2015. július 27.

5 szabály – Hogyan használd a fát a lakásban?

Feltétlen szót kell erről is ejteni, mert egy elemi hiba lakásfelújítók-építkezők körében, hogy túl sokféle fa jelenik meg a lakásban. Csak úgy küszöbölhető ki, ha az elejétől kezdve következetesek vagyunk, mert általában csak úgy választunk egy ablakszínt, de abba már nem gondolunk bele, hogy milyen lesz a padló, abba meg még kevésbé, hogy milyen színű az étkezőgarnitúra.

Jártam már olyan felújított lakásban, ami még nem volt berendezve, de már akkor is volt ott minden, mint a búcsúban: tölgy ajtó, mahagóni ablakok, juhar parketta és dió konyha. Ja és volt szép régi rusztikus étkezőasztal meg cseresznye ágy… És nem csoda hogy elakadtak, hogy milyen legyen a nappaliban a polc, de gardrób se volt, sőt még szekrénynek se igazán hely. És teljes stíluszavar, mert a rusztikusat és a modernet szerették volna keverni, de azt nem úgy kell hogy csinálunk egy rusztikus konyhát és mellé egy modern nappalit…

Ez csak egy valós példa a sok közül, amivel találkoztam. Azt gondolom ha valaki lakberendező nélkül fog bele ilyesmibe, teljesen oké, de akkor viszont tájékozódjon mert ezer és ezer apróság van amire nem gondol. És nem, sajnos nem lehet mindent megtalálni az interneten, főleg az igazán fontos infókat nem.

Na de térjünk vissza a fához: a legegyszerűbb ha írsz egy listát: ablakok, ajtók, padló, nagyobb bútorok, közepesek, kicsik… Én alapból a fehér ajtó-ablak híve vagyok, jelentősen megkönnyíted a saját dolgodat, ha ezekkel nem variálsz és akkor ki is húzhatod a listáról, kevesebb dolgot kell összeegyeztetni.

Első körben azt döntsd el, mekkora hangsúlyt kap a fa, mert lehet minimálban:

fa3

És lehet dominánsan:

fa8

A legritkább esetben vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy az egész lakberendezés egy tabula rasa, nincsenek régi cuccaink, megörökölt bútorok, innen-onnan összeszedett vackok, stb. Még a nulláról is sok a baki lehetősége, de így még nehezebb. Nézzük mi az ami segíthet:

1. Nem csak a szín számít – vizsgáld meg a fa felületeket aszerint, hogy hideg vagy meleg árnyalatúak. Ha különböző színűek, de mind meleg hatásúak akkor megférnek egymással. Itt ráadásul még az árnyalatok is hasonlóak:

fa5

fa6

2. Kerüld az erős mintázatot nagy felületen – vannak olyan fafajták, amelyeknek nagyon karakteres a mintázata. Én ezeket alapból nem kedvelem, de ha például ilyen padlót vagy konyhabútort választasz, akkor légy óvatos a többi fával, mert ezekkel nehéz kijönni.

fa4

3. Szeparáld el – még ha nem is vesznek össze egymással, a fa-fa hátán roppant zavaró tud lenni, kihangsúlyozzák egymást. Ilyenkor fogj egy szőnyeget és szeparáld el őket egymástól!

fa10

4. Ne legyen túl sok! – hiába figyelsz a árnyalatra, a mintázatra, a szeparálásra, ami sok az sok. 2-3 félénél több fát ne tegyél egy helyiségbe. Inkább legyen kevesebb fajta, de az ismétlődjön, sokkal harmonikusabb lesz az összhatás, akárcsak a színeknél.

fa1

5. A fehér csodát tesz! – A fehér egy Jolly Joker, egyrészt, mert a fehér-fa kombó mindig nyerő páros, legyen szó bármilyen fáról, másrészt ha valami túl sok, akkor egyszerűen fess át pár dolgot fehérre, vagy tegyél közéjük fehéret, a káosz egyből lenyugszik!

fa7

+1 A sokféle fa és a színes fal igen veszélyes kombó és ha nincs alaposan megtervezve akkor a  gagyiság érzetét keltheti.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics