2012. június 08.

A házi dzsungel alapjai

Mindegy, hogy kert, terasz vagy mini erkély. A dús, dzsungeles hatáshoz a futó növények elengedhetetlenek. Éva összeszedte a legnépszerűbb futókat. Lássuk:

négyerkély.jpg

Ha nem akarod, hogy a szomszéd belásson az erkélyre, vagy csak szeretnél a lakásodból némi zöldet látni, akkor ültess a gangra, vagy az erkélyedre futónövényt. Az erkély adottságaihoz igazítva választhatsz virágjával díszítőt, egynyárit, évelőt vagy akár zöldségnövényt is.

Egynyári futó virág a Hajnalka:

hajnalka.JPG

Vagy a kevésbé ismert, enyhén tormaízű, salátákba is használható virágú és levelű Sarkantyúka:

sarkantyúkaq.jpg

Valamint a szárazságot tűrő, 2 méterig futó Feketeszem:

feketeszem.JPG

Ha kevés munkával gyorsan szeretnél zöldet teremteni akkor a teljes erkély befuttatására legjobb választás a tapadókorongok segítségével kúszó vadszőlő:

vadszoloVeitchii.jpg

Vagy az ötujjas vadszőlő, amely falra is fut, de rácshoz, dróthoz kerítéshez kacsokkal is tudja rögzíteni magát :

 -_Parthenocissus_quinquefolia_01_-_1.jpg

és még hajnalka is ráfuthat:

rácson.jpg

Mindkettő nagy felületeket fut be és ősszel miután bevörösödtek lehullatja leveleit. A vadszőlő dús levélzete jó hőszigetelőnek is, mert a napfény nem éri közvetlenül a falat.

Ha jól választjuk ki a fajtát akkor virágait tartósan ontja az iszalag nemesített változata az évelő clematis – a vadszőlővel is ültethetjük együtt – fontos, hogy a töve mindig árnyékban legyen:

clematisflicker.jpg

Északi vagy fényszegény helyekre a borostyánt ajánlom – lassan fut, de örökzöld, tehát télen is díszít. Tudni kell, hogy ha hiányos vagy málló vakolatú fal mellé ültetjük van esély, hogy a vakolatot tovább rongálja.

borostyán.jpg

A csábító lila akácot csak türelmeseknek ajánlom, évekig kell várni míg dúsan virágzik, ügyesen kell metszeni és erős támaszra van szüksége a növekedéshez:

lila akác.jpg

Ha szívesen kísérleteznél zöldséggel akkor tán még nem késő – lehet tűzbabot vetni – piros virágokat nyit és rácsra futtatva őszre a hüvelyekben nagy szemű lilás-tarka babok érnek.

bab.jpg

Sajnos a borsóról már lekéstél – majd jövőre!

borsó.jpg

Vehetsz néhány uborka palántát is, amit ha hálóra, vagy erkélyrácsra futtatsz szép nagy lesz – ebből inkább fürtös, mint kígyóuborkát válassz.

uborka2.JPG

A folyton növő paradicsom egy karó, kifeszített spárga vagy spirálrúd mellett két méteresre is megnő ha hagyjuk.

hangulat.jpg

Mindegyik zöldségnövénynek fontos a napsütés, a tápanyagdús föld és a megfelelő öntözés . Ha nem használsz műtrágyát és nem permetezel, akkor bio minőségű saját zöldséget „termeszthetsz” erkélyládában, vagy cserépben.

Palotai Éva

A forrásokat lásd a képekre kattintva.

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics