2014. május 15.

Házprojekt: gyerekszoba tervek

Először is egy kis update: folyamatban vannak a hitelhez szükséges módosítások és ügyintézések. A víz-csatorna árok kiásva, de azóta nem tudtunk lemenni a házhoz (időjárás + betegek a gyerekek). Szívből remélem, hogy az özönvízszerű esőzések nem hordták vissza a földet az árokba és nem tettek kárt a szétbombázott házban.

Az egész Házban a gyerekszoba az egyetlen helyiség, amit szeretnék legalább 80%-osan megcsinálni a beköltözésre. Káosz lesz mindenütt, de szeretném ha az ő kis helyük rendezett és nyugodt lenne. Visszanéztem a házprojektes bejegyzéseket és meg is lepődtem, hogy nem írtam még a gyerekszobáról, nem mutattam inspirációs képeket, úgyhogy most kicsit bővebb leszek. A szoba nem lesz nagy, kicsit több, mint 13 m2 és nem hosszú távra tervezzük. Most még kicsik a gyerekek (3 és 4), tehát teljesen felesleges nekik külön szoba és nem is vagyok ennek a híve. A gyerekszobát jelenleg is csak alvásra használjuk, játékokat se nagyon tárolunk ott, minden a nappaliban, közös helyiségekben folyik és a cuccok (lego, társasjátékok, rajz-festés-gyurma, stb.) is itt vannak. A későbbi tetőtér beépítéssel lesz majd külön szobájuk, ennek időpontját igyekszünk összehangolni a gyerekek szükségletével, az elvonulós kamaszkor még odébb van, bár tudom kettőt pislogok és már ott is tartunk 🙂

gyerek2

A tervezésnél figyelembe vettük a mi szokásainkat, életvitelünket. Ez minden családnál más, tehát ami nekünk jó, az lehet hogy másnak nem. Amit mi szeretünk, lehet, hogy azt más ki nem állhatja. A fentiek figyelembe vételével sok tároló kell a játékoknak a nappaliba (lego-társas) és a lakókonyhában (rajzolás, festés, gyurma, kiskonyha…).

gyerek1

Azért a gyerekszobába is kell majd nekik hely, no meg a könyveknek, de nem itt kell megoldani mindennek az elhelyezését. Illetve a lehetőséget biztosítani kell, hogy ha mégis ott szeretnének játszani. Fontos még megemlíteni, hogy a játékok terén én eléggé szigorú vagyok, van játék bőven, de nem nézünk ki úgy, mint egy játékbolt, ezt a család is nagyjából megtanulta, de néha nem bírnak magukkal 🙂 Sok olyan lakásban jártam, ahol hihetetlen mennyiségű játék volt, teljesen feleslegesnek tartom.

A gyerekszobába kell tehát 2 ágy, tároló a ruháknak, könyvespolc (nem feltétlen lesz minden gyerekkönyv itt) és némi hely a játékoknak. Asztal-szék a lakókonyhában lesz, akárcsak bordásfal és hinta.

gyerek3

Régóta tudom, hogy milyen stílusú, hangulatú szobát szeretnék, de a nehézségek ugye mindig akkor jönnek, amikor el kell magunkat kötelezni és a konkrét darabokat megvenni. Itt is csak elindulni nehéz, ha az első megvan, hozza magával a többit. Mivel a gyerekek külön neműek, ezért a színek kiválasztásánál ezt is figyelembe kellett vennem, persze amúgy se vagyok lány=rózsaszín, fiú=kék párti… Szeretem ha egy szobában sok szín van, mégis szellős. Ezt úgy lehet elérni, hogy fehéren hagyjuk a falakat, de a bútorokon, kiegészítőkön bátrak vagyunk. Mindezek ellenére egy kis tapéta jól jöhet, ha nem szeretnénk 4 csupasz, fehér falat. Lesz nálunk is.

A gyerekszoba tabula rasa, nincs semmi bútorunk, a rácsos ágyak lecserélésének is eljött az ideje. Nem olyan régen tört meg a jég, amikor a Möbelkunstnál megtaláltam ezt a kis komódot:

komod

Azonnal tudtam, minden kétség nélkül, hogy ez az! Erre vártam, úgyhogy gyorsan le is stoppoltam. Amikor elmentünk megnézni, találtunk egy pont olyan sárga felhőlámpát, mint a középső fiók (a képen kicsit citromszínű, ennél melegebb sárga), így ez is jött velünk.

lampa

Ezek után elővettem a kedvenc tapéta gyűjteményem és megnéztem melyik passzol a legjobban ezekhez. A tapétánál fontos, hogy ne legyen túl babás, hanem vállalható legyen úgy 10-12 éves korig. Most csak a 3 dobogósat mutatom. A studio ditte robotos tapétája nagyon cuki, vannak benne rózsaszín robotok is, úgyhogy lányoknak is mehet 🙂

ditte

A Ferm Living-nek szuper gyerektapétái vannak, ez a kedvencem:

ferm living

Ezt fájó szívvel elvetettem, mert már nagyon elmentünk volna a sárga irányába. A Mr. Perswall tapéták szintén remek darabok, vannak színezhető tapétáik is, és nagyobbaknak, kamaszoknak való is. A befutó végül  Whole Wide World tapétájuk (már beszereztem). A robotosat azért vetettem el, mert túl szabályos, ez sokkal játékosabb és jó, hogy épp csak egy kis sárga van benne.

pershwall

Így áll a szoba. Az ágyból nem csinálunk nagy ügyet, valószínűleg elhozzuk Zalaegerszegről Férj gyerekkori emeletes ágyát. Nagyon masszív, apósom csinálta anno, aki asztalos. Le kell majd festeni, mert az Alf és Knight Rider-es matricák nyomát még a csiszolás sem távolította el. Tervben van még a padló színesre festése, de ezt majd az összkép dönti el. Szőnyegre is két opció van: vagy bekerül egy régi, kicsit kopott szőnyeg (van itthon 5-6 ilyen szőnyegem) vagy egy egyszerű natúr, mosható gyapjúszőnyeg lesz.

A ruhatárolás is eldöntendő: alapvetően egy beépített szekrényt terveztem, ez jó, mert elnyeli a játékokat, téli cuccokat, mindent, letisztult marad a szoba. A másik opció egy régi szekrény valami jó színre vagy akár fehérre festve, ebben az esetben viszont nem lesz elég a tárolóhely, vagy át kell csoportosítani a dolgokat.

szekreny1

szekreny2

szekreny3

Nagy vonalakban ez a gyerekszoba, persze pár képünk, kiegészítők, textilek vannak, ezek illeni is fognak a koncepcióba. 1-2 ülőke még jól jönne, ha nem is szék, a Retextil puffjai, ülőkéi iszonyú jók, csak még nem volt időm, hogy felvegyem velük a kapcsolatot:

retextil

A Házprojekt FB oldalához itt csatlakozhatsz.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics