2012. március 28.

Zöldellő, virágos balkonok

Akinek van egy kis erkélye, terasza az a jó idő közeledtével egy új “szobát” is nyer. A multifunkciós helyiségben reggelizhetsz, kávézhatsz, olvashatsz, dolgozhatsz, beszélgethetsz, este borozgathatsz…

Iszonyat pénzeket el lehet költeni növényekre és minél nagyobb az erkély, annál több kell, hogy jól mutasson. Hoztam néhány képet inspirációnak és pár ötletet, hogyan helyezd el úgy a növényeket, hogy látványos legyen és “dzsungelhatást” érj el. Minél kisebb a balkon, annál könnyebb dolgod van.

Általában virágládákat helyezünk a korlátra és cserepeket a földre. Így nem lesz burjánzóan zöld a teraszod. Tippek:

 • dús hatást akkor érsz el, ha lépcsőzetesen helyezed el a növényeket és a virágokat
 • készíthetsz állványt, de akár téglával, vödörrel, sámlival, hokedlivel is megemelhetsz 1-1 cserepet
 • ne csak virágok legyenek, hanem zöldek is
 • az évelő bokrok, cserjék, fák közül sok megmarad cserépben is. Nem kell őket teleltetni, nincs velük annyi gond
 • futtass a falra! A vadszőlő gyorsan nő és viszonylag igénytelen növény
 • a lilaakác szintén bírja a cserepet és nő mint a dudva. Ha van neki vezetője, amire tekeredhet és nem csak nő a világba, még mutatósabb lesz
 • az egynyári futók dúsak, szép színesek a virágjaik és hamar benövik a támasztékukat, lehet az akár az terasz korlátja vagy a fal elé állított rács
 • ezekből több tövet vegyél, akkor lesz igazán dús!
 • tegyél a falra is kaspókat, vagy ha fedett a terasz, akkor fentről is lógass le.
 • egyes szobanövényeket is ki lehet tenni
 • végül a növények mellett ne felejts el egy hangulatos kis ülő-pihenő sarkot is kialakítani!

És mindez képekben:

A falon jobban mutatnak a lefelé omló virágok. A borostyánnál sokkal gyorsabban nő a vadszőlő, igaz az lehullajtja a levelét, de télen úgysem ücsörgünk a teraszon:) Készíthetsz még “beépített virágládát”, ez helytakarékos és sokkal több föld belefér, ami pl. a vadszőlőnél, borostyánnál nem hátrány…

Raklapból fali kertecske:

Kuckó a sarokban és egy szép burkolat is sokat dob a hangulaton:

Fűszernövények emeletesen:

Van olyan pálmafajta, ami -15-ig bírja a hideget, de a szobapálmát is kihozhatod. A lépcsőzetes elrendezést úgy is elérheted, hogy előre kicsi cserepeket teszel, hátrafelé egyre nagyobbakat. Bár ezekbe nagyobb növények is kellenek, tehát ez nem pénztárcabarát megoldás.

Napos teraszokon jól mutat a paradicsom. Vannak kimondottan balkon paradicsomok, amik cserépben is jól elvannak:

Futó és lépcsőzetes elrendezés:

Futórács, lépcsőzetes elrendezés és lógatott virágok:

Futók és sok zöld növény mindig dúsabbnak hat, mint a színes virágok:

Futtatórács másképp:

futtatórács:

Házilag is kivitelezhető bútor mini erkélyre:

És ha nem a növényeké a fő szerep, akkor is befuttathatsz egy sarkot, falat, sokkal barátságosabb lesz:

Forrásért kattints a képekre!

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szerintem a vadszőlő falra futtatása a lehető legrosszabb tanács. Tudom, hogy szépen mutat, ősszel jól színeződik, azonban teljesen tönkrevágra a vakolatot, és szinte lehetetlen úgy leszedni, hogy a fal is ép maradjon, ne látszódjon a helye. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy szinte kiírthatatlan és elég erőteljes növekedésű.

 2. @21stcherrygirl: többemeletes épület teraszáról szerintem nem olyan nehéz kiirtani a vadszőlőt. Az meg egy döntés, hogy a futtatás miatt a falat újra kell majd glettelni, meszelni, fél napi munka egy-két tízezres. Cserébe mondjuk a rondább falat szépen takarja.

 3. Vadszőlőből is van indás, nem csak tapadókorongos. Vagyis olyan ami mondjuk kifeszített huzalra fut fel.

 4. Nagyon szép!
  Nem akarlak elkedvetleníteni,de a feltett kérdésed kibővítendő azzal, hogy:…és hogy a katasztrófavédelmiek ne büntessenek meg.Ne feledd, az erkély is menekülési útvonalnak számít adott esetben;mi van, ha a tűzoltó hasra esik a cserepekben vagy a slagja belegabalyodik a vadszőlőbe?
  Én ezt persze nem gondolom komolyan, de a mostanság egész háztömböket büntetgető hatóságok – úgy tűnik – igen.Ha egyszer elfogynak a lépcsőházak, jöhetnek az erkélyek, gondolják ők.

 5. Szépek nagyon, én kihagynám a falon futókat, akár a borostyánt, akár a vadszőlőt, még a repkényt se szeretem. A kertből is kiírtom őket, mert rengeteg állat bújik meg alatta, nem is szép. A teraszra a lépcsős megoldás a legjobb szerintem. Inkább csüngő jázmint, vagy a feketeszemet futtatnám, esetleg a trópusi babot. Ezek mind virágzanak illatosak is. A balkon ládába a vincát szeretem, mióta forrak a nyarak.

 6. Nekem a rácsos futó tetszik, mert lehet tőle mozogni. Ápolása,gondozása nem sok időt vesz el, hely igénye sem akkora mint az edényes megoldásnak. Valóban öröm rá nézni, mellette kávézni, olvasni.

 7. @Pinka-Panka: Igen:) arra gondoltam. Például én a kerítésre – elég hosszú – nagyszemű babot szoktam futtatni. Piros, és fehér virágja van. Jól mutat, és hasznos is.

 8. Nagyon poros erkélyre mit javasolnátok?
  Forgalmas út mellett lakunk, villamos, buszok, teherautók is járnak, hetente kb fél centi vastag fekete por ülepszik le…

  Nagyon szívesen zöldítenénk ki az erkélyt, de így nem valami vonzó 🙂

 9. @GK Kriszta: nekem is volt porosodó erkélyem. Én gyakran lezuhanyoztam a növényeket zuhanyfejes locsolókannával.
  Lehetőleg olyan időpontban amikor kevesebben járkálnak az utcán 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics