Miért fehérek mindenhol a radiátorok?

A radiátor nem épp szép dolog, nem illik a berendezéshez, csak úgy ott van, mert ott kell lennie és megszokta már a szemünk. Igazából két dolgot tehetünk, vagy megpróbáljuk minél jobban elrejteni, vagy kiemeljük. És a színek igazán alkalmasak mindkettőre.

Nem egy nagy cucc a radiátort színesre varázsolni. Kapható kimondottan radiátor festék. Egy nagyon alapos tisztítás után már fújhatod is. Nekem már 20 évvel ezelőtt a 8 nm-es panel szobámban is türkizzöld radiátorom volt.

Aki nem szeretne fújkálni, az pedig vehet egyből színes radiátort is, például itt a RAL skála bármely színében.

Nálatok fehér vagy színes a radiátor?

képek itt és itt.

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. A radiátor színe mint dekoráció az egy dolog.A radiátor funkciója a másik.Le kéne adni a lehető legjobb hatásfokkal a benne áramló közeg hőjét.Ezért kapja fizetését.A legjobban azt hiszem a fekete szín felelne meg ennek.De ha lesz itt hőtudor ,majd megmondja.

 2. Konvektorom van. problem? 😛 😉

  __________________________________
  egyébként szinte mindegy milyen színre fested.
  a fehér és árnyalatai azért jók mert
  általában az ablakkeretek is fehérek fölöttük.
  meg a csövek. és ami nem elhanyagolható, egy csomó színen még jobban kiül a KOSZ 😀
  de up to you, kinek mi tetszik.

 3. Az egyetemen a hőtan tanárunk egyik kedvenc visszatérő témája volt hogy a barna radiátor hatásfoka jobb mint a fehéré.
  Az egyik szakesten kapott tőlünk egy barnára festett kerekekkel és kormánnyal ellátott radiátort :):)

 4. @The On3:
  Úgy néz ki pillanatnyilag itt te vagy aki magasabb szintű elmélettel alá tudja támasztani a fekete test ,mint sugárzó kritériumait.Én az elektronikában használatos hűtőbordák (erősítők)fekete színéből következtettem,hogy fekete színnek köze lehet a hatásfokhoz.

 5. Talán azért, mert a színes radiátor kurva drága. És a fehér sem olcsó.

 6. @fullánkhegyező:

  Tévedés. A számítástechnikában a radiátorok meg általában fémszínűek, pedig hát sokszor 100W feletti hőt kell elvezetniük.

  A fekete a napenergiánál hasznos, mivel ott tényleg jobb hatásfokkal nyeli el a hőt, szemben a fehérrel, amely a fény (és hő) egy részét visszaveri. Ezért festik a kerti zuhanyzók tartályát feketére.

 7. Nekem 20 évvel ezelőtt a 8 nm-es panel szobámban fehér radiátorom volt.
  Most a 8 nm-es panel szobámban sárgásfehér radiátorom van.

 8. @Cifu78: Nézd meg az erősítők hátulján ,mivel ott látható fekete alumínium bordákat!De a számítógép processzor hűtőfelülete tényleg naturfém.

 9. @Cifu78:
  Te tévedsz.
  Ezelőtt 20 évvel minden elektronikai hűtőborda fekete volt, még a processzorokon is.
  Mára elfogyott a pénz (jó lesz az natúran is), sokba kerül festeni, pláne eloxálni.
  Régen egy komolyabb végerősítő akár 5-600W hőteljesítményt is disszipált, maximális terhelésen.

 10. A színnek ahhoz van köze, hogy a fénnyel mit csinál. Márpedig legjobb tudomásom szerint a radiátorban nem fény, hanem melegvíz kering, vagyis ebből a szempontból tök mindegy. Azon minden bizonnyal lehet agyalni, hogy milyen hatása van annak, hogy a szobába betűző nap vagy a lámpa fénye mennyire melegíti fel a radiátort, de ez azért úgy gyakorlatilag a tökmindegy kategória.

  A processzorok hűtőbordájánál ugyanez van, közvetlen érintkezéssel kapja a hőt, nem fényből.

 11. @fullánkhegyező: “A legjobban azt hiszem a fekete szín felelne meg ennek.” A napsugárzás hőelnyelésével kevered.

  A radiátornak teljesen mindegy, milyen színű.

  Egyébként a forró víz belülről nemigen látja, milyenre van kívül a vas festve…

 12. @Jovanotti: A fenéket fogyott el a pénz, húsz évvel ezelőtt nem is lehetett külön processzorhűtőt kapni, most meg virágzó iparág meg lelkes hobbisták is barkácsolnak ezerrel, ha a fekete színnek bármi előnye lenne, akkor minden valamire való megahertzvadász feketére eloxáltatná a hűtőjét.
  Egyébként most is vannak mindenféle színűre eloxált bordák (pl. a Zalmanok között elég sok kék van), de emögött semmi hőtani megfontolás nincs, csak az, hogy jól nézzen ki.

 13. A fekete test elmélet szerint igaz, hogy a fekete szín nyeli el a legtöbb energiát, köztük az ifravöröst (hőt) is, de ha a környezet energiája kisebb, akkor ez a szín adja le a legtöbb energiát, éppen az ifra tartományban.A borda színének azért van jelentősége, mert minél feketébb a borda, annál több hőt ad le hősugárzás formájában.
  Egyébként a borda a hő legnagyobb részét konvektív hőátadással adja le.
  A feketeség persze csak a láthatatlan infravörös tartományban érdekes, ahol a hősugárzás történik, de a gyakorlatban mondhatjuk, hogy ami a látható tartományban fekete, az az infravörösben is az. Nem véletlenül feketék illetve sötét bőrüek a meleg éghajlaton élők,ugyanis ez nem csak azért van, hogy le ne égjenek a napon.

 14. azé’ nem színes me’ geci drága leszerelni és átszinterezni, ha veszel egy új függönyt és itt csóróság van. a fehér meg m
  amúgy az én konvektorom ral8015 és 9001. ezek olyan szocreál konvektorok.

 15. @malaryanbeast: Na itt a gond. Már a fehér ablakkerettől is kiráz a hideg.

  Amúgy az én ablakim drappok, a konvektorom meg amíg volt bordó volt, a padlófűtés meg nem játszik. A törszár sárga.

 16. Hogy miért fehérek a legtöbb helyen a radiátorok? Hát erről nekem csak egyetlen dolog jutott az eszembe:
  “Deine Sorgen möcht’ ich haben…”
  Fehérek vagy hupililák, f*szombánja, (egyelőre) még melegek.

 17. @Jovanotti: korrekt, összefoglalt hozzászólás.
  Hőtanos emlékeim szerint a szimpla fehér radiátor hőátadása a környezete felé a radiátor és a környezet közötti hőmérséklet-különbséggel arányos.
  A fekete test sugárzással a hőmérséklet harmadik hatványával arányos mennyiségű hőt ad le tehát a fekete radiátor sugárzás szempontjából sokkal hatékonyabb, jobb az úgynevezett “hőérzet” az ilyen radiátorok közelében… de javítson ki valaki aki jártasabb a témában.

  Kb. húsz éve tanultam ezeket 🙁

 18. Na akkor én is megmondom a tutit: a matt fekete a legjobb hősugárzó, ezért fűtőtestnek is jobb, mint bármi más szín, azonban sugárzással csak a hő pár százaléka távozik a fűtőtestből, a legnagyobb részt konvekcióval adja le, azaz felmelegíti a levegőt, ami felszáll. A konvekció meg nem függ a hősugárzástól. Tehát matt fekete fűtőtest pár %-kat több hőt ad le a fehérhez vagy fémszínűhöz képest azonos fűtőtest-hőmérsékletek esetén. Azonban ha a fűtőtest úgy van beállítva, hogy a kifolyó víz a szoba hőmérsékletével már megegyezik, akkor a fűtőtest gyakorlatilag leadja az összes hőt, amit tud, mindegy melyik módon, akkor már nem számít a színe.

 19. @zsoci: mint írtam, kinek a pap kinek a papné, mindenki ízlése, szüksége és tárcája szerint.
  Én szeretem a szép fehér felületeket fémen és fán. falon annyira nem mert unalmas, de a többi jöhet. De nem vagyunk egyformák.

  _____________________________________________
  Azon vitázni hogy melyik a JOBB, kb. olyan értelmes mint a bob herceg híres Kerek szappan vs. Kocka szappan csatája.

 20. @doubting thomas: Az első belekotyogó ,mint vitaindító voltam.Rád és hozzád hasonló hőtudorokra céloztam ott,mert amit a fekete hűtőbordákról tudtam ,nem akartam tudálékosan előadni,(miután a gugliban utána olvasok.)Végre megérkeztetek!Köszönöm.

 21. @j’en ai fair any stone: korrekt. Ám a kifolyó hűtővíz nem feltétlen hűl le a szoba hőfokára, csak kb. 20 fokot esik (ami persze 40 fokos bemenőnél már igazat ad neked).
  Az infravörös sugárzásnak azért van jelentősége, mert a jobb hőérzet miatt alacsonyabb szobahőmérséklet is elég lehet a komforthoz. Tehát nagy fekete radiátorokkal akár 1-2 fokot is spórolhatsz a levegő-hőmérsékleten, ami sok fűtési pénzt megtakarít.
  Tehát ha mozid vagy ravatalozód van, ez remekül kihasználható. 🙂
  Amúgy viszont ronda.
  És a fő kérdés: azért fehérek a radiátorok, mert a többi színre felárat kérnek a gyártók (talán a kisebb gyártási mennyiség miatt). És mivel a fehér szín szinte minden más színnel “kompatíbilis”, így olcsón lehet elfogadható eredményt elérni.

 22. Hőleadás szempontjából a radiátor színe nem fontos. Ha van eltérés, az annyira minimális, hogy nem érdemel szót. A látvány a lényeg! A radiátorokat azért fehérben kezdték gyártani, mert minden színhez passzol. Régen a falak is és a függönyök is mind fehérek voltak. Szerencsére ma már radiátorokban is van nagy szín, és forma választék! olcsótól a luxus kivitelig! Itt hatalmas a kínálat: http://www.szinesradiator.hu

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics