2011. augusztus 26.

Ötletek teraszra

Tudom, hogy lassan vége a nyárnak, de a terasz témát ti kértétek a Mit szeretnél tudni? posztnál. Megpróbálok összeszedni pár hasznos tanácsot…

A terasz kialakítása alapvetően függ: a méretétől, fedett vagy nyitott és hogy mire szeretnéd használni! Ezeket gondold végig! Mind a növények, mind a bútorok választásánál mérlegelni kell, hogy télen mi lesz a sorsuk. Ha nem tudod lakásban, pincében tárolni őket, akkor mindenképp olyan darabokat válassz, amiket kint lehet hagyni, bírják az időjárás viszontagságait.

Vedd számításba, hogy ez egy kinti helyiség! jobban porosodik, koszosodik, mint egy szoba, ezért nem érdemes sok apró tárgyat kitenni, mert hamar tiszta por lesz minden és állandóan takaríthatsz, ugyanígy csínján bánni a kint hagyott textilekkel.

Növények: nem vagyok egy nagy növényszakértő, de az évek alatt kitapasztaltam pár dolgot. Például azt, hogy nem nekem valók az egynyári, szép színes kis virágok, mert minden évben újat kell venni, sok odafigyelést, tápoldatozást igényelnek, hogy szépek legyenek, hamar levirágzanak, általában sokkal kevésbé bírják a megpróbáltatásokat (értsd pl. nem locsolom meg 3 napig), mint az évelők, egyszóval könnyebb kinyírni őket. Ennek ellenére mindig veszek párat, legtöbbször meg is halnak idő előtt. Továbbá sokkal jobban szeretem a zöld növényeket, mint a kis színes virágokat. A legtöbb növényem évelő, kint hagyható télen is, nincs velük gond, locsolni így is kell néha őket, legutóbb pl egy szép nagy buxust nyírtam ki, mert nem adtam neki vizet télen és szépen elszáradt…

Ha burjánzó teraszt szeretnél, a következőket ajánlom: lilaakác, vadszőlő, leander (teleltetős), valamint számtalan fa és bokor megmarad cserépben is, nekem van aranyesőm, japán juharom, buxusom, rózsám, lilaakácom, vadszőlőm, valamilyen bokrom, mind cserépben, dézsában! Persze ezen kívül lehet még csomó minden, de én eddig ezekkel kísérleteztem és ezek váltak be. Továbbá tavasszal számos szobanövény kitehető, de vigyázz, nekem most egy nyár alatt 2x nagyobbak lettek, fogalmam sincs hogy hol férnek majd el a lakásban…

Virág pedig idén a fehér muskátli. Amúgy nagyon utálom a muskátlit, béna virágnak tartom, viszont ez megmaradt, ontja a virágokat és nő mint a gaz… Meglátjuk hogy viseli majd a telet.

tipp: ne csak ládába meg a földre tegyél növényeket, sokkal jobb az összhatás, ha van valamilyen lépcsőzetes virágtartód, a falra is akasztasz, és ha van fedett rész, akkor ott a mennyezetre is lógathatsz virágot. Használj sok futót, falra, rácsra, mindenhova!

Búrorok: azt mondanám, hogy nyáron bármit kitehetsz, inkább azt mérlegeld, hogy mennyit szeretnél pakolászni! a szép textilek, párnák, terítők nem bírják ám a tűző napot, de még árnyékban is fakulnak, az esőről meg ne beszéljünk. Szóval ha nem gond neked, hogy minden nap ki be rámold ezeket, akkor csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek. A bútoroknál is ez a helyzet, ami nincs megfelelően felület kezelve, nem kültéri, azokkal óvatosan kell bánni, a fa és a festett bútoroknak sem tesz jót a napfény!!! De ha fedett a teraszod, akkor már bátrabb lehetsz!

Dekoráció, hangulat: na ide nem kell semmi drága dolog, az estében már önmagában hangulatos a mécses, és mécsestartót is készíthetsz befőttesüvegből, konzervdobozból, vagy vásárolhatsz is millió félét. Ültess növényt mindenbe, öreg lábasba, dézsába, különféle kaspókba, sokkal barátságosabb lesz az összhatás. Én nem vagyok híve a túldekorálásnak, a sok zöld, virág és a pár megválogatott bútor, valamint textil bőven megteszi a hatást! Persze a falra tehetsz kis polcot, pár díszt, de ne zsúfold túl, plusz ugye gyorsan koszos lesz…

Nem szeretnék most nyálcsorgatós képeket, habár inspirálóak tudnak lenni, itt van egy sokkal élet közelibb, a többi meg a saját teraszról, pontosabban a dzsungelről. Mellesleg nekem ugyan ilyen fehér székeim vannak, mint itt a képen, IKEA cucc, már több évesek, kopottak, a lábait eszi a szú (amit lassan kinyírok), egyszóval egyre jobban néznek ki:)

többi képen: lilaakác, ami még egy éve sincs ezen a helyen, de nő mint a bolond; az óriásira nőtt szobanövények; japán juhar; mindenféle kaspó, abba ültetek, amit találok; és végül egy kis saját praktika: ültess díszfüvet a nagyobb cserepekbe, a fák aljához, sokkal jobban néz ki, mint a csupasz föld.

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics