2011. augusztus 18.

Filozofáljunk a hazai valóságról…

Egy olvasóm jó hosszú kommentet írt a Mit szeretnél tudni? posztra, amit szeretnék megosztani, mert szerintem elgondolkodtató és vitaindító. Remélem Zsuzsi nem haragszik meg, hogy közzéteszem, és ezúton is köszönöm neki, hogy ezt kifejtette:

„Én arról szeretnék hallani, hogy hol vannak, egyáltalán létezenek-e azok a blogólvasok, akik kommentelik/likeolják/megosztják stb a Francia XVIII. századi kastélyt, a belga farmházat, angol cottagest, new yorki  loftot.
Ez azért érdekes nekem, mert az általam ITTHON látott lakások/házak egyáltalán nem azt tükrözik, hogy ezek az emberek léteznek. (De nem kell átmenni a szomszédba, elég megnézni az ingatlanhirdetéseket, hány szép, stílusos házat lehet látni? Na, ugye)
Ha ezek az emberek léteznek, akkor két énjük van, az egyik a fent említett, a másik meg aki szemkiverősnarancssárgára festi legalább az egyik szobáját, zebra/leopárd/borzalom mintás plédet használ ágytakarónak, + van neki legalább egy kötél hajú faragott afrikai szobor is, mert az szép. Illetve tele van a kertje szeméttel (jó lesz még valamire), megmetszetlen fákkal, gondozatlan bokrokkal.
Tudom, mindenkinek más a szép.  De ha valami jó, akkor az jó. Láttam olyan lakást, amiben én nem élnék, de megfogott. Láttam benne az egyéniséget, az észt, az ízlést, a harmóniát és a jó humort. Vagy ezekből az egyiket.
A fenti témáról senki sem ír, egyik lakberendezési blogon sem olvastam erről. Mindenki hozza a gyönyörű külföldi fényképeket (és csekély hazait), és nézegetjük, örülünk, jaj de szép, és itt vége.
Esetleg veszünk egy antikolt komódot az afrikai szobor, meg az inox cd állvány közé. Az ízléstelenségre nem mentség a nincs pénzem szlogen. Szegényen is lehet szépen. A falra mászós tescos télapót is meg kell venni ( mert ugye másképpen nem lehet a gyermek köré csempészni az ünnep varázsát, sőt a legjobb ha májusig kint lóg).
De mivel a fenti téma megzavarná a kedélyeskedést, és nagyon eltér a magyar lakber blogok állóvizétől, írok pár dolgot ami érdekel, és szívesen olvasnék róla, mert hasznos, és mert kapcsolódik a fentiekhez.

  • Stílusok keveredése – eklektika.  Hogyan érhető el, hogy a különböző stílusok erősítsék, kiemeljék egymást, vannak e aranyszabályok? Csíkosat a virágossal? Nagymama szekrénye Ikea lámpával? Mit ne?
  • Színre színt – milyen színeket, hány színt használjuk egy helységen belül. Mik a jó párosítások? és mik nem..?
  • Művirág? Engem kiver tőle a víz, de ha valaki szeretne, lehet stílusosan.
  • A lomtalanítás művészete – hol, mennyiért vásárolhatok használt dolgokat, esetleg cserélhetem/adhatom el az enyémet  az online lehetőségeken kívül.
  • Hazai példák!”

Nos, Zsuzsi szinte már már filozófiába áthajló kérdéseket fogalmaz meg, azonban sok mindenben egyetértek vele. Bennem is ezek a kérdések mocorogtak, amikor megírtam a Mutasd meg a lakásod posztot, és többször kértem, küldjetek képeket (lassan van egy újabb adag). Olyan sokan írtátok, hogy nekem ilyen szekrényem van, vagy olyan fotelem, stb. hogy kíváncsi lettem, hogy is néznek ki ezek az otthonok.

Mellesleg én nem hinném, hogy külföldön teljesen más lenne a helyzet, ott is mennek a szép fotók, a tökéletes lakásokról, az olvasók kommentelik, lelkendeznek, ennek ellenére nem hinném, hogy az ő otthonaik is ilyenek lennének. Ez az egész kicsit olyan mint a divat, modellvilág: az újságokban, képeken csupa szép, vékony, bordanélküli feszesseggű lány mosolyog csillogó fogait kivillantva, azonban a valóságban közel sem ezzel találkozunk. Na ezt ültessük át a lakberendezésbe és meg is van a szóban forgó problémakör. És itt továbbmehetünk egészen a társadalmi-szociológiai kérdésekig, de ha visszatérünk az elejére és feltesszük a kérdést, hogy miért nincsenek ilyen lakások (akinek van, mutassa meg!!!), én erre a következőket tudom válaszolni: valóban nem feltétlen pénz kérdése, ám ha nincsen pénzed, akkor sokkal nehezebb helyzetben vagy, rengeteg keresgélés, utánajárás, ötletelés kell, magyarul annyi időbe telik az egész, hogy vagy 20 év alatt készül el a lakás, vagy nem dolgozol és csak ezzel foglalkozol. Egyszóval az átlagembernek (és nem csak a magyarok) sose lesz annyi ideje, amennyit szeretne rászánni a lakás kialakítására. Tehát légy kurvakreatív, legyen kurvasok jó ötleteted és vagy van kurvasok pénzed vagy kurvagazdag férjed/feleséged vagy kurvasok időd. Ha egyik sincs, akkor bizony nehéz összehozni egy álomlakást. Ez a véleményem. És a tied?

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics