2012. augusztus 03.

Mérges növények otthon

A mérgező növények befejező részében a szobanövényekről lesz szó. Amikor Éva átküldte nekem és elolvastam, nagyon meglepődtem, hogy a leggyakoribb, legismertebb növények közül, milyen sok szerepel köztük:

Bár a mérgező növények sorában most a szobanövények kerülnek sorra, senkinek nem tanácsolnám, hogy dobja ki lakásából a listában talált növényeket. Biztos, hogy mindegyik elhelyezhető úgy, hogy ne jelentsen veszélyt kisgyerekre, állatra. Több olyan növényt is ismerünk, amelyek nemcsak szájba kerülve fejti ki mérgező hatását, hanem már az érintésük is irritációt, bőrtüneteket okozhat. Ilyen például az igen elterjedt, nagy levelű dieffenbachia, a könnyező pálmának ismert monstera deliciosa:

monstera2.jpg

monstera.jpg

vagy az anyósnyelvnek nevezett sansaveria is:

sansaveria.jpg

Ilyen a tavasszal kapható szobai kankalin – az angolok mérges primulának nevezik – melynek szőrös levelei és levélnyelei viszketést, kiütést okozhatnak erre érzékenyeknél:

primula obconica.jpeg

A képeken látható, hogy levelei szélesebbek és kerekebbek, mint a kerti rokonának és a virágok hosszabb száron ülnek.

A dieffenbachia melynek magyar neve buzogányvirág súlyosan mérgező, kisgyermekes családnál nem ajánlott! Méreganyagának pontos összetétele még ma sem ismert. Nyulaknak, hörcsögöknek, de még a madaraknak is halálos méreg lehet. Nálunk a macskák nagy előszeretettel karmolászták a változatos mintájú hatalmas leveleket, de szerencsére semmi bajuk sem lett tőle

 

dif.jpeg

 

diffenbachia2.jpeg

diffenbachia.jpeg

Itt szobanövény, de enyhébb klímájú vidékeken hatalmas fává nőnek a fikusz félék. A benjamina, a régebben divatos nagy levelű elastica és a futó pumila emberre kevéssé, de a háziállatokra veszélyes lehet.

fic.ben.jpeg

ficusbenjaminafa.JPG

nagylevelű ficus.jpg

ficusfa.jpg

ficus pumila2.jpeg

Tavasszal korallbogyót ültettem díszítésül a zöld-fűszereim közé. Kiderült, hogy ő is mérgező. A cserepét érdemes úgy elhelyezni, hogy kisgyerekek ne érjék el a bogyókat:

korallbogyó.jpg

Vigyázat! A ciklámen és az amarillisz gumója is erősen mérgező!

ciklámen.jpeg

amarillisz.jpeg

A tarka levelű, dekoratív krotonnal csodacserje vagy codieum néven is találkozhatunk. Tejnedve emberre állatra mérgező:

kroton.jpeg

kroton2.jpeg

kroton3.jpeg

Mostanában jelent meg nálunk a Madagaszkárról származó, pistikevirágra emlékeztető rózsás-, vagy rózsameténg. Hosszan és sokat virágzik, sajnos alkaloidtartalma miatt ez is mérgező, de érdekes, hogy rákgyógyászati alapanyagként használják:

rózsameténg.jpeg

rózsameténg1.jpeg

Nálunk nem gyakori, de aki fél a mérgezéstől az most se szerezze be a sivatagi rózsát. A Kelet-afrikai eredetű növényből a helyiek nyílmérget készítettek:

adenium-sivatagi rózsa.jpeg

adenium-sivatagi rózsa2.jpeg

Mai jó hírem, hogy a szigorú külsejű törzses yucca annak ellenére, hogy szaponint tartalmaz, csak állatokra veszélyes:

Yucca elephantipes.jpg

yucca, ha hagyjuk.jpeg

Itt találtok még a témához kapcsolódó tanácsokat.

Palotai Éva

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

IRATKOZZ FEL HOZZÁM ÉS MUTATOK EGY TUCAT TRÜKKÖT, AMIVEL IGAZI OTTHONNÁ TEHETED A LAKÁSODAT!
Hozzájárulok, hogy az általam önként megadott nevem és e-mail címem felhasználásával az Otthonkommandó Kft. részemre e-mail útján hírleveleket, ajánlatokat küldjön. Kijelentem, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvastam. Megértettem, hogy a hozzájárulásom bármikor visszavonhatom.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics