Most érdemes hőszigetelni! De mivel?

A Házprojekt kapcsán a külső hőszigetelés kérdése leginkább jövőre fog minket érinteni, de sok szempontból – költségvetés, nyílászárók elhelyezése – már most el kell dönteni, hogy mi kerül majd a házra. Mivel vert falas házunk van, ami egy szellőző, természetes anyag, ezért alapból kizárjuk a polisztirol szigetelést, nem szeretnénk és nem is szabad egy ilyen házat műanyagba csomagolni! A vályogra és fajtáira kizárólag olyan szigetelés kerülhet fel, ami páraáteresztő, ellenkező esetben a fal nem tud tovább a természetes módon szellőzni, penészedést, vizesedést okozhat a szakszerűtlen szigetelés.

hoszigeteles3

Az igazából fel sem merült, hogy ne szigeteljünk bár sokan mondogatták, hogy minek az, jó vastag vert falak vannak… Azért szigetelés nélkül ezek sem nyújtják azt a komfort fokozatot, amit manapság elvárunk. Valamint vályog és vályog között is hatalmas eltérések vannak. A kisméretű vályogtégla sokkal jobb ebből a szempontból, mint a monolit vert fal, mert ez utóbbi hőátbocsátási tényezője nem sokban különbözik a B-30-as téglától, tehát annyira nem hűdehajdejó.

Miután nálunk nem kérdés, hogy szálas szigetelőanyag legyen (lehet), elkezdtem begyűjteni a hőszigeteléssel kapcsolatos okosságokat.

hoszigeteles2

A Knauf Insulation cég tavaly egy nagyon érdekes kísérletet végzett. Kiválasztottak két szinte teljesen egyforma házat, amelyek hasonló paraméterekkel rendelkeznek, mindegyiket 4 fős család lakja és közel helyezkednek el egymáshoz, tehát az időjárási körülmények is teljesen megegyeznek. Az egyiket 2013 nyarán teljesen hőszigetelték, a másikat nem. Ezt követően egy teljes fűtési szezonban, majd a nyári időszakban is folyamatosan végeztek méréseket. A fűtési időszakban a szigetelt ház fűtési költsége 46%-kal volt kevesebb, mint a szigetelés nélküli házé, nyáron pedig egy állandó, 24 fokos belső hőmérséklet volt, szemben a szigetelés nélküli házban kb a külső hőmérsékletnek megfelelően ingadozott.

hoszigeteles1

A részletes mérési eredményekről és a folyamatról a nalamszigetelnek.hu oldalon tudtok bővebben tájékozódni.

És miért érdemes most hőszigetelni? Akik most vágnak bele, pályázhatnak a hónap hőszigetelője címre! Szeptember, október, november és december hónapban is hirdetnek nyertest és a nyeremény havonta  300.000 Forint (+áfa) értékű építőanyag vásárlási utalvány!

A Részleteket nézzétek meg ebben a kis videóban vagy a nalamszigetelnek.hu oldalon:

Hőszigetelés témában rengeteg infó található a neten, de sajnos sok rossz tanácsba is belebotlunk, ezért úgy gondoltam, hogy tegyük tisztába a dolgokat, és jöjjön egy pár részes poszt sorozat a hőszigetelés fontosságáról, menetéről, buktatóiról. Mindez a Knauf Insulation szakembereinek a bevonásával, hogy biztosan helyes információkat olvassatok!

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics