2016. június 25.

Házprojekt: a nagy lépcső kérdés

Kell építenünk egy lépcsőt, mert a régi lépcső jelenleg a teraszajtó elé estik, a bejárati ajtónál viszont nincs semmi. A régit, vagyis egy részét mindenképp bontani kell, majd egy nagyobb lépcsőt építeni. Így néz ki jelenleg, vagyis nem pont így, ez áprilisi kép, a sittkupac azóta kisebb, nem borul rá a lépcsőre:

IMG_8139

A látványterv kb mutatja az elképzelést:

latvany1

Két opció van a leendő lépcső burkolatát illetően, de egyszerűen képtelen vagyok dönteni, remélem, ha most leírom a gondolatokat, akkor az valamennyire segít. Ami tuti, hogy semmiféle kültéri járólap meg szeletelt kövek nem jönnek szóba, mert nem tetszenek. Van ez az inspirációs képem, amit már ezer éve elmentettem, egyszerűen imádom!

lepcso6

Sokáig a bazalt kockaköveket néztem, de valószínűbb, hogy a képen andezit van, vagy ha nem is az, ez hasonlít hozzá a legjobban, ebből is a rozsdabarna néven futó, mert abban van vegyes mindenféle szín: barnás, világosabb és sötétebb szürkék. Képzeld el kifugázva és kicsit megkopva:

A burkolatnak passzolnia kell a lábazat faragott köveihez, amik jelenleg szürkére vannak lefestve, de ezt majd leszedjük róla, a fenti képen kicsit látszik. Ezek a kövek barnásak, szóval a full szürke nem is lenne olyan jó hozzá.

Ha a lépcső ilyen, akkor úgy lenne szép és egységes az egész, ha a járda és majdan a kertben lévő utacskák, kerti asztal alatti rész, stb is ugyanabból lenne kirakva. Ez marha jól is nézne ki:

ko1

Itt ráadásul sok zöld, fehér virág, pont ahogy szeretem:

ko2

És itt jön a nagy dilemma! Imádom a kertben a bontott téglát, csak így, földbe rakva, nőhet közte bármi és ne legyen olyan szabályos, mintha vonalzóval mérték volna ki:

tegla1

tegla2

tegla3

Ezt egy kicsit természetesebbnek, barátságosabbnak, melegebbnek érzem. Viszont lépcsőt még nem láttam szépet bontott téglából. Ott se szeretném túl katonásan rakni, mert az nem tetszik. Tegnap találtam egy képet, ami jó, ilyen jöhetne:

pelcso6

Szóval passzolni a kell a lábazati kőhöz, de ezen túl van egy sor kérdés! És persze az sem utolsó szempont, hogy a bontott tégla az andezit kő negyedébe kerül! De ezzel úgy vagyok, hogy ezt hosszú távra tervezzük és ha a drágább, hát akkor arra tovább spórolunk és legfeljebb több részletben jönnek, ahogy alakítjuk a kertet. Szóval ez is szempont, de nem a legfontosabb, ha az lenne, akkor ez el is döntené.

Egyszerűen mind a kettő tetszik és nem tudom melyik jobban, ez itt a gond 🙂 A döntés pedig azért sürgető, mert ha megépítjük a lépcső alapját, akkor már tudni kell, hogy milyen méretű kövek fognak rájönni, hogy burkolás után pont kijöjjenek a méretek.

Update! Megkértem Férjet, hogy a képek alapján ő is véleményezzen és indokolja, fejtse is ki miért, mert eddig ő sem nyilatkozott egyértelműen. A következőt írta:

A posztban szereplő képek alapján a tégla jobban tetszik. Okfejtések:
1. szubjektív érzés.
2. Plusz a tégla nekem egyszerűbbnek, egyenesebbnek tűnik.
3. A macskakő nemesebb, kicsit hivalkodóbb. Mindkettő élhető.
4. Talán a tégla jobban illene a ház karakteréhez. A makadám igényelne egy fekete vaskerítést…
5. Éghajlati szempontból a tégla színének jobb az albedója, a szürke hamarabb felforrósodik és lassabban is hűl ki.

És igen, megfogalmazta, amit én nem tudtam a kockakő kapcsán – bár ez egy régi polgári ház, de talán hozzá és hozzánk is jobban illik az egyszerű tégla… gondolkodás folytatódik, majd jelzem mire jutottunk 🙂

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. Nem lehet ízlésről vitatkozni, de én csak azért szavaznék a tégla mellett, mert azt talán le lehet rakatni teljesen síkra is. Hidd el, az egyenetlen kőfelületen nagyot lehet esni, boka kibicsaklás és hasonló. Ja, és csúszik is, ha vizes. További sok sikert a tanakodáshoz. Nagyon bátrak vagytok ezzel a felújítással. Őszintén csodálom.

  2. Nemhiába az első gondolat… 🙂
    A tégla szerintem nem passzol a ház karakteréhez. Járófelületként nem marad elegáns mint egy bazalt kockás vagy gárnit kockás felület.
    Első gondolatom Prága volt ahonnan ihletet meríthetsz ehhez. De eszembe jut Mosztár kis utcáinak kavicsos burkolata is ahol sűrű elrendezéssel vannak közepes méretű kavicsok betonba ágyazva és kifényesedve a koptatástól. Ilyen burkolatokra is van sok jó minta. Egyik pl. Almeira (La Alcazaba). Remélem a te gondolataid is megmozgatja 🙂

  3. A mi éghajlatunkon a tégla hamarabb tönkremegy, mint a kő. Persze, nyilván lehet óvni, ha nagyon ráérsz…

  4. Szerintem nem ütné egymást akkor sem, ha a ház körül a járda-terasz-lépcső macskakövet kapna és a háztól a kertbe vezető út már tégla volna. Kicsit elválasztja a dolgokat. De nehezen tudom elképzelni, hogy egy kockaköves egyenetlen felületen fel lehetne billegés nélkül állítani bármilyen kerti bútort. Képzeld el ahogy mindenki leül a székére és negyed órát huzigálja maga alatt hogy billegésmentes pozíciót találjon…

  5. A téglát imprgnálni kell időről-időre. Szerintem járdaként hamar tönkre megy. Azt mondják, hogy van olyan, ami jellenállóbb, attól függően, hogy hogy égették ki. Nekünk külső lépcsőnk van belőle. Egyenlőre (6 éve) bírja.

  6. Nálunk van egy kis darabon téglaburkolat, csúszik! Pláne ha árnyékban van és kicsit bemohàsodik. Ugyanúgy csúszik a betonba ágyazott kavicsburkolat is.

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics