2011. június 27.

A legidiótább helyiség: a hall

A hall minimum 8-10 nm-es, ablaktalan helyiség, melynek funkciója csupán annyi, hogy onnan nyílik a többi szoba. Nem egyenlő az előszobával, általában nem is közvetlen a bejáratnál helyezkedik el. Régi polgári lakások jellemzője, általában az előszoba a hallba vezet.

Ez nem is okozott problémát annakidején, amikor legalább 150 nm-es volt a lakás. De ma mennyi lakás maradt meg eredeti alaprajza szerint? Hát nem sok… Ennek köszönhetően alakultak ki az egy szoba plusz hall és hasonlóan használhatatlan alaprajzok.

Külön öröm, hogy az ingatlanosok nagy része vagy nincsen tisztában a hall fogalmával, vagy a többi embert nézi tök hülyének, amikor szobaként tünteti fel.

Nézzük mit lehet kezdeni egy ilyen remek elosztással…

Ez egy tipikus példa az egyszobapluszhallra…

Lehetőségek: leggyakrabban étkező, vagy étkezősarok kialakítása. Igazából ez még egy szerencsés helyzet, mert itt sok a szabad falfelület, ami jól kihasználható tárolásra is. Az olyan hall, ahol minden falról ajtók nyílnak (és ilyen az igazi hall) már nagyon nehezen hasznosítható.

Itt én kiszedném a konyha-hall falat, a hall-előszoba ferde falat az ajtóval, és elgondolkodnék a konyha-előszoba fal valamiféle megbontásán is.

Kérdés mindig, hogy hol van főfal, mi bontható. A hallnál célszerű falat bontani szoba vagy konyha felé, így szellősebb teret kapsz és több lesz a fény is.

 

Egy másik példa. Kezdjük egy találós kérdéssel! Hogyan juthatunk az előszobából a hallba?

Lépjünk túl azon az apróságon, hogy egy ajtó lemaradt. Itt egyértelműen a hall-szoba közti falat kéne bontani, így többféleképpen hasznosítható a tér. Nagyobb falat, de nyersz egy szobát, ha a konyhából lesz kisszoba, a hallból amerikai konyha, a fürdőajtót átpakolva. A konyhához a víz/csatorna a WC-ből átvezethető.

 

A két konkrét példán túl pontokba szedve pár lehetőség:

  • bonts falat, így változatosan alakíthatsz teret, helyiségeket
  • legcélszerűbb étkezőnek, gardróbnak, vagy egyéb tárolónak használni
  • jól használható tárolásra, de ne arra gondolj, hogy bazinagy gardróbszekrényeket tenni bele, inkább építs gipszkartonból egy álfalat, így süllyesztett szekrényt kapsz. Ez nem fogja bántani a szemet, a térérzetnek is jól tesz, nem kelt „tárolós” érzést
  • ha sok könyved van: akkor polcozni mennyezetig és szuper kis könyvtárad lesz
  • ha minden falról ajtó nyílik, a könyvespolcos megoldás akkor is működik

Bocs mindenkitől, ha kicsit összevissza lett a poszt, de egy egyéves mellett nem mindig könnyű írni. Ezt reggel 8-kor kezdtem el, és így félkettőre kész is lett:)

 

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics