Hallgatói otthonok: Bátor újratervezés

Tilk-Lenárt Mary nagy újratervező. Először a Covid írta felül a terveit, amikor bezárt az óvoda, ezért nem tudott ikerlányai születése után visszatérni a munka világába, és ki kellett találnia, mihez kezdjen. Jókor jött, hogy pont abban az időben költöztek, így figyelme a lakberendezés felé fordult. A második bátor lépése az volt, amikor a beköltözés után egy évvel átalakította a házukat, mert felismerte, hol hibázott a berendezés során és mi hiányzik az otthonossághoz.

Szöveg: Szabó Eszter

Mary azt mondja, a pörgős multis környezetben tanulta ezt a fajta rugalmas problémamegoldási képességet. De vajon hogy került ebbe a világba egy művészetek iránt érdeklődő gyerek? „Bár az óvodában és az általános iskolában a kézműves foglalkozások tették ki a mindennapjaimat, nagyon szerettem rajzolni is és 8 évig zeneiskolába jártam, a középiskola befejezése után inkább egy olyan terület felé orientálódtam, ami biztosabb megélhetést biztosít majd a számomra.”  Kereskedelmi szakon végzett közgazdászként. Amikor főiskolára került, csak a matek létezett számára, egy időre csak hobbivá váltak a kreatív tevékenységek számára.

Újratervezés level1

Nagyon szerette azt a munkát, és úgy tervezte eredetileg, hogy amikor négyévesek lesznek az ikerlányai visszamegy dolgozni, de a világjárvány alaposan átalakította az ő életüket is. Bezárt az óvoda és itthon ragadt velük, ráadásul abban az évben, (2020. szeptemberében) költöztek, akadt feladat bőven. Ekkoriban talált rá az Otthonkommandó tanfolyamaira. „Mindenhol ezeket hallgattam: főzés és takarítás közben, fürdéskor… teljesen beszippantottak.”

A házaspár Budaörsön lakott korábban, de kinőtték a lakást, amint négy főre bővült a család. Egy többgenerációs családi házból jöttek, ahol a bátyaival és az anyukájával éltek. Mostani otthonukat az ingatlanközvetítőként dolgozó édesanyja találta itt Biatorbágyon. Mary azonnal beleszeretett. Egy régi utcácskában áll, amiről sokan nem is tudnak, mert zsákutca. „Emlékszem, egy februári napon történt. Amikor behajtottunk a zsákutcába az autóval, sütött a nap, és ahogy megláttam a szerkezetkész állapotban lévő, 140 m2-es házat, azonnal magával ragadott az érzés: itt fogunk lakni. A férjem nagyon cuki volt, mert a munkája miatt nem tudtam elérni telefonon, így messengeren írtam meg, hogy megtaláltam a házunkat. Ő csak annyit válaszolt, hogy jó, vegyük meg.” Ez a bizalom a teljes berendezési folyamatra igaz volt egyetlen kivétellel, de erről majd később.

A lakberendezés iránti érdeklődés tehát a házvásárlással érkezett meg Mary életébe, pontosabban a beköltözés után. „Milyen jó lett volna, ha előtte találok rá az Otthonkommandós tanfolyamokra! Mivel ekkor még sejtelmem sem volt, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy ház berendezésekor. A Pinterestet használtam ugyan, de természetesen nem volt elég, így születtek hibás döntések, amelyekkel lakva szembesültünk.”

Újratervezés level2

Például az egy légtérben lévő nappalit és konyhát sikerült túlzsúfolni egy szigettel. Ők is beleestek abba a tipikus hibába, hogy nagyon szerették volna, mert tetszett nekik, de nem kalkuláltak a helyigényével. Mary az IKEA konyhatervező stúdiójában is konzultált egy lakberendezővel, aki biztatta, hogy el fog férni. Valóban elfért, de nem volt kényelmes. Egy évvel a beköltözésünk után, a tanfolyamok hatására a konyhasziget elbontásával együtt átterveztem az egész alsó szintet. Sokkal szellősebb lett a tér, nagyon szeretjük így.”

Szerencsére fel tudta használni a bútorelemeit, és mivel elég nagy a konyha, a korábbi szigetben tárolt holmik elhelyezése sem okozott problémát. Az új ismeretekkel már gyorsan ment a felújítás, és nagyon büszke rá hogy egyedül vezényelte le. Körülbelül 15 különböző szakemberrel dolgozott együtt, de kész lett alig 10 nap alatt.

Telefonos kommunikáció alapján választotta ki őket. Az alapján döntött, hogy ki hogyan szólt bele, nem csak az alapján, hogy milyen árakat szabott meg. „Az különösen sokat nyomott a latba, hogy mennyire tekintett egyenrangú félnek egy nőt. Végül nagyon jól választottam, szuper kapcsolat alakult ki velük.” Beköltözés előtt voltak problémáik az első kivitelezővel, nem voltak egy hullámhosszon, feszült volt az egész folyamat. Ezért volt ennyire jó élmény számára ez a második kör. Ráadásul benne laktak az ingatlanban az átalakítás alatt, úgy, hogy nem volt konyha, mosogató. A gyerekeket szerencsére át tudta vinni az édesanyjához napközben, a férje pedig épp elutazott, így valójában egyedül volt a munkásokkal.

Több tanfolyamot elvégzett Mary, amelyek rengeteget segítettek az otthonossá tételben és a praktikus kialakításban egyaránt. A lakberendezés alapjait mindenkinek ajánlom, aki szeretne a problémáktól mentesen házat felújítani, hogy ne járjon úgy, ahogy én. Nagyon hasznos volt számomra a világítástervezés is. Miután elvégeztem, el tudtam készíteni a kapcsolási rajzot, amivel lenyűgöztem a villanyszerelőt, és nagyon felpörgette a munkát.” A Szőnyegválasztás minikurzus hatására cserélte le a nappaliban lévő szőnyeget, aztán – ahogy eddigi történeteink többségében – Maryt is ez a tudás indította el a professzionális lakberendezés irányába. Júniusban fog végezni a Junior Art Centerben.

Hangulatok az Instán

Már kicsit ezzel az indíttatással kezdett el az Instagramon ilyen tartalmakat posztolni LenArt Home néven 2021-ben. „A lakás dekorációjához kötődök leginkább, mert nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy milyen galériafalat készítsek a nappaliba, és a döntés véglegesítéséhez a Dekoráció lépésről lépésre tanfolyam az, ami rendkívül inspirálóan hatott rám. Amikor megtaláltam, mi áll közel hozzám és tudtam, hogy mit szeretnék megvalósítani, fantasztikusan klassz dolgokat gyűjtöttem.”
Akkor már rendszeresen jártak piacokra, garázsvásárokra, akár pár száz forintos tételeket is sikerült megvásárolnia. Nagyon megszerette ezt a vonalát a lakberendezésnek. „Sok fotót küldtem a barátaimnak a dekorációkról, és egy barátnőm biztatására kezdtem el ezt az Instagram oldalt, ahol a házunk hangulatát mutatom be.”

Meghatározó Morris-tapéta

Amikor megvették a házat már nem volt rá lehetőségük falakat átrakatni, a nyílászárók is bent voltak, de a burkolatok kiválasztásában részt vehettek. Ennek ellenére az átalakítás során a konyhában nem csak a sziget tűnt el, hanem a modern hexagon csempét egy klasszikus William Morris tapéta váltotta.  „Teljesen beleszerettem ebbe a tapétába, azután ehhez próbáltam igazítani a konyhát. Nagyon közel áll hozzám az eklektika.

A nappalit is átrendezték második körben. Korábban a kanapé mögött állt az étkezőasztal, és azáltal, hogy a kanapé hátrébb került, kinyílt a tér előtte, ez indokolta a szőnyegcserét is. Az előző kicsi lett így, újat kellett beszerezni. „Elmentem a Berber Budapestbe, ahol láttam korábban egy szőnyeget, aminek nagyon megfogott a mintája. Felajánlották, hogy legyártatják a szükséges méretben Marokkóban.”

A berendezés kiindulópontja egyébként a házaspár közös elve volt, ami szerint a dizájn nem írhatja felül a funkciót. „Az a megállapodásunk a férjemmel, hogy kényelmetlen bútor nem jöhet, bármilyen jól is néz ki.” Mary férje mindenben szabad kezet adott a feleségének, bízik az ízlésében, de azért vásárlás előtt ránéz azokra a dolgokra, amiket Mary kinéz. Ezidáig egyetlen egyszer ütközött ellenállásba. „A vendégfürdőszobában lévő gobelinre mondta, hogy be ne hozzam a házba. A Marketplace-n vettem egy idős nénitől, és egy kicsit belenyúltam krétafilccel, hogy viccesebbé tegyem. Végül megbékélt vele.”

Mary kedveli a humoros képeket, és kifejezetten vadászik az ilyenekre az Etsyn, Pinteresten, Instagramon. Több ilyet is találunk a galériafalakon, hosszasan el lehet csemegézni rajtuk. Másik kedvenc beszerzési helye a veszprémi bolhapiac. „Nagyon jó dolgokat lehet ott találni, de mostanában, hogy kevés az időm a képzés miatt, a Darabanth online aukciós oldalon kapcsolódom ki. Legutóbb egy Viktória mintás kaspót találtam ott. Nagyon szép!”

Főként nyaralással, kikapcsolódással szokta összekötni a piacozást. Van úgy, hogy vasárnapi kiruccanásként leugranak Veszprémbe csak úgy körülnézni. Az egri piac hangulata is nagyon megfogta Maryt, ahová egy zenei fesztiválra érkeztek a férjével. „A budaörsit is ajánlom, a dolgozószobában lévő olajfestményt is ott vettem.”

Kedvencek a házban

Amikor arról kérdezem, melyik a kedvenc helye a házban, azonnal rávágja, hogy a nappaliban lévő fotel, abban szeret a legjobban üldögélni, de a tárgyakból már nehezebb kiemelnie egyet. Végül a viszonylag új kedvencre esik a választása, a rózsaszín & Tradition lámpára a dohányzóasztalon. „Imádom a színét, hogy vezeték nélküli (USB-vel tölthető), és nagyon jó hangulatot teremt a fénye. A másik különlegesség számomra a porcelán étkészletem. Nem egy teljes szett, de rengeteg megvan belőle. Anyukám árult egy házat Budaörsön, ahol azt mondta a tulajdonos, hogy bármit el lehetett hozni, semmire sincs szüksége. Ahogy megláttam, mondtam, hogy Úristen, nekem ez kell! Kiderült, hogy körülbelül 60-70 darabból áll, és ez egy régi Villeroy & Boch kollekció.”

Két gyerekkel nem könnyű megtartani ezt a harmonikus összképet, ami a Lenart Home képein visszaköszön. Nyilván náluk is beborítja a nappalit a LEGO, ha itt játszanak a lányok. A gyors rendrakás titka, hogy sok tárolót tervezett be Mary a játékok számára. A tévébútor is csak a gyerekeké, valamint az enteriőrbe jól illeszkedő különböző zárt és nyitott dobozokat, kosarakat is beszerzett. „A gyerekeket is arra tanítom, hogy próbáljanak meg rendet tartani, hiszen sokkal könnyebb úgy dolgozni, ha nincs túl sok könyv az asztalon, nincsenek szanaszét a ceruzák. Meg szoktam kérni őket, hogy pakoljanak el, ezért szerencsés a sok tároló, pontosan tudják, hogy minek hol a helye.”

Hiányzott az otthonosság

Az előző lakásból egy-két dolgot hoztak csak át, mert teljesen más stílusú, bár nagyon otthonos és barátságos lakótér volt. „Tisztán emlékszem a napra a költözés után, amikor ültem a kanapén és feldobott a telefonom egy képet a régi lakásunkról. Jött egy érzés, hogy Úristen, hogy itt valami nagyon hiányzik. Mert az a másik ultra cuki volt. Akkor döbbentem rá, hogy igazából itt nem érzem azt az otthonosságot.” Ezt követően kezdett el a neten kutatni, és így talált rá az Otthonkommandó tanfolyamaira.

Végül a mostani berendezéssel, valamint a nagyon jól kitalált dekorációval érkezett meg hozzájuk ez az érzés, ami Mary kedvenc idézetében is szerepel: Az otthon nem egy hely, hanem egy érzés. Ám hiába állt minden össze, és teljesen kész a ház, nem könnyű leállni. Mary mindig tudna valami újat hozni. Amikor férje meglátja a kezében a mérőszalagot, gyanakvóan szokta kérdezni, hogy már megint mit talált ki? De szerencsére nagyon nyitott és értékeli felesége szépérzékét.

Manapság leginkább a szezonális dekorációban merül ki a folyamatos, apróbb változtatás. Mary rajong a vágott virágokért, és a díszpárnahuzatok lelkes gyűjtője, amiket rendszeresen cserélget. Minden évszakra van egy szettje. A porcelánokat és a vázákat is változtatja, de a képek fixek. Galériafalból már három is van, a hálóban, a nappaliban és a lépcsőházban is található. „Nagyon sok keretet gyűjtöttem össze, és a kurzuson tanultak szerint elkezdtem őket kipakolni egy semleges takaróra. Először az üres kereteket tettem fel a falra, később kezdtem el feltölteni tartalommal, így könnyebb volt. A kompozíció elkészítéséhez csomagolópapírt használtam, kivágtam a képkereteknek megfelelő formákat, amiket felragasztottam a falra, aztán bejelöltem, hogy hova kell felfúrni, amiben a férjem segített.” Ebben is nehéz megállni, könnyen válhat gyűjtővé valakiből, de egyszer csak elfogynak a szabad falfelületek.

Szakmaváltás

A lakberendezésben a komplexitása tetszik Marynek a legjobban. Sok területet kell összefogni, és folyamatosan bővíteni kell a tudást, mert ebben az innovatív világban minden gyorsan változik. „A lakberendezői iskola a műszaki és ergonómiai ismeretek mellett felkészít minket arra, hogy a projektjeink során milyen családmodellekkel, és igényekkel találkozhatunk. A tervezői szoftverek használatával pedig könnyebbé válik a gondolataink megosztása a megrendelőkkel, hogy elkerülhetőek legyenek a félreértések.”

Az ehhez a szakmához szükséges nyitottsággal, rugalmassággal és kompromisszumkészséggel sincs gondja Marynek, néhány munka erejéig a gyakorlatban is kipróbálta már ezeket a készségeket. Tervezett már szemüvegüzletet, komplex háztartási helyiséget, konyhát és most egy teljes lakás megtervezésére kapott felkérést. Záróvizsgájára klasszikus stílusban kell megterveznie egy kétszintes házat, ami kifejezetten közel áll hozzá, de egyébként nincs olyan stílus, ami távol állna tőle.

Mary saját maga által tervezett előszobaszekrénye, amihez centire pontosan kimérte a benne tárolt dolgok méretét és helyigényét

Fotó: Kummer János

Beszerzési lista

ArtKraft: Biedermeier nappali íróasztal, Thonet székek

Endrédi Design: Cesca székek

Berber Budapest: nappali szőnyeg

Nomad Studio: kockás berber puff, Berber futószőnyeg

E40 Design: zongoraszék

Vakum Design: étkezőasztal

Nordicnest: & Tradition Flowerpot lámpa, Verpan Pantop lámpa, Oyoy Toppu csíkos tál

Dutch Home: Eclipse fém asztali lámpa

Darabanth Aukciósház: Herendi Viktória mintás kaspó, képkeretek, nyomatok

Bútorex: fotel

Etsy: printek

Moór Betti virágkötő: virágcsokor

IKEA (Németország): üvegajtós szekrény

veszprémi piac: képkeretek, lépcsőház váza, gyertyatartók, porcelánok

Marketplace: nappali dohányzóasztal, zsúrkocsi

Vatera: Opteam függesztékek

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics