2012. június 22.

Öntözés nyáron, nyaralás alatt

Virágainknak, növényeinknek nagy erőpróba a kánikula. Nálunk az ablakládákban lévő növények napi kétszeri locsolással is alig élnek a hőségtől és az erős UV sugárzástól, tehát az eddig megszokottnál sűrűbben naponta többször is meg kell locsolni őket. A cserepesek kisebb földlabdája a ládánál kevesebb vizet tud tárolni, tehát jó, ha kis cserepekben élő növényeinket egy mély, földdel töltött ládába vagy kaspóba rakjuk össze akár cserepestől is (még most sem késő), mert így a nagyobb mennyiségű föld tovább nedves marad. Ha a szabadon maradó földfelületre mulcsot (fenyőkéreg őrlemény), vagy komposztot szórunk lassabban szárad ki a talaj és kevésbé gyomosodik – de színezett kérget ne vegyetek!

hogyan_ontozzuk_novenyeinket_a_nyaralas_alatt-00010349-növények.jpg

Nyaralás alatti erkélyes öntözésre jó ötlet, hogy a balkonládákat, vagy a cserepeket az erkélynek egy árnyékosabb részére összegyűjtve a kisebb-nagyobb PET palackok újrafelhasználásával készíts „automata öntözőberendezést”:

remek ötlet.jpg

A kupakot csavard vissza miután tűvel kilukasztottad és vízzel feltöltötted és állítsd a helyére! Kipróbáltam, nagyon egyszerű az elkészítése, a legnagyobb kihívást a megtámasztás jelenti. 80 cm-1 méter körüli erkélyládához mindkét végére 0,75 – 1 literes palackot rakj és ez egy hetet tuti kibír.

sajátPET1.jpg

Így a szomszédot nem kell napi locsolásra kérni, vagy ha egyáltalán nem vagy jóban a szomszéddal próbáld ezt ki: “dugd be a lefolyót, önts vizet a fürdőkádba, s állíts a vízbe néhány téglát (a több rétegben összehajtogatott frottírtörölköző is megteszi). A virágcserepeket állítsd a téglákra (törölközőkre), így a növények folyamatosan felszívják majd a szükséges vizet. Ez a módszer 5-10 napon keresztül elláthatja a virágokat a szükséges vízzel.”

A szobanövények gondozásához jó egy ötlet a kanócos öntözés. De használhatsz automata öntözőt is:

holiday-watering-set-7269a1ea.jpg

Elárulom, hogy én a szobanövényeimet már több mint tíz éve Holdnaptár szerint öntözöm és akár hiszed, akár nem ez nagyon jól működik. Amikor a Hold vizes jegyben jár Halak, Rák Skorpió ( kb. 8 naponként tölt bennük 1-2 napot) akkor locsolom meg őket alaposan – állítólag jobban hasznosítják ilyenkor a vizet – és amelyik nagyon vízimádó, annak mindkét napon adok inni. Kész. Ezért tudom, hogy a szabadság 8-10 napját is kibírják odabent locsolás nélkül. Most pl. péntek délig Rákban van a Hold. Ha nem idegenkedsz a „vajákos” módszerek kipróbálásától, az aktuális holdnaptárt megtalálod itt.

A kertben az öntözéssel kapcsolatban az “inkább ritkábban, de hosszan” tanács most is érvényes – mivel a csak a földfelszínt megnedvesítő öntözés gyorsan elpárolog. Nagyon elterjedt az a hiedelem, hogy este locsoljunk, mert akkor hosszabban marad nedves a föld, de az én tapasztalatom szerint a csigák nagyon szeretnek az éjszakai nedvességben lakomázni és a gombák (na nem a vargánya) is hamarabb terjednek, A kora reggeli locsolás segít a növényeknek a déli-délutáni hőségben fittnek maradni.

 

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. Kedves Éva!
    Ez a palackos ötelt nagyon tetszik! Kipróbáltam, de nekem nagyon gyorsan lecsöpögött a víz. A kupakra 8 pici nyukat fúrtam, és a palack alját (fejre állítva tetjét) is megfúrtam. Mit javasolsz, hogyan módosítsak? Kevesebb lyuk kell és a palackot ne fúrjam ki? Nagyon várom válaszod, üdvözlettel: Anita

  2. @krisztanita: Csak a kupakot elegendő egy lyukkal megfúrni. palackot nem szabad furkálni. Többit elintézi a víz és kapilláris nyomás.

  3. S.O.S. Kipróbáltam palack végén lukkal (nagyon nem volt jó ötlet. Majd kipróbáltam csak kupak végén egy lukkal nem volt elég víz.. (Leanderben volt.) Majd Vettem az interneten PET palack végére csavarható tölcsér szerű “tüskét” (Garden Cone Spike). Az lenne a kérdésem, hogy ha lefordítom pár óra alatt teljesen kicsavarja a palackokat, és nem vagyok benne biztos, hogy így is folyik bele a víz… ha meg kiveszem levegőt kap a palack, kijön egy nap alatt a maradék víz… 1,5l üveggel történik ez. Inkább több kicsi palackot használjak? Egy hétre megyünk el, és nem tudom, lesz-e időm kikísérletezni… Légyszíves segítsen valaki… Köszönöm előre is!

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics