Krétafesték vs táblafesték

Azt hiszem ideje tisztába tenni ezeket a festék fajtákat, mert egyre több olyan kérdést kapok, amiből azt látom, hogy marha nagy kavarodás van ezek terén 🙂

Kezdjük az egyszerűbbel: táblafesték, azaz chalkboard paint. Az a festék, amire krétával írni lehet, mint az iskolatábla. Ebből kétféle csoport van a hazai piacon, az egyik festékboltokban szerezhető be, nagy kiszerelésben kapható fekete és zöld színben. Ilyen a Trilak Skolatex festéke, ez kültéren is használható!  Egy másik a Tikkurila terméke.

skolatex_iskolatabla_festek

A másik típus kis kiszerelésben, több színben és hobbi boltokban kapható, illetve a neten is sok helyen. Fontos különbség még a kettő között, hogy más a felületük és az előbbi azért jobban bírja az ipari kiképzést. A hobbi táblafestéknek érdesebb a felülete. Persze ezekkel is festhetünk bútort, akármit, nem kötelező rá írni, bár kimondottan erre való. Volt aki azt írta nekem, hogy annyira jó a textúrája és szebben lehet vele festeni, mint például az akrillal.

tablafestekek

És akkor nézzük a krétafestéket, azaz Chalk paint. Feltehetőleg az angol név is közrejátszik a kavarodásban, hisz a kettő majdnem ugyanaz, de azért az a board (tábla) szócska nem elhanyagolható. A chalk paint Annie Sloan nevéhez köthető, aki több, mint 20 éve kifejlesztett egy olyan  – minden mesterséges anyagot mellőző – vizes bázisú festéket, ami kb bármilyen felületre, csiszolás, alapozás nélkül kenhető, a végén pedig waxszal (esetleg lakkal) lehet felületkezelni. Fontos, hogy nincs benne kréta! És nem is azért hívják így, mert krétával lehet rá írni – megjegyzem teljesen logikus ha valaki a név alapján elsőre erre asszociál… Szóval azért kréta, mert a festék felülete matt lesz, mint a kréta, ha pedig csiszoljuk, akkor olyan mintha finom krétapor lenne.  Egyébként a neve le van védetve, ennek ellenére (főleg külföldön) sok hasonló vagy pont ilyen nevű termék van, próbálják utánozni.

chalk

Ami itthon kapható még és ehhez hasonló vagy használják rá a krétafesték kifejezést (helytelenül) az a FolkArt decor festéke és a hazai fejlesztésű-gyártású Pentart Dekor Paint Soft. Erről a festékről minden infó és egy videó is található Judit blogján.

Ezeken kívül folyik a nagy kísérletezés, hogy házilag hogyan készíthető el a krétafesték. Én a házi változatot még nem próbáltam.

Aztán vannak még a mészfestékek, tejfestékek, ezeket is néha keverik a krétafestékkel, én viszont most már nem keverném ide. Remélem segített a poszt!

És ha érdekel a bútorfestés, akkor katt ide, hamarosan jön róla a könyv is 🙂

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics