2014. május 07.

Házprojekt: a Ház stílusa I.

Hogyan áll össze egy stílusos otthon? Mik a nehézségek, az akadályok a kialakításnál? Első körben leginkább ezekről szeretnék beszélni kicsit általánosan, kicsit lelkizősen, mert szerintem ezek alapvető és fontos dolgok.

Már a ház megvásárlásakor eldöntöttem, hogy semmi felesleges és oda nem illő dolgot nem fogunk magunkkal vinni. Inkább alszom a földön matracon vagy főzök egy kis rezsón ha nem marad keret a bútorokra, szükséges dolgokra. Ezért van, hogy folyamatosan selejtezek itthon, sok hülyeséget kidobáltam már, ezért rendeztünk garázsvásárt is, ahol eladtuk azokat a dolgokat, amikre már nincs szükségünk, de nem kukába valók. Hihetetlen amúgy mennyi mindent gyűjtögettem össze az elmúlt kb 15 évben. Akik jártak nálunk a garázsvásáron, látták 🙂 Számot vetek minden egyes bútorral, tárggyal és kíméletlenül teszem őket a „nem kell” kategóriába.

3 nagy csoportra osztottam a stílusos otthon „ellenségeit”:

1. Meglévő darabok, amiktől képtelenek vagyunk megválni

Nem tudom kinek milyen viszonya van a tárgyakhoz. Van akinek a tárgyak csak puszta tárgyak. Én kötődöm hozzájuk, nem mindenhez persze, de egyes darabokhoz nagyon. A gond általában ott kezdődik, hogy a stílusunk, mi tetszik, miben érezzük jól magunkat változik. Egy új lakásnál vagy felújításnál szembesülünk azzal, hogy meglévő, de szívünknek kedves darabok abszolút nem fognak beleilleni a koncepcióba, mégis ragaszkodunk hozzájuk. Itt két dolgot tehetünk. Eleve betervezzük ezeket a darabokat és hozzájuk igazítjuk a többit. Ennél azonban többször találkozom a második esettel, amikor nem lehet összeegyeztetni a régieket az új elképzeléssel és muszáj megválni tőlük! Ez nehezen megy, hiszen sok-sok emlék kapcsolódik hozzájuk. Itt nincs megoldás, meg kell magunkat győzni, ami nem könnyű, mert az emberi faj remekül ért a kifogások gyártásához. Én sok mindentől megszabadultam az utóbbi időben, amiket azért sajnáltam kicsit vagy nagyon, de semmit nem bántam meg, mindig a szemem előtt lebeg a kitűzött cél és ez segít.

Egyetlen egy bútor okoz nagy fájdalmat, a Lingel íróasztalom, ami az első egyetemi évemtől velem van, több mint 10 éve hűséges társam és négyszer költözött már velem együtt. Azonban nem illik bele az új elképzelésünkbe, ráadásul nem is praktikus, Férj használja, de túl magas, nem is szereti. Ő nem kötődik úgy hozzá, mint én, szerintem örül hogy végre megszabadulhat tőle 🙂

IMG_0291

2. Az IDEIGLENES

A második nagy ellenség minden, ami elé odakerül az ideiglenes jelző. Mint tudjuk az ideiglenes dolgok gyakran évtizedekig tartanak… Éppen ezért gondolkodom nagyon, hogy a jelenlegi, egyébként teljesen jó (ikea – markör, már nem gyártják) polcainkat vigyük-e magunkkal. Átfestve még nem is lennének olyan rosszak, de más elképzeléseim vannak. Na most ha a könyveknek lesz helyük, akkor vajon milyen hamar lesz új polc? Ellenben ha a könyvek kupacokban állnak, akkor ott lesz az a polc a soron következő projektek-lista tetején…

3. A tárolás nem megfelelő kialakítása

A harmadik nagy ellensége a stílusos otthonnak az, ha nincs elegendő zárt és rejtett! tároló. A kupacok, kacatok, szekrények és a rendetlenség minden stílust megöl.

Ha pedig bővebben is érdekel, hogy hogyan lehet egy stílusos otthont kialakítani, akkor jelentkezz a „Találd meg az otthonod stílusát” tanfolyamra, amit közkívánatra újra indítok. 

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics