Házprojekt: a gázszámla

Ebben a nagy hidegben teljesen aktuális, hogy a fűtésről és a gázszámláról beszéljünk 🙂

Fűtés szempontjából mindenféle lakásban laktam már. Panelban nőttem fel, ahol télen is 25 fok van és rövid gatyában, pólóban mászkáltunk. A panelből egy 4,5 m belmagasságú belvárosi lakásban találtam magam, ami ugyan felújított volt, cirkóval, de egyetemistaként fontosabb volt, hogy legyen pénz a bulira könyvekre ne a gázszámlára költsünk. 23 év után itt tanultam meg, hogy télen a lakásban is fel kell öltözni. Innen egy új építésű kis lakásba mentem, majd jött két régi, konvektoros fűtésű lakás, egy 80-as évekbeli ház, végül a Ház, ami egy 30-as években épült vályogház 50 cm-es falakkal.

Szóval megjártam panelt, új építésűt, többféle belvárosit, házakból pedig jutott csodás régi, de lepukkant villa, 80-as évekbeli sátortetős és most a vályog. Csodás volt a régi villa teraszostul mindenestül, viszont a gázszámlánk télen kevésbé volt csodás…

A legutóbbi lakhelyek mindegyike erősen felújítandó volt, ősrégi elavult fűtésrendszerrel vagy konvektorral, rossz ablakokkal. Mivel rengetegen laknak felújítandó lakásokban, házakban mindenképp érdemes beszélni a kazánról, a fűtésrendszerről és a felújításról.

A korábbi két lakhelyünk alapterületre jó 40-50 m2-rel kisebbek voltak a mostani Háznál, rossz ablakokkal, hideg pincével, stb. A nagyobb méretek ellenére az elmúlt egy hónap gázfogyasztása kevesebb, mint a fele! volt a korábbi évek legkeményebb téli hónapjainak! Mindezt úgy, hogy a nagyobb tér, belmagasság mellett, még a födémünk, falak sincsenek szigetelve, szóval ezen még jócskán lehet javítani! A hiányzó födém szigetelés a legjobban érezhető – ez nektek jó hír, mármint ennek a hiánya hiszem jövőre szuper összehasonlítást tudok majd írni, akár forintosítva, hogy mennyit számít ez a gázszámla szempontjából 🙂

A korszerű fűtési rendszer alapvetően három dologból áll össze: a legfontosabb a megfelelő kazán, de a nyílászárók és a hőszigetelés simán 50%-ot – ha nem többet – csökkent a gázszámlán. Érdemes rendszerben gondolkodni.

A mi kazánunk egy Ariston Genus Premium Evo System (plusz egy 120 literes melegvíz tároló) és nagyon szeretjük! Miért lehet egy kazánt szeretni? Leginkább azért, mert nem kell vele foglalkozni,  szinte el is felejtjük, hogy van… mert minden tökéletesen működik. Zárt égésterű, kondenzációs kazán, így nem kell félni a szénmonoxidtól sem. Ezen kívül pedig ha valamit mégis szeretnénk rajta állítgatni, az pofon egyszerű a kijelző segítségével.

Ehhez a kazánhoz egyébként lehet kérni egy úgynevezett Ariston NET készüléket, amivel még többet lehet spórolni. Nagyon sajnálom, hogy a rendszerünk úgy lett megépítve, hogy nem kompatibilis ezzel. Érdekessége, hogy egy mobil applikáció letöltésével a telefonunkról tudjuk irányítani a kazánt és amikor haza indulunk akkor elég bekapcsolni, hogy otthon meleg lakás várjon minket. Ez jóval több, mint egy programozható termosztát! Erről írtam már korábban részletesen itt.

Ha van közöttetek olyan, aki használja az Ariston NET-et és már van tapasztalata, kérlek írjátok le, mert nagyon kíváncsi vagyok a gyakorlatban hogyan látjátok.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Mentés

Mentés

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics