2016. január 09.

Új trend: bisztrókonyhát otthonra!

Nehéz lakberendezés témában olyasmiről írni, amiről még nem írtak. Most úgy tűnik belebotlottam egy ilyenbe. Magyarul nem találtam semmit, angolul is elég keveset és ott se igazán arról és olyan megközelítésről írtak, amiről én szeretnék. De persze az is lehet, hogy ez csak az én fejemben létezik, mindenesetre megosztom veletek 🙂 Szóval bisztrókonyha. Otthon.

Az egész kérdés úgy vetődött fel, hogy egy munkámhoz keresgéltem inspirációs képeket és miután kiválogattam párat, jobban megnézve rájöttem, hogy a képen az nem is konyha, hanem egy bisztro/kávézó. Ez volt az a kép:

bisztrokonyha1

Először csak kis méretben néztem, aztán amikor kinagyítottam gyanús lett többek között a giga kávéfőző. Később meg is találtam, ez egy koppenhágai kávézó. Mutatok még két képet, ami tökéletesen szemlélteti, amire gondolok. Az első egy bisztró, a második egy konyha:

bisztrokonyha2

bisztrokonyha3

Persze ha valakinek nem jön be a sok nyitott polcos kissé rendezetlen fíling, annak se kell lemondania róla:

bisztrokonyha4

bisztrokonyha5

Angolul leginkább „french bistro style” meg „parisian bistro style kitchen” és hasonló neveken lehet találni cikkeket, képeket a témában, én viszont nem ezt kerestem, hanem a kicsit indusztriálisabb-vintage vonalat követtem. Most összeszedném a bisztrókonyha néhány sajátosságát, milyen elemekből épül fel, milyen bútorokat, anyagokat válasszunk, ha ilyet szeretnénk. A konyhabútor legyen tök egyszerű fekete, fehér vagy szürke, de kombinálhatjuk öreg(ített) fával is. Úgy általában ez a jellemző színvilága az egésznek, ha be is jön 1-1 szín, nem harsány és színes az összkép. Ha lehet, akkor hagyjuk el a felső szekrényeket, csak pár polcot tegyünk felülre. A pult lehet fa, fehér akril, rozsdamentes acél, beton és márvány:

bisztrokonyha6

bisztrokonyha7

A konyhagépek legyenek rozsdamentes acélból és kürtős szagelszívót válasszunk, a klasszikusat, semmi modern forma:

bisztrokonyha8

A falra válasszunk egyszerű, fehér csempét, a metro vagy a klasszik 15×15 cmes tökéletes:

bisztrokonyha9

bisztrokonyha10

Lámpa tekintetében az ipari stílusúak közül válogassunk, legyen az régi vagy egy ikea hektar vagy foto:

bisztrokonyha11

Dekornak jöhet a táblafesték:

bisztrokonyha13

bisztrokonyha14

A bisztrókonyha akkor mutat igazán jól, ha egy térben van az étkező résszel, legyen az asztal, vagy pult. Nem feltétlen kell hozzá óriási tér, kisebb méretben is működőképes:

bisztrokonyha15

bisztrokonyha16

bisztrokonyha17

Ha már étkező, akkor néhány szó a berendezésről: széknek választhatunk Thonet székeket, ami klasszikus kávéházi berendezés, de a francia bisztroszékek (Tolix chair) is tökéletesek. A bátrabbak pedig vegyíthetik őket mindenféle régi, indusztriális meg iskolai székekkel. Ugyan ezek érvényesek a pult-bárszék kombóra. A lámpa legyen hangsúlyos és lógassuk be jó mélyen az asztal fölé!

bisztrokonyha18

bisztrokonyha19

És akkor a végére ömlesztve a maradék képek, ha már összegyűjtöttem, ne vészenek kárba 🙂

bisztrokonyha20

bisztrokonyha21

bisztrokonyha22

bisztrokonyha23

konyha1

konyha2

konyha4

konyha5

konyha6

konyha9

konyha10

konyha11

Képek itt

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics