Mire figyelj, ha színes falat szeretnél

Azt hiszem le se tagadhatom, hogy fehér fal párti vagyok. Legalábbis pár éve, azelőtt el se tudtam képzelni, hogy fehér falak vegyenek körül. De az ember változik, ahogy az is mi tetszik-mi nem, miben érezzük jól magunkat. Éppen ezért nem is nagyon szoktam színes példákat hozni, ami nem azt jelenti, hogy az nem opció, hogy ne lenne jó megoldás. Egyszerűen csak a radaromon kívül esnek. Viszont most szeretném ezt némiképp pótolni és összeszedni, hogy mikre figyeljünk a színek kiválasztásánál.

Először tegyük helyre a fehér színt. A legnagyobb közhely, hogy a fehér hideg, rideg, kórház szín. Az én szememben friss, üde, szellős és tisztaság érzetét kelti. A fehérnek rengeteg árnyalata van, lehet kékes, zöldes, meleg barnás, szürkés, nagyon sokféle. Valóban van olyan fehér, ami hideg, de ez csak egy a sok árnyalat közül.

feherek

A fenti árnyalatok csak itt a hófehér háttér előtt tűnnek ennyire különbözőnek. A falra festve, nagy felületen ez már nem látszik. Vannak olyanok, akik nagyon óvatosak a falszín választásánál. Valami finom árnyalatot szeretnének, nem harsány színt, ezért kiválasztják az apró színkártyáról az egyik legvilágosabbat. A falra festve viszont meglepődve tapasztalják, hogy az “fehér”.

A probléma nem a színes fallal van, hanem azzal, hogy gyakran rossz színt/árnyalatot választunk. Én azt a szabályt szoktam követni, hogy minél élénkebb egy szín, annál kisebb felületen használjuk. Persze vannak nagyon jó ellenpéldák, de azt gondolom, hogy akinek nincs benne gyakorlata, az ne kísérletezgessen, válassza azt az utat, ahol a legkisebb a hibázás lehetősége.

A másik problémám, hogy idehaza nem nagyon sikerül kilépni a sárga-narancs-barack-bordó-zöld falak bűvköréből. De itt sem magával a színnel van probléma, hanem az árnyalattal, ami általában a falra kerül.

Nézzük a sárga fokozatait:

1. Élénk sárga, ami csak foltokban jelenik meg. Minden élénk szín mellé kötelező a fehér, ettől lesz vidám és üde, ha nincs fehér nyomasztóvá és vibrálóvá válik. Minél élénkebb, annál inkább kell mellé.

sarga7

2. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a fal legyen sárga, ráadásul élénk, akkor csak egy kis felületen használd. És ugyanúgy szükséges mellé a fehér, mint az első variációnál:

sarga1

3. Ha minden falat szeretnél sárgára festeni, akkor semmiképp ne válassz olyan rikító sárgát, mint a fentiek. Ilyenkor egy szürkével kevert, füstösebb árnyalat a megfelelő. Egy olyan szín, ami természetesnek hat, nem mesterségesnek. A franciák mesterei ezeknek a fakó színeknek.  Egyszóval kerüld a harsány árnyalatokat.

sarga2

Ennyi pont elég, nem kell több szín és kell mellé a fehér!

sarga10

sarga12

Ezeknek is jót tesz ám a fehér: 1-2 kisbútor, dekoráció bőven elegendő. Vagy világosabb kivitelben, szintén egy kis fehér, natúr szín kíséretében:

sarga3

Nézd csak mennyi árnyalat van. Egyébként sok festékgyártó nem is árul harsány színeket, csak finom árnyalatokat:

sarga4

És ami itthon általában a falakra kerül. Jó élénk szín, bár itt a fehér ajtók oldanak rajta. Ha csak ennyi lenne nem is lenne probléma, de feltehetőleg az egész szoba ilyen. És mellette a szokásos harsány zöld, gyakori kísérője a sárgának és a narancsnak:

sarga6

Én nem vagyok híve, hogy egy helyiséget több színűre fessünk. Léteznek ennél kifinomultabb módszerek arra, hogy megjelenítsünk több színt. Ez a gyerekszoba például az én szememben nem vidám, inkább nyomasztó közönséges árnyalatokkal. Nincs friss és üde érzésem. Már azzal is lehetne javítani a helyzeten, ha a mennyezet, a szőnyeg és 1-2 párna, esetleg az ágy fehér lenne:

sarga9

Nézzük a következő színünket: a narancs. Pontosan ugyanaz igaz rá, mint a sárgára, de talán még óvatosabban kell vele bánni. Minél élénkebb, annál kisebb felületen!

1. Nagyon élénk narancs kis felületen, kiegészítőkön, sok fehérrel:

narancs1

narancs2

2. Én menekülnék egy élénk narancs szobából:

narancs5

Tudtad, hogy az élénk színek ugyanúgy kicsinyítik a szobát, mint a sötétek?

narancs6

Narancs hátán narancs. Fehér hiányában bedöglik a helyiség, szinte fuldokló érzés, mintha nem lenne levegő:

narancs7

 

3. Egy kicsit fakóbb narancs fehérrel sokkal kifinomultabb:

narancs3

4. Vagy így. Nem frissebb érzés? A szoba színes, vidám, mégse golyózik be a gyerek:

narancs4

5. De vagánykodhatunk is egy kis felületen:

narancs10

6. A zöld-narancs kombó is nagy kedvenc idehaza. Nincs is vele baj, ha jó árnyalatokat választunk. Nem erre gondolok:

narancs-zold1

Hanem inkább valami ilyesmire:

narancs-zold2

Végül nézzük a zöldet. A rikító zöld, amit nagyon sok helyen látok. Szegény gyermek:

zold7

jáájj:

zold6

Mennyivel szofisztikáltabb lenne, ha a falak fehérek lennének és a tapéta zöldje itt-ott visszaköszönne a kiegészítőkön:

zold5

A zöld is lehet sötétebb, élénkebb, csak ne a fenti harsány árnyalatokat válasszuk:

zold4

zold2

zold3

zold1

Végül néhány példa arra, hogy az élénk vagy sötét színek is működnek, akár fehér nélkül is, azonban ez már level 2. Gyakorlat vagy szakember nélkül nem nagyon ajánlom. Borzasztó könnyű mellényúlni, itt még jobban oda kell figyelni a bútorokra, és hogy mi kerül mellé.

sotet3

sotet4

Style: "alex01"

sotet6

sotet7

sötet1

sötet2

Könnyen közönségessé vagy épp semmitmondóvá válhat:

narancs9

sotet8

Amit tanácsolok:

1. SOHA ne sprórold meg a próbafestést!

2. Ne válassz élénk, harsány színt nagy felületre. Ha mindenképp ilyet szeretnél, akkor nem az a megoldás, hogy befested vele a falakat. Másképp is lehet színes szobád!

3. Egy szobában egyféle falszín legyen, vagy adott szín + fehér, de ne fess két különböző színt a falra. Nem elegáns megoldás.

4. Nem vagyok a híve annak, hogy egy lakásban minden helyiség más színű legyen. Feldarabolja a lakást, szűkíti a teret, kaotikus az összhatás. Nem kell mindent egyformára, csak hangold össze a színeket!

5. Több ezer színárnyalat létezik, amit kikevertethetsz a festékboltban. Ne ragadj le ezeknél a kommersz árnyalatoknál.

*****
 
A színek összehangolása a lakásban nem könnyű feladat.
Természetesen nem csak a falakat értjük ez alatt, a teljes berendezést össze kell hangolni, de a falak teszik ki a legnagyobb felületet, így ha ezeket elszúrjuk, azt nem lehet takargatni…
 
Tapétáknál mindig nagy kérdés a megfelelő minta.
Melyik milyen hatást kelt, hogyan lehet egy helyiséget kicsinyíteni, nagyítani, vagy kuckósabbá tenni.
Mik azok a kulcs dolgok, amikre figyelni kell egy minta kiválasztásánál, hogyan hatnak a minták a térérzetre és milyen optikai csalásokat tudnak létrehozni.
 

 

Mentés

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Én, mint színimádó, szeretném megvédeni a színes falakat. Szerintem az, hogy ki milyen színeket és kombinációkat kedvel, ízlés kérdése, és mint ilyen, nem lehet objektív véleményt mondani róla.
  Elmondhatjuk, hogy az egyes színek hatása az emberre valóban megfontolandó (élénk piros szín egy hálószobába, ami serkentőleg hat pl), de ezen kívül, hogy ki mit szeret… szerintem ezt mindenkinek joga van eldönteni. Hogy mi közönséges vagy semmitmondó megint csak értelmezés és pl kultúra kérdése, nem hiszem, hogy lehet egységes szabályt hozni rá.
  Ahogy látom, az én imádott erős őszi színeim számodra harsányak, míg nekem a fehér fal üres és hideg. Kérlek, hagyd meg nekem a választás szabadságát, én is ezt fogom tenni veled.

  1. a saját blogomban leírtam a saját véleményem. szerintem ez senkit semmiben nem korlátoz. Nem kötelező vele egyetérteni.
   Az erős színekkel sincs bajom, a végén hoztam is példákat, csak nem mindegy hogyan használjuk.

 2. Köszönöm. Jó volt olvasni, sok ötletet adott, pláne, hogy festés előtt állunk. Én a színes fal híve vagyok, de vallom, a kevesebb több. Az is jó ötlet, hogy a fal színe köszönjön vissza valamelyik berendezési tárgyon, ezzel harmonikussá téve a teret. Szeretnék kérdezni is: hogyan lehet jó megoldást találni arra falfestéskor, ha a fal és a mennyezet nem szögletesen találkozik, hanem ívesen és különböző színűek lesznek?

  1. Szia!
   A holkerléc pont erre való, guglizz rá, mert nem tudok ide linkelni. Arra kell figyelni, hogy olyan színű legyen, mint a mennyezet, ne olyan mint a fal. Ráadásul nagyon sokat dob egy szobán 🙂

   1. Ez aaaz, holkerléc!!! Köszönöm szépen. 🙂 Utána is néztem. Gondolom, a polisztirol is megfelel a célnak, mert jóval olcsóbb, mint a gipsz.

    1. Igen, a polisztirol szerintem amúgy is jobb, főleg régi lakásoknál, ahol nem túl egyenesek a falak. A gipsz merev anyag, könnyen törik, festve meg nem látszik a különbség.

 3. Mi nagyon tartottunk az erős színek használatától, amikor lakást vettünk. Nem is mertünk kísérletezni, szépen maradtunk a bézsnél, ez valami tojáshéjsárga – bézs keverék lehet, halovány és kellemes meleg érzetet ad. Ehhez jött a nappaliban egy relatíve sötétre pácolt könyvespolc sorozat és igazából ami kellemessé teszi az pont egy szép hosszú szálú narancssárga szőnyeg. Igen, a kanapénak is barna beütése van, ez egy halvány teje kávé szövetet kapott illetve egy rakat narancssárga és napsárga párnát halmoztunk rá. Így leírva elég unalmasnak tűnhet, de kimondottan meleg hatása van a színeknek.

  Az 5. képen az a vagány cikk-cakkos fal számomra kimondottan zavaró.

 4. Nagyon egyetértek avval amit itt leírtál, és szuper képeket tettél mellé szemléltetésül.
  Teljesen igazad van, hogy az élénk színeket csak hozzáértőnek javasolt alkalmazni, ha olyan harmonikus végeredményt szeretne, mint amiket példának hoztál. A legszebb számomra ezek közül az utolsó két elrettentő narancssárgás képek ELŐTTI, kék ajtós színes lakásbelső. Tetszik hogy a könyvespolcon a könyvek is színek szerint vannak rendezve, és a színeik harmonizálnak a felettük függő kép és a váza színeivel.
  Ez a fotó tipikus példa arra, hogy a színeket nem önmagukban,hanem összhatásukban kell értékelni, mert én a halványlilát nagyon nem szeretem, itt pedig a fal ilyen színű és ennek ellenére az egész fotó így ahogy van nagyon tetszik.

 5. Nagyon jó gyűjtemény, mindennel egyet értek. 🙂

 6. …aki meg “direkt” kiszúr magával, és választ egy (vagy több) nyomasztó, fullasztó színt a lakásába, az így járt.

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics