2015. március 17.

Sajtkészítő tanfolyamon jártam

Nagyon régóta szerettem volna megtanulni a sajtkészítést, így pár hónapja gondoltam egyet és jelentkeztem Pannihoz. Múlt héten péntek-szombat-vasárnap reggeltől estig sajtoztam, szuper volt! Megtanultunk krémsajtot, túrót, joghurtot, tejszínt, vajat, tejfölt, ordát, gomolyát, parenyicát, mozzarellát és trappistát készíteni. Na ezeket kell most majd jól begyakorolnom és pár hónap múlva akkor mehetek a haladó tanfolyamra is 🙂

Rengeteg információt, tudást kaptunk és mindent kipróbáltunk, de jó sokat kell majd gyakorolni, hogy az ember belejöjjön és aztán kísérletezgetni is merjen. (épp most kell kivennem a trappistámat a 20%-os sófürdőből… kivettem :))

sajtok

A sajtkészítés nem egy gyors folyamat, sok türelmet igényel, kapkodva nem lehet csinálni, a 86 fok az 86 fok, a 20 perc az 20 perc… Amellett, hogy finomságokat készítünk a bolti szemét helyett, kicsit le is lassítja az embert, amire igencsak van igényem, hiszen általában jobbra-balra pörgök, igen fárasztó tud lenni. Jó ha van valami, ami kikapcsol.

És akkor pár kép a tanfolyamról, ahol egyébként 16-an voltunk, remek volt a hangulat, az ebédet mi magunk csináltuk és azt a túrót, tejfölt, ricottát ettük amit mi készítettünk, etyeki borokat is kóstoltunk (a tanfolyam Biatorbágyon van) és Panni végtelenül türelmesen minden kérdésünkre válaszolt, akár 5x is elmondta ugyanazt.

Ez lesz a krémsajt, isteni finom:

kremsaj2

Kiszedve:

kremsajt

Jöhet a lógatás:

kremasajt turo

Gomolyák prés alatt:

gomolya3

Várakoznak a hazaszállításra:

gomolya

Vaj köpülése, ez inkább férfimunka 🙂

vaj

Ilyet nem kapsz a boltban:

vaj2

tudtátok, hogy az orda és  ricotta ugyanaz? Ráadásul ez csak egy „melléktermék” a megmaradt savóból lehet kivonni:

orda

ricotta

ricotta2

Így vagdossuk az alvadékot 🙂

trappista

Panninál egyébként nem csak tanfolyam van, minden eszköz és hozzávaló megvásárolható a boltban vagy a webshopban receptekkel együtt és sajtot is lehet venni a budafoki üzletükben. Én biztatok mindenkit, akit érdekel, hogy tanulja meg és készítsen finom sajtokat! Panni oldalát itt találjátok, a FB-on pedig itt.

Boldogok a sajtkészítők!

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics