2011. augusztus 29.

Eklektika a lakberendezésben – vannak szabályok?

A teraszhoz hasonlóan, ezt is Ti kérdeztétek:

„Hogyan érhető el, hogy a különböző stílusok erősítsék, kiemeljék egymást, vannak e aranyszabályok? Csíkosat a virágossal? Nagymama szekrénye Ikea lámpával? Mit ne?”

Jó kis kérdés, töröm a fejem nagyon, hogy van-e szabály, próbálok logikusan gondolkodni, de ez egy nagyon nehéz téma. Szívesen rávágnám, hogy nem, nincs semmiféle aranyszabály, de ebben magam sem hiszek!

  • A legfontosabb, hogy legyen koncepció! Ehhez persze nem kell mereven ragaszkodni, folyton változik, ha találsz egy bútort, ami nem illik az eredeti tervbe, de kell, akkor azon módosíts.
  • Egyensúly! Semmiből se legyen túl sok, mert akkor billen az egész, elikeásodik a lakás, vagy a sok öreg nagyibútortól öregessé, múzeumszerűvé válik.
  • Ha van 1-1 nagyon hangsúlyos darabod, mondjuk egy barokk jellegű ülőgarnitúra, akkor a többi bútorral, kiegészítővel ellensúlyozz! Ne legyen a szobában még egy bieder vitrin vagy rokokó kisasztal, mert ezt már nehéz lesz kordában tartani. Balansz! Ezzel lehet továbbá azt is elérni, hogy 1-1 komolyabb darabot kiemelj. A kihangsúlyozandó tárgy környezetét kell úgy alakítani, hogy az valóban kiemelkedjen.

  • Egység. Legyen valami, ami összefogja a dolgokat, ez lehet például egy egységes fehér falszín, vagy bármilyen szín/szinek, amik vissza-visszatérnek. Csíkosat virágossal lehet, de ilyen esetben törekedj arra, hogy a különböző minták színvilága ha nem is ugyanolyan, de harmonizáló legyen. Erre sok példát találsz az angol lakberendezésben, ahol a csíkos/kockás-virágos kombó alap. Az én véleményem, hogy úgy lehet legkönnyebben kordában tartani egy ilyen lakást, ha a színekkel alakítunk ki egységet.
  • Mit ne? Itt leginkább a mértékletesség a szabály, ne akarj mindent! Ne akarj egyszerre sokféle, erős szín, sokféle mintát, stb. Még ez is nézhet ki jól mondjuk egy fotón, de a való életben nem tudom meddig működne. A teátrális hatás és az otthonosság nem igazán jár kéz a kézben.
  • Mindenképp szükség van jó arányérzékre és némi hozzáértésre. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget lakberendezőtől! Nem szükséges komplett tervet kérni, egy szimpla tanácsadás is segíthet, hogy letisztuljanak a dolgok a fejedben.

Ebben a témában nehéz kézzelfogható tanácsot adni, mert itt abszolút minden egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, nincs két ugyanolyan, ebből kifolyólag csak nagyon általánosan lehet fogalmazni a szabályokat illetően. Szóval nem rizsázok, de ennél konkrétabban szerintem ezt nem lehet. És ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség konkrét szabályokra! Dehogyisnincs! Csak ez minden esetben egyedi szabályozást jelent. Mindig azzal kezd, hogy a koncepcióval együtt kialakítod a szabályokat!

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics