2015. július 22.

Lakberendezés: esztétika vs funkció

Sokszor olvastam már olyan cikkeket, ahol lakberendezőktől kérdezik, hogy számára mi a fontosabb? Az esztétika vagy a funkció? A válaszok teljesen különbözőek, a két véglet és közte a létező összes kombináció szerepelt már. Nézzük, hogy szerintem hogy is kéne jól csinálni.

esztetika1

Nem tudok fontossági sorrendet tenni a kettő között, ha bármelyik is hiányzik, nem lesz meg a harmónia. Szerintem nincs olyan lakberendező, aki ne áldozott volna fel egy funkcionális kialakítást az esztétika oltárán. Vagy fordítva, nem mondott le a látványról a használhatóság kedvéért. Az mondjuk már nem mindegy, hogy mit áldozunk be, mert egy csodaszép, de kevés fényt adó lámpa nem akkora probléma, mintha a konyhában rossz helyre kerül a mosogató. Az előbbit egyszerűen le tudjuk cserélni, az utóbbi feltehetőleg úgy marad, egy ideig bosszankodunk, majd megszokjuk a rosszat. Egyszóval próbáljunk meg józan ésszel mérlegelni és a kötött, nehezen cserélhető dolgoknál mindenképp helyezzük előtérbe a funkciót.

esztetika2

A tervezés eleinte két külön vonalon folyik, amelyek egy bizonyos pontnál találkoznak. Egyrészt az igényeknek megfelelően elkezdjük kialakítani a helyiségek elrendezését, bútorozást, gépészetet, stb. Ezzel párhuzamosan, de még az elrendezéstől függetlenül keressük a stílust, a hangulatokat, burkolatot-bútorokat. És amikor mindkettő megvan, de legalább az elrendezés, akkor összefogjuk a kettőt és innentől már nem az a kérdés, hogy hol legyen a radiátor, hanem milyen legyen a radiátor és nem az hogy hol legyen az étkezőasztal, hanem milyen legyen az étkezőasztal.

esztetika3

Amíg nincs meg az elrendezés, addig a konkrét bútorok kiválasztása se fog menni, mert nem tudod, hogy miből mekkora fér el, nem látod az arányokat. Tehát sorrendiségben mindig a funkció az első! A rossz elrendezéssel általában a harmónia hiánya is együtt jár.

esztetika4

Ha pedig túlságosan a funkcióra helyezed a hangsúlyt és elhanyagolod az esztétikát akkor lehet minden hiper-szuper, de az egyediség és az igazi otthonérzet elmarad.

esztetika5

Konklúzió: a kettő kéz a kézben jár, harmonikus és személyre szabott otthon csak akkor alakítható ki, ha a funkcióra és az esztétikára ugyanolyan hangsúlyt helyezünk.

Képek itt.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics