2014. szeptember 12.

Házprojekt: őszi kert tervek

Amióta a blogot írom minden évben elmondom, hogy az ősz a kedvenc évszakom. Idén még nem mondtam, szóval tudjátok, hogy az ősz a kedvenc évszakom?

Ehhez hozzájön a kertmániám, amiről viszont tudni kell, hogy 30+ évig el kellett nyomnom magamban, tekintve, hogy panelban nőttem fel és utána is belvárosi lakos voltam, így max a teraszon élhettem ki a szenvedélyem, ami azért nem ugyanaz.

Most viszont már napi szinten szöszmötölhetek a kertünkben, bár még nem vettük teljesen birtokba. Egyelőre gazirtás folyik és az alapok megtervezése. Amikor megnéztük a Házat és megláttam, hogy a kert fele le van aszfaltozva, azt mondtam, hogy nem, nekem ez nem kell:

IMG_6852

Főleg a másik ház vadregényes kertje után:

zeb

De a betonplaccon kívül minden más tökéletesen stimmelt, így végül megvettük a házat. Egyszóval az aszfaltozott rész tabula rasa, ott azt csinálunk majd amit szeretnénk, a többi részen pedig szerencsére van sok-sok bokor és fa. És miközben a kertben kapirgálok, jár az agyam az elrendezésen és a növényeken is. Mostanában leginkább az őszi kerten, ezért olyan növényeket keresgéltem, amelyek színpompássá varázsolják a kertet ősszel, ugyanakkor nem igényelnek különösebb törődést, mondhatni igénytelenek.

Nálam ezek az őszi kertszínek: zöld, barna, bordó, narancs, sárga, vörös és egy kis lila, rózsaszín.

IMG_1137

Alap darabja lesz a kertnek a vadszőlő. Most is van több helyen, ahol épp nőni akar, a jövőben persze kordában lesz tartva. Én jobban kedvelem az öt levelű (kacsos) fajtát:

vadszölö

Egészen biztosan lesz cserszömörce. Én nagyon szeretem. Az év többi szakában számomra jellegtelen bokor, még a vattapamacs-szerű virágai sem hatnak meg igazán, de ősszel hihetetlen színeket tud felvenni:

cserszömörce

A díszű-féléket nem annyira kedvelem, de az ágas-köles szép őszi színekbe öltözik, egy bokornyit eltűrök a kertben 🙂

agas_koles

A mogyorónak szép aranybarna színe lesz, de van pl vörös levelű mogyoró is, az is szépen mutat az őszi kertben:

mogyoro

A borbolyákat régen nem szerettem, mostanában kezdek velük megbarátkozni. Azért sövény biztos nem lesz belőlük, de egy japán borbolya jöhet a narancsos őszi színeivel:

borbolya

Szintén a nem túlzottan kedvelem kategória a madárbirs, leginkább az alakja miatt, hiába helyesek a levelei és a bogyói. Majd meglátjuk kap-e helyet a kertben:

madárbirs

Az őszi kert dísze a lampionvirág is, ami vázában vagy egyéb benti dekorációként is jól mutat:

lampionvirág

Habár nem őszi virág, de színében ide kapcsolódik és megszárítva ősszel is betehetjük a lakásba a sáfrányos szeklicét:

sáfrányos szeklice

Jöhet a vadrózsa is, hogy legyen egy kis csipkebogyónk:

vadrózsa

Végül jöjjön néhány virág, amelyek még ősszel is is virágoznak, némelyek egészen a fagyokig.  Bíbor kasvirág (vagy kúpvirág)

IMG_1141

A pompás rézvirág (zinnia) sokféle színben kapható:

pompas rezvirag

Jöhet mellé a szintén sok színű, formájú dália:

dália

Vagy ennek egy változata, a pompom dália:

pompom dália

Szépen mutat az őszi rózsa, a krizantém, a kokárdavirág, a körömvirág, a napszemvirág, menyecskeszem és még sorolhatnám.

Igyekszem a kertbe évelő és részben igénytelen növényeket válogatni, leginkább mert nincs gyakorlatom és az elején is szeretnék egy kis sikerélményt 🙂 Aztán ráérek majd kísérletezgetni különféle fajtákkal.

Egyébként minden elismerésen a kerttervezőknek, én azon izzadok, hogy úgy válogassam össze a virágokat, minden időszakban kicsit más színe legyen a kertnek, de emellett figyelni a növények igényeit és hogy mik kerülnek egy kupacba, na szóval ez már level 2.

Őszi kertünk leghamarabb jövőre lesz, de addig is a terasz egyik sarkába varázsoltam egy kis őszi hangulatot:

IMG_1152

szívesen fogadok minden tippet! jöhetnek színes lombozatú fák, cserjék, és őszi virágok minden mennyiségben 🙂

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics