2016. április 11.

Hogyan varázsoljunk napfényt a sötét, ablaktalan terekbe?

A lakberendezésben az egyik legfontosabb tényező a természetes fény beengedése a lakótérbe, mégis sok otthonban találhatók olyan helyiségek, ahová csak a mennyezeti vagy fali lámpa képes fényt vinni. Ma már azonban semmi sem lehetetlen, a fénycsatornával napfényt lehet varázsolni a sötét, ablaktalan terekbe:

Mi az a fénycsatorna? Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte. A VELUX fénycsatorna egy olyan termék, ami lehetőséget ad ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására, ez amellett, hogy növeli a komfortérzetet, segít a villanyszámla megregulázásában is. A fénycsatorna azokat a helyiségeket is természetes fénnyel látja el, ahová elzártságuk miatt nincs mód homlokzati nyílászáró beépítésére. Ilyen szokott lenni a gardrób, a közlekedők/folyosók, a mellékhelyiség illetve akár a fürdőszoba.

A fénycsatorna a tetőn keresztül vezet be oda, ahol szükség van rá. Így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást.

Hogyan működik?

A fénycsatorna három fő elemből áll: külső elem, fénytovábbító cső és belső bura, a működése rendkívül egyszerű. A VELUX fénycsatorna a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja el a természetes fényt a lakás különböző szegleteibe. A tetőn pedig egy tetősíkablakhoz hasonló elem engedi be a napfényt, míg a beltérben egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a bevilágítást. A fénycsatorna méterekre elvezeti a fényt, a külső üvegfelületet érő fényenergia szinte teljes egészében eljut a belső buráig. ami esztétikusan simul a mennyezetbe.

Bármely időjárási körülmények között, napsütésben és esőben, tiszta és felhős égbolt mellett, minden napszakban és évszakban „működik”. Egy 35 cm átmérőjű fénycsatornával kb. 6 m2-es helyiség ideális bevilágítása oldható meg.

További infót a fénycsatornáról a VELUX oldalán találtok.

*****

Egy jól működő otthon alapja a megfelelő világítás!

Ennek a megtervezéséhez ismernünk kell egy sor szabályt, a világítás típusokat, hova mi kell, plusz az egyéni igényeket is.
Meg kell tervezni egyszer alaprajzi szinten – ez az első lépcsőfok. A második lépcsőfok, pedig a megfelelő lámpák és izzók kiválasztása, nem mindegy hova milyen típus kerül.

A lámpák ráadásul a lakberendezés adu ászai!

Egy karakteres lámpával  – némi túlzással persze, de – félig kész is a lakás!

Ha a lámpaválasztásnál mellényúlunk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik…

Mind a két szintet részletesen végigvesszük a Tökéletes világítás online tanfolyamon!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÖKÉLETES VILÁGÍTÁS online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics