2012. június 22.

Öntözés nyáron, nyaralás alatt

Virágainknak, növényeinknek nagy erőpróba a kánikula. Nálunk az ablakládákban lévő növények napi kétszeri locsolással is alig élnek a hőségtől és az erős UV sugárzástól, tehát az eddig megszokottnál sűrűbben naponta többször is meg kell locsolni őket. A cserepesek kisebb földlabdája a ládánál kevesebb vizet tud tárolni, tehát jó, ha kis cserepekben élő növényeinket egy mély, földdel töltött ládába vagy kaspóba rakjuk össze akár cserepestől is (még most sem késő), mert így a nagyobb mennyiségű föld tovább nedves marad. Ha a szabadon maradó földfelületre mulcsot (fenyőkéreg őrlemény), vagy komposztot szórunk lassabban szárad ki a talaj és kevésbé gyomosodik – de színezett kérget ne vegyetek!

hogyan_ontozzuk_novenyeinket_a_nyaralas_alatt-00010349-növények.jpg

Nyaralás alatti erkélyes öntözésre jó ötlet, hogy a balkonládákat, vagy a cserepeket az erkélynek egy árnyékosabb részére összegyűjtve a kisebb-nagyobb PET palackok újrafelhasználásával készíts „automata öntözőberendezést”:

remek ötlet.jpg

A kupakot csavard vissza miután tűvel kilukasztottad és vízzel feltöltötted és állítsd a helyére! Kipróbáltam, nagyon egyszerű az elkészítése, a legnagyobb kihívást a megtámasztás jelenti. 80 cm-1 méter körüli erkélyládához mindkét végére 0,75 – 1 literes palackot rakj és ez egy hetet tuti kibír.

sajátPET1.jpg

Így a szomszédot nem kell napi locsolásra kérni, vagy ha egyáltalán nem vagy jóban a szomszéddal próbáld ezt ki: „dugd be a lefolyót, önts vizet a fürdőkádba, s állíts a vízbe néhány téglát (a több rétegben összehajtogatott frottírtörölköző is megteszi). A virágcserepeket állítsd a téglákra (törölközőkre), így a növények folyamatosan felszívják majd a szükséges vizet. Ez a módszer 5-10 napon keresztül elláthatja a virágokat a szükséges vízzel.”

A szobanövények gondozásához jó egy ötlet a kanócos öntözés. De használhatsz automata öntözőt is:

holiday-watering-set-7269a1ea.jpg

Elárulom, hogy én a szobanövényeimet már több mint tíz éve Holdnaptár szerint öntözöm és akár hiszed, akár nem ez nagyon jól működik. Amikor a Hold vizes jegyben jár Halak, Rák Skorpió ( kb. 8 naponként tölt bennük 1-2 napot) akkor locsolom meg őket alaposan – állítólag jobban hasznosítják ilyenkor a vizet – és amelyik nagyon vízimádó, annak mindkét napon adok inni. Kész. Ezért tudom, hogy a szabadság 8-10 napját is kibírják odabent locsolás nélkül. Most pl. péntek délig Rákban van a Hold. Ha nem idegenkedsz a „vajákos” módszerek kipróbálásától, az aktuális holdnaptárt megtalálod itt.

A kertben az öntözéssel kapcsolatban az „inkább ritkábban, de hosszan” tanács most is érvényes – mivel a csak a földfelszínt megnedvesítő öntözés gyorsan elpárolog. Nagyon elterjedt az a hiedelem, hogy este locsoljunk, mert akkor hosszabban marad nedves a föld, de az én tapasztalatom szerint a csigák nagyon szeretnek az éjszakai nedvességben lakomázni és a gombák (na nem a vargánya) is hamarabb terjednek, A kora reggeli locsolás segít a növényeknek a déli-délutáni hőségben fittnek maradni.

 

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics