2011. június 01.

Hasznos tanácsok – Konyhatervezés

Konyhatervezés – na, erről könyvet lehetne írni. Ez az a terület, ahol szinte kivétel nélkül bakiznak az emberek. Először is ne felejtsük el, hogy a konyha arra való, hogy kiszolgáljon minket, megkönnyítse a főzést, ezért a tervezésnél a legfontosabb a józan paraszti ész!

A legfőbb hibák:

Nagy divat most az amerikai konyha, ám abba kevesen gondolnak bele, hogy hiperszuper szagelszívó ide vagy oda, ha rántott húst sütsz, akkor bizony jó eséllyel az egész lakásban rántott hús szag lesz. Aki sokat főz és érzékeny a szagokra, az mondjon le az amerikai konyháról, mert nagyon meg fogja utálni.

Te szeretnél egy ilyen konyhában főzni?

Hiba 1: Túl nagy konyha – ha nagy tered van, akkor se szállj el, figyelj oda a funkciókra, ha a mosogató 1 km-re van a tűzhelytől, a hűtő meg másfélre, akkor kellemetlen lesz főzni. Döntsd el, hogy túrázni szeretnél vagy főzni!

Hiba 2: Ha még nincs meg a konyhád, akkor követheted el a legelemibb hibákat. Precízen meg kell tervezni a vízkiállást, a konnektorokat, a csempesort. Elég kellemetlen, ha a konnektor a hűtő mögé esik, vagy a mosogatógép vízkiállása nem ott van, ahova a gépet tervezted.

Hiba 3: Ragaszkodás a hülyeséghez – célszerűtlen megoldások, rossz beidegződések, amikhez a végletekig ragaszkodsz. Ilyen például a tűzhely sarokba száműzése – mondván ott a gázcső. De a villanyt is oda teszik. Egyedül pici konyháknál lehet indokolt. A másik a 2 tálcás mosogató esete. Ha van mosogatógép is, és nem főzöl minden nap 5 főre, és főleg ha kicsi a konyhád, akkor totálisan felesleges.

Rossz ergonómia – a főzésnek van egy logikus sorrendje, amit a konyha kialakításának követnie kell. Ha ezt nem veszed figyelembe, akkor úgy járhatsz, hogy a frissen mosott salátát a forró serpenyő felett tudod csak áttenni a tálba, a serpenyőbe belecsöpög a víz, és a kifröccsenő olaj jól megégeti a karod vagy foltot hagy a ruhádon.

Tippek: 

  • A konyha kialakítása rengeteg veszélyt rejt magában, érdemes készíttetni egy tervet szakemberrel. Számos konyhastúdió van, ahol ingyen csinálnak terveket, és itt általában az ergonómiája is odafigyelnek (bár itt is láttam már rossz megoldást).
  • Kezd el időben a tervezést! Ne a festés, burkolás után találd ki, hol legyen a vízkiállás, lámpák és a konnektorok.
  • Pult alá tett (nem beépített) gépek kilóghatnak a pult síkjából, mérd le pontosan!
  • Tévhit: a páraelszívó nem csak a szagok eltüntetésére szolgál, hanem hogy a zsíros gőz ne telepedjen meg a bútorokon, valamint a használt levegőt elszívja. Emellett a megfelelően kiválasztott készülék a szagok egy részét is eltünteti, de  ne várd el szegény gépektől, hogy a komplett vasárnapi ebéd illatát száműzzék.
  • Ha lehet, ne a legjobb cuccaidban főzzél. Mindenkinek ajánlott, de főleg a bénábbaknak a konyhakötény használata.

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics