2014. november 05.

13 hiba, amivel elronthatod a hőszigetelést

Jönnek a hideg napok és egyre többen kapnak észbe, hogy szigetelni kéne. Sokan nem járnak utána mit-hogy kéne csinálni, elfogadják a legolcsóbb ajánlatot, aztán jönnek a problémák…

knauf2

Vegyük sorra a hőszigetelésnél elkövetett leggyakoribb hibákat:

  1. Ne a szomszédra hallgassunk! Mivel minden ház más és más, ezért ne a szomszéd Józsi mondja meg, hogy nekünk mi lenne a jó – kivéve persze ha szakember. Attól, hogy nála valami működik, nem biztos, hogy nálunk is fog. Forduljunk szakemberhez és végeztessünk energiahatékonysági vizsgálatot, így megtudjuk, hogy hol a legnagyobb a hővesztesége a házunknak. Ez segít abban, hogy a szigetelésünk megtérüljön, azaz tényleg ott szigeteljünk, ahol az szükséges.

  2. Ablakcsere szigetelés előtt vagy után? Nem mindig egyértelmű a sorrend, de általánosságban elmondható, hogy előbb a nyílászárókat cseréljük, majd ezt követően végezzük el a külső szigetelést. A sorrend megfordítható abban az esetben, ha a régi tokok bent maradnak, így nem kell megbolygatni a homlokzatot. Ha a nyílászárók rossz állapotban vannak, akkor felesleges előbb szigetelni, hiszen a meleg továbbra is ki fog szökni az ablakoknál. A gépészet/fűtés korszerűsítését szintén a nyílászáró csere és a hőszigetelés után érdemes elvégezni.
  3. Olcsó húsnak híg a leve! Ez nagyon is igaz a hőszigetelő anyagokra, sajnos számos rossz minőségű anyag van forgalomban, ezért nézzünk körül alaposan mibe öltöztetjük a házunkat. A rossz anyag nem csak hogy nem éri el a kívánt hatást, hanem kifejezetten kártékony is lehet. Például ha egy vályogházat nem páraátbocsátó anyagba csomagolunk. Lehet, hogy spóroltunk pár százezret, de az épület állagát veszélyeztetjük, a falak vizesedni, penészedni kezdenek és újabb súlyos összegeket költhetünk ezek helyrehozatalára.
  4. Kivitelezés: a szigetelést bízzuk szakemberre! Ez nem egy festés-tapétázás-burkolás kategória, amit az ezermester haverunkkal még mi magunk is el tudunk végezni szépen. A rossz kivitelezés ugyanolyan károkat okozhat, mint a rossz anyagválasztás.
  5. A szigetelőanyag rögzítése – ha azt szeretnénk, hogy a homlokzati szigetelésünk biztosan legyen rögzítve, akkor jó pár tényezőt figyelembe kell venni: a ragasztóréteg legalább a táblák 40%-át kell, hogy fedje a kerületénél és a közepén. A dübel hossza pedig függ a szigetelőanyag vastagságától és a rögzítés mélységétől. Ez utóbbi pedig függ a falfelület anyagától, szerkezetétől, de még a dübel típusától is. Négyzetméterenként egyébként kb 8-10 dübel javasolt, hogy  a szigetelés stabilan álljon.
  6. A vakolat színe – gondolhatnánk, hogy ennek aztán semmi köze a szigeteléshez, ez már csak esztétikai kérdés, pedig nem így van. A sötét színek nagyobb igénybevételt jelentenek a hőszigetelésnek, mert nagyobb a hőterhelés, hőmozgás, ezáltal könnyebben repedezik a vakolatunk.
  7. Illesztési hézag – ha szakszerűtlenül tesszük fel a szigetelést és hézagok maradnak, akkor ott hőhidak keletkeznek, amelyek nem csak a hatékonyságot csökkentik, de olyan kellemetlen problémákkal is szembetalálhatjuk magunkat, mint például a penészedés.
  8. Vakolat fajtája – Ha páraáteresztő szigetelést teszünk fel, akkor nem mindegy, hogy mivel vakoljuk be utána a falunkat, ugyanis nem minden vakolat páraáteresztő. Ebben az esetben kerüljük a műgyanta alapú vakolatokat és kérjük ki szakember véleményét.
  9. A befordulások, sarkok kialakítása különösen fontos. A nem megfelelő kivitelezés és a fóliás élvédők hiánya szintén hőhidak kialakulásához vezetnek.
  10. Tetőszigetelésnél fontos, hogy a táblákat 2-3 cm-rel nagyobbra vágjuk, mint a szarufák köze, hogy  kellően befeszüljenek és kitöltsenek minden hézagot. A mechanikai rögzítés itt sem úszható meg, szükséges ahhoz, hogy biztonságosan ott maradjon a szigetelés.
  11. Ne spóroljuk meg a párazáró réteget a tető szigetelésénél, mert az a szigetelőanyag tönkremeneteléhez és a tetőszerkezet károsodásához vezet.

knauf1

Rétegrend magas tetőnél: 1. tetőhéjalás, 2. cserépléc, 3. alátét héjazat, 4. szarufa, 5. hőszigetelés szarufa között, 6. hőszigetelés szarufa alatt, 7. páratechnikai réteg, 8. burkolat)

12. A padlás szigetelésénél figyeljünk a páratechnikai rétegrendre. A szigetelés felett legyen egy páraáteresztő réteg, hogy védjük az anyagot a cserepeken átszűrődő esőtől, porhótól. Ha felülről van párazárás, akkor az alulról a szigetelőanyagba jutott pára nem tud távozni.

13. A lábazati hőszigetelésre a szálas anyagok nem alkalmasak, mert ott közvetlen érintkeznek a földdel, felszívják magukat nevedességgel és ezáltal elvesztik a hőszigetelő képességüket. Itt XPS lapokat kell használni.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics