Összefüggés-elmélet: fókuszpont, szimmetria, eklektika

Update: Bár csak a fókuszpontról akartam írni, ennél valami sokkal kerekebb dolog jött ki belőle. Ezek nagyon fontosak a lakberendezésben, figyelmesen olvassátok!

Amikor elkezdtem írni ezt a posztot, eszembe jutott, hogy a fókuszpont az egyik legeslegfontosabb dolog a lakberendezésben és mégse írtam még róla részletesen. Nagyon gyakori eset a tanfolyami hallgatóimnál, hogy elkezdik összerakni az elképzelésüket a tanultak alapján, aztán egyszer csak megakadnak, valami nem stimmel, pedig a tervezés rendben van, szépen összeválogatták a bútorokat, és figyeltek a színekre, minden szabályt betartottak, amiket tanultak. Ilyenkor szinte kivétel nélkül a gond, a fókuszpont hiánya. Enélkül az eredmény olyan, amire azt mondjuk, hogy szép-szép, de unalmas… Olyan, amiből hiányzik az ember, lehetne bárhol az a szoba, egy bemutatóteremben, egy vendégházban.

Mielőtt elkezdem ömleszteni a képeket, definiáljuk a fókuszpontot: legközérthetőbben ez az, amit először észreveszünk, ha belépünk egy adott helységbe, ami megragadja a figyelmünket. Ez lehet a szőnyeg, a lámpa, egy bútordarab, képek a falon, tapéta vagy egy szokatlan megoldás, de mindig kell valami, ami nagyobb hangsúlyt kap! És persze lehet több fókuszpontunk is, ez esetben a szőnyeg-lámpa kombót szoktam javasolni, ezen a legkönnyebb elindulni és látványos eredményt érhetünk el.

Egy tipikus példa. Az alapok teljesen jók, szuper a kandalló és az asztal is (bár kicsit zsúfolt), de mégis valami hiányzik, nincs karaktere. A legnagyobb hiba nem kihasználni a lámpákban rejlő lehetőséget:

fokuszpont1

Íme két variáció pusztán a szőnyeg és a lámpa cseréjével. Az egyiknél belevittem egy kis színt, a másiknál megmaradt a színvilág. Nem jobb így?

OB-fokuszpont

A lakberendezés összetett dolog, a fókuszpont kérdéshez szorosan hozzákapcsolódik a szimmetria és az eklektika is. A túlzott szimmetria merevséggel is együtt jár, de ez már ízlés kérdése, hogy valakinek bejön vagy nem. Én sok mindenben kedvelem a szimmetriát, de a lakberendezésben nem:

fokuszpont2

Főleg az amerikai oldalak vannak tele ilyen, számomra már kínosan szimmetrikus terekkel, mindegyik szép, de kicsit uncsik és nem tudok ezekben elképzelni egy családot.

Aztán vannak ezek, ahol minden mindennel tökéletes összhangban van, ráadásul a kockás fal sk festés (elkészítés itt). Szép és harmonikus és valószínűleg nagyon sokan elfogadnának egy ilyet, de nekem ez is inkább egy áruházi bemutató szobára emlékeztet, fókuszpont sincs igazán:

fokuszpont3

A tanfolyamokon én is azt tanítom, hogy semleges alapokkal dolgozzunk, de ne essünk át a ló túloldalára, kell egy kis merészség a lakberendezésben:

fokuszpont4

Haladjunk fokozatosan tovább, két képet mutatok, amik nálam a „korrekt” kategóriában vannak. Igazából ezek már simán lehetnek valakinek az álomotthon kategóriában, az én ízlésemnek túl formálisak, megrendezettek, nincs bennük spontaneitás, ezekkel is főleg amerikai oldalakon találkozhatunk. Fókuszpont már van, több is:

fokuszpont5

ű
Ne koncentráljunk túlzottan a színekre és arra, hogy tökéletes harmóniát rakjunk össze, mert a végeredményt sok egyéb tényező is befolyásolja:

fokuszpont7

Színek tekintetében a fenti kép nagyon jó, talán kicsit túlkomponált is, közben pedig a bútorok, a lámpák, a szőnyeg, mind semlegesek, egy-két karakteresebb darab vagy pici stílusmix jót tenne neki. És a kandalló is sokat dob az összképen.

És akkor jöjjenek a jó példák, mindegyiken pontosan meghatározható a fókuszpont, néhol több is, nem merevek, nem formálisak, hanem életszerűek.

Itt lámpa, szőnyeg, raklapasztal, faág, képek elrendezése. A színharmónia itt is megvan, de nem olyan katonásan, mint a fenti képen, csak lazán, mintha spontán lenne, de persze ez a legnehezebb, hogy úgy nézzen ki mintha véletlenszerű lenne, pedig nagyon is át van gondolva 🙂

fokuszpont8

Fókuszpont: lámpa, a színek harmóniában, de itt sem erőltetett. A réteges szőnyegek szuperek:

fokuszpont10

Fókuszpont a kanapé, de se a képek, se a szőnyeg, se a párnák nem unalmasak:

fokuszpont11

És itt elérkezünk a végéhez, az eklektikához, amivel igazán egyedi és otthonos tereket lehet létrehozni, szerintem ez az igazi út, mindenki megtalálhatja azt a vonalat, amit magáénak érez és sokkal időtlenebb megoldásokat szül, mint ha épp egy adott trendet követünk. Igen, hosszabb, nehezebb és macerásabb ez az út, nem annyiból áll, hogy elmegyünk 2-3 bútoráruházba és bevásárolunk (sőt, igen kevés darabot tudunk megvenni ilyen helyeken), de a végeredmény mindenképp megéri! Ugyanolyan sokszínű, mint mi, emberek 🙂

eklektika1

eklektika2

eklektika3

eklektika4

eklektika5

eklektika6

Ha pedig keresed a hozzád passzoló stílusokat, vagy már tudod mit szeretnél, de fogalmad sincs, hogy merre és hogyan indulj el, pont erre találtam ki a Stílus tanfolyamomat!

Forrás

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics