Ötletek garzonhoz: öt lakás 30 m2 alatt

Svéd példákat hoztam kis méretű lakásokra. Egyrészt, mert remek lakásaik vannak, igazán követendő példák, másrészt a lakások mérete nagyon hasonlít a hazai kínálatra. Vannak kimondottan apró garzonok és nagyon sok 40-50 m2-es lakótelepi lakás is, ahol a terek nem nagyok, mintha egy hazai panelban lennénk.

Felhívnám a figyelmet arra is, hogy a képeken eladó lakások vannak, érdemes megnézni, hogy itt milyen minőségű fotókat készítenek és hogyan tálalják az ingatlanokat. Rendet raknak, kitakarítanak, friss virágot tesznek az asztalra, vesznek néhány kiegészítőt, hogy jobban mutasson a lakás. Azt hiszem néhány tízezer forint beruházás, vagy nagyobb értékű ingatlan esetén akár 1-200.000 Forint megéri. Ha csak azt nézzük, hogy ezt a befektetett összeget ugyanúgy elkölti az ember, ha hónapokig, vagy akár évekig nem sikerül eladni a lakást és fizetheti a közös költséget, rezsit. Szerencsére itthon is kezd elterjedni a home staging, azaz amikor a lakásokat kimondottan eladásra készítik fel.

24 m2, Stockholm:

 

kis lakas1

kislakas2

kislakas3

kislakas4

kislakas5

kislakas6

30 m2, Lund

 

kislakas8

kislakas9

kislakas10

kislakas11

kislakas12

kislakas13

kislakas14

21,5 m2, Malmö

 

kislakas16

kislakas19

kislakas20

kislakas21

29 m2, Malmö

 

kislakas23

kislakas24

kislakas25

kislakas26

kislakas27

kislakas28

És a végére egy extrém, 16 m2-es kis lakás, Malmöben

 

kislakas30

kislakas31

kislakas32

kislakas33

A három legfőbb tanulság, amit levonhatunk és aminek köszönhetően ezek a lakások szellősnek és tágasnak tűnnek:

 • Nincsenek óriási bútorok! Nem azt nézik, hogy mekkora kanapé fér be a szobába,  és a legnagyobbat vegyük meg, hogy fetrengve nézhessük a plazmát. Az már tök mindegy, hogy ez agyonvágja a teret és hogy elfoglalja a 15 m2-es szoba felét. A tér nagyságát nézik és ehhez viszonyítják a bútorok méretét. Sose az a fontos, hogy centire mekkora fér be, hanem az arányok!
 • Tárolók! Szinte minden lakásban van gardrób helyiség vagy beépített szekrény. Ezért nincs szekrénysorral és egyéb tárolóbútorral telezsúfolva a szoba. Ezt saját példával is alátámaszthatom. A 32 m2-es régi kis lakásomban volt egy kb 3 m2-es gardrób, ahol MINDEN elfért! Porszívótól a ruhákon át a karácsonyfadíszekig. A szobában csak könyvek voltak.
 • Csak ismételni tudom magam, könyörgöm mindenkinek, hogy felejtse el a narancs-barack-zöld-napsárga falakat! Fehér-fehér-fehér! Ha nagyon nem szereted és világos a szoba, akkor egy világos, semleges szürke, drapp, kávé is jöhet. A saját helyzetedet könnyíted meg, ha nem csiricsáréra fested a lakást. Külön felhívnám a figyelmet a fürdőszobákra. Semmi márványmintás csempe és társaik. A legegyszerűbb fehér csempe, se minta, meg bordűr…

Érdemes ezeket összehasonlítani a hazai valósággal, milyen fotók kerülnek fel az ingatlanos oldalakra. Ehhez ajánlom ezt a gyöngyszemeket gyűjtő oldalt.

A képek forrása: www.erikolsson.se

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Már volt bejegyzésed kicsi svéd lakásról. Nagyon tetszett, és meg is kerestem a hirdetési oldalt. Tényleg nagyon jók a fotók, a férjem először azt hitte, hogy valami lakberendezős oldal és nem ingatlanos. Egyébként a korábbi talán 32-34 nm lakás környékén tavaly nyáron volt szerencsém sokat sétálni. Stockholm a nagy kedvencem.
  Ami meglepett ezeknél a kicsi lakásoknál, hogy mennyire apró a fürdő (a tipikus svéd tusolóval), és hogy tartozik hozzájuk erkély (no nem mindig). Az erkélyeik mindig tetszettek, nagyon adnak rá.
  Remélem, még sok ilyen posztod és ötleted lesz garzonokra.

 2. Annnnnyira unom már ezt a fehéret mindenhol! Olyan, mintha egy kórházi szobában lennék… egyáltalán nem otthonos. Nem tudom, miért kéne kerülni a barackot vagy mondjuk egy bordó-világossárga kombinációt. Szürke, drapp?! Mint egy krematórium.

 3. a bordó-sárgát azért kéne kerülni, mert hogy borzalmas lehet, főleg egy pici pecóban és könnyen a geccodejoakecodra lehet vele kerülni:)

  a fenti lakások egyike sem kórházakat idéz, ráadásul kis lakásoknál szinte kötelező a világos szín

 4. Én is utálom a fehér falakat. 🙂 Viszont annál is jobban utálom a rikító, harsány, direkt színeket, a sárgát, a narancsot, a kiwit, az égkéket meg a többi borzalmat. Szerintem a tökéletes választás a kellemes, tompa, nagyon tört színek, tehát az alapja nagyon sok fehér legyen, utána azt lehet színezni, de mellé kell keverni feketét is, valakinek ijesztően hangozhat, de az fogja megadni a szín kellemes tompaságát, így keletkeznek a gyönyörű és kellemes bézsek, drappok, meleg szürkék, kellemes penész/menta zöldek. Egyébként csodásak ezek a lakások. A falak kivételével jöhet a fehér minden mennyiségben. 🙂 <3

 5. Épp ezt gondoltam. Hogy aranyosak, de megőrülnék ezek közt a zártosztályos fehér falak között. Bármi, csak fehér ne legyen. amúgy aranyosak. Főleg az ablak.

 6. az utolsó lakás (16m2) lakója hogy mosakszik/fürdik/zuhanyzik?
  a fehér falakat leginkább világos színű bútorokkal kombinálják, ami szép, meg légies, de főként csajos inkább. mondjuk egy férfi részére már nem tudna ez az irány mit kínálni szerintem, a másik meg az, hogy ez azért elég kényes, főként takarítási-mániás szingliknek ajánlott 🙂 (persze a kis méretű garzon is ilyen)

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics