2017. november 17.

Falra fel! Fókuszban a plakátok

Már a blog kezdetén, több, mint 6 évvel ezelőtt is írtam a plakátokról, akkor is nagyon kedveltem őket, ez azóta sem változott. Plakát alatt elsősorban nem a reprókat és olcsó nyomatokat értem, hanem magát a plakátművészet műfaját. A régi plakátok grafikáit gyakran neves művészek készítették, de a rendszerváltás után mint művészeti ág gyakorlatilag megszűnt és egy időre szinte feledésbe is merült. Ez ugye mindenkinek ismerős?

Hiába nyomtatták a plakátokat nagyobb példányszámban, jellemzően a hirdetőoszlopokra ragasztva végezték, így nem sok maradt fenn. Épp ezért a művészileg kevésbé jelentős plakátok is fontos darabkái a múltnak és az értékes, gyűjtői darabokkal ellentétben megfizethetőek!

Jó lenne, ha a gyűjtőkön és egy szűkebb körön kívül jobban elterjedne a lakberendezésben a régi plakát, hiszen egy remek dekorációs eszköz. A nagyobbak méretüknél fogva önállóan is jól mutatnak, de több kép közé is illeszthetjük. Szerencsére színben, stílusban és tematikában is válogathatunk, megkereshetjük a megfelelő darabokat meglévő grafikáinkhoz, festményeinkhez, de mixelhetjük fotókkal, sőt modern printekkel és feliratokkal is. Hoztam egy kis enteriőr-válogatást, ezekből is kitűnik, hogy a lehetőségek végtelenek és teljesen egyedi hatást érhetünk el velük:

Két éve én is a régi plakátokat választottam egy kiadó lakás dekorálásához:

Fontos, hogy a régi plakátok értéket képviselnek, ezért ne ragasszuk, szögeljük őket, hanem keretezzük be és védjük üveggel. Jellemzően nagyon vékony papírra nyomták őket, ezért könnyen szakadnak, gyűrődnek.

Itthon a Plakátbolt kínálatában érdemes szétnézni, az oldalukat itt találjátok.

Aktuális érdekesség pedig, hogy november 20-ig a Plakátboltnál egy levelezési aukció is zajlik, ami röviden annyit tesz, hogy regisztráció után bárki e-mailen vagy telefonon licitálhat a plakátokra.

A teljes katalógus megtekinthető online itt. A további infókat szintén megtaláljátok a bal oldali menüben az aukció részleteire és az árverés feltételeire kattintva.

Az aukcióktól sokan tartanak, azt gondolják, hogy nem engedhetik meg maguknak pedig ez egyáltalán nem így van! Nem Rippl-Rónaira és Csontváryra kell licitálni 🙂 Próbáljátok ki, nagyon jó móka és az így megszerzett dolgokat sokkal nagyobb becsben tartja az ember!

A Plakátboltot a Facebookon itt követhetitek.

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics