2015. szeptember 25.

Hogyan fessünk bútort?

Most nem arról fogok írni, hogy csiszoljuk le, alapozzuk, stb. Mert ezt megelőzi egy nagyon fontos fázis, mégpedig amikor kitaláljuk, hogy mi legyen a bútorunkkal, hogyan alakítsuk át? Erről nem nagyon olvastam sehol, pedig fontos tisztába tenni néhány dolgot. Nagyon sok szuper átalakítást láttam már, de sajnos jó pár hajmeresztőt is. Egy bútort soha ne önmagában nézz, hanem képzeld bele a környezetbe, ahol lesz!

painted1

Ha a saját lakásunkba készítünk valamit akkor az első lépés, hogy tudjuk, milyen stílusú az otthonunk vagy mit szeretnénk elérni, illetve a kívánt hangulatot milyen eszközökkel lehet kialakítani, mert a bútor csak egy a sok közül. Egyszóval jó ha van egy kép a fejünkben, ha pedig még nincs, akkor először ezen kell dolgozni, mert ha nincs tiszta cél, akkor csak egy nagy katyvasz lesz az egészből. Ebben például segít az online Stílus tanfolyamom.

painted2

Második lépés a bútor kiválasztása. Bármit is tervezünk vele, már eredeti formájában is igazodnia kell bizonyos szinten az elképzelésbe, tehát nem szabad megerőszakolni, mert amellett, hogy nem fogjuk elérni a kívánt hatást, még nagyon furcsán is fog mutatni. Nem lehet tehát mindenből mindent, például egy retro szekrény nem szabad koptatni meg antikolni, mert messze áll a formától ez a stílus. Le lehet festeni sima fehérre vagy színesre meg csíkosra, pöttyösre, mintásra, de ne akarjunk belőle vidékies hangulatú darabot varázsolni. Ugyanez érvényes a laminált bútorok nagy részére is és egy fehérre festett koloniál szekrénysortól se lesz shabby chic hangulatú lakásunk. Ha nem megfelelő a bútorunk, akkor inkább adjunk túl rajta és keressünk egy másikat, csak ne erőltessünk rá olyat, ami nem hozzá való.

painted3

A harmadik lépés a megfelelő technika és anyagok kiválasztása. Ezekhez szintén a kívánt stílusból kell kiindulni és nem lehet szétválasztani a folyamatot, nem érdemes külön kezelni, hiszen egyik következik a másikból. A végső megjelenés eléréséhez adott technikákat kell alkalmazni, ezeket pedig bizonyos anyagokkal lehet elérni. Ha rossz festéket választasz hozzá, akkor nehéz dolgod lesz, de könnyen lehet, hogy az egyáltalán nem alkalmas a kívánt eredmény eléréséhez.

fotó: Széll Bálint
fotó: Széll Bálint

Összességében minden bútorfestőnek azt tudom javasolni, hogy első körben ezeket az alapdolgokat gondolja végig és ne menet közben merüljön fel a kérdés, hogy akkor a végén lakkozzak vagy viaszoljak, de persze közben a bútor zománccal lett festve, amire meg egyik sem szükséges…

A novemberben megjelenő könyvemben nem csak 18 bútor átalakulását követhetitek lépésről lépésre, hanem a fent leírtakat is részletesen kifejtem és még több alap dologról írok, például milyen szempontokat vegyünk figyelembe a bútor kiválasztásánál, de a festékeket, anyagokat is sorra veszem, hogy mit mire érdemes használni. A könyv már előjegyezhető a Bookline oldalán itt.

borito

 

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics