Ötletek garzonhoz: öt lakás 30 m2 alatt

Svéd példákat hoztam kis méretű lakásokra. Egyrészt, mert remek lakásaik vannak, igazán követendő példák, másrészt a lakások mérete nagyon hasonlít a hazai kínálatra. Vannak kimondottan apró garzonok és nagyon sok 40-50 m2-es lakótelepi lakás is, ahol a terek nem nagyok, mintha egy hazai panelban lennénk.

Felhívnám a figyelmet arra is, hogy a képeken eladó lakások vannak, érdemes megnézni, hogy itt milyen minőségű fotókat készítenek és hogyan tálalják az ingatlanokat. Rendet raknak, kitakarítanak, friss virágot tesznek az asztalra, vesznek néhány kiegészítőt, hogy jobban mutasson a lakás. Azt hiszem néhány tízezer forint beruházás, vagy nagyobb értékű ingatlan esetén akár 1-200.000 Forint megéri. Ha csak azt nézzük, hogy ezt a befektetett összeget ugyanúgy elkölti az ember, ha hónapokig, vagy akár évekig nem sikerül eladni a lakást és fizetheti a közös költséget, rezsit. Szerencsére itthon is kezd elterjedni a home staging, azaz amikor a lakásokat kimondottan eladásra készítik fel.

24 m2, Stockholm:

 

kis lakas1

kislakas2

kislakas3

kislakas4

kislakas5

kislakas6

30 m2, Lund

 

kislakas8

kislakas9

kislakas10

kislakas11

kislakas12

kislakas13

kislakas14

21,5 m2, Malmö

 

kislakas16

kislakas19

kislakas20

kislakas21

29 m2, Malmö

 

kislakas23

kislakas24

kislakas25

kislakas26

kislakas27

kislakas28

És a végére egy extrém, 16 m2-es kis lakás, Malmöben

 

kislakas30

kislakas31

kislakas32

kislakas33

A három legfőbb tanulság, amit levonhatunk és aminek köszönhetően ezek a lakások szellősnek és tágasnak tűnnek:

  • Nincsenek óriási bútorok! Nem azt nézik, hogy mekkora kanapé fér be a szobába,  és a legnagyobbat vegyük meg, hogy fetrengve nézhessük a plazmát. Az már tök mindegy, hogy ez agyonvágja a teret és hogy elfoglalja a 15 m2-es szoba felét. A tér nagyságát nézik és ehhez viszonyítják a bútorok méretét. Sose az a fontos, hogy centire mekkora fér be, hanem az arányok!
  • Tárolók! Szinte minden lakásban van gardrób helyiség vagy beépített szekrény. Ezért nincs szekrénysorral és egyéb tárolóbútorral telezsúfolva a szoba. Ezt saját példával is alátámaszthatom. A 32 m2-es régi kis lakásomban volt egy kb 3 m2-es gardrób, ahol MINDEN elfért! Porszívótól a ruhákon át a karácsonyfadíszekig. A szobában csak könyvek voltak.
  • Csak ismételni tudom magam, könyörgöm mindenkinek, hogy felejtse el a narancs-barack-zöld-napsárga falakat! Fehér-fehér-fehér! Ha nagyon nem szereted és világos a szoba, akkor egy világos, semleges szürke, drapp, kávé is jöhet. A saját helyzetedet könnyíted meg, ha nem csiricsáréra fested a lakást. Külön felhívnám a figyelmet a fürdőszobákra. Semmi márványmintás csempe és társaik. A legegyszerűbb fehér csempe, se minta, meg bordűr…

Érdemes ezeket összehasonlítani a hazai valósággal, milyen fotók kerülnek fel az ingatlanos oldalakra. Ehhez ajánlom ezt a gyöngyszemeket gyűjtő oldalt.

A képek forrása: www.erikolsson.se

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics