2014. január 02.

Házprojekt: azok a fránya villanykapcsolók

Egy házfelújítás kapcsán rengeteg mindennel kell foglalkozni, utána olvasni, keresni-kutatni, majd dönteni. A mai napomat teljes egészében a villanykapcsolóknak szenteltem, habár nem akartam, de a reggeli kávé mellett gondoltam megnézek valamit… Ebből az lett, hogy egész nap megszállottan kutattam, Férj nem is értette, hogy bírom ezt ennyi ideig és ez miért olyan fontos, miért nem jó nekem a „sima kapcsoló”. De ugye tudjuk hol lakik az ördög, és én néha szeretek elveszni a részletekben.

A konklúzióm az egy napos kutatás után az, hogy a helyzet siralmas. Olyan villanykapcsolók, amik tetszenek, vagy nincsenek vagy a nagyon drága árkategóriába tartoznak (értsd 10.000 Forint felett van darabja). Mivel ez utóbbi nem igazán fog beleférni a büdzsébe, próbáltam egérutat találni, nem sok sikerrel.

Alapvetően imádom a régi kapcsolókat. Kérdés, hogy ezek alkalmasak-e mai használatra, biztonságossá lehet-e tenni. Ennek majd utánakérdezek.

kapcsolo1

kapcsolo2

Ilyeneket már nem gyártanak normál árkategóriában, sajnos. Ez a Berker Serie 1930 porcelán kapcsolója a Rosenthaltól. Eredeti Bauhaus forma, a Dessau-i épület felújításakor gyártották újra a formákat először műanyag, majd porcelán kivitelben. Árat nem találtam, mondjuk nem is nagyon kerestem, biztos vagyok benne, hogy bőven 5 számjegyű:

kapcsolo8

Egy másik hasonló a Fontini Garby kollekciója:kapcsolo7

Egy másik kedvenc kapcsolóm ez a tipikus amerikai forma:

kapcsolo3

Régen itthon is volt kicsit hasonló:

kapcsolo4

Nagy nehezen találtam ilyesmi formát, de sajna fehérben nincs csak mindenféle hülye színben.

kapcsolo5

Aztán már nem tudom hogyan, de ipari kézikapcsoló néven megtaláltam ezt. Nekem tetszik, jó áron van, bár gyanítom ebből csak ez az egyfajta kivitel van, tehát nincs belőle kétpólusú, csillár, alternatív, stb típusú.

kapcsolo6

Kerestem én mindenhogy: forgócsapos villanykapcsoló, retro, kerámia, porcelán, ipari, billenős… Ha valaki tud hasonlót, nyugodtan ossza meg velem!

Konklúzió: pff… fogalmam sincs mi lesz 🙂 Külföldi oldalakon találtam jókat, de azt alaposan le kell csekkolni, lehetőleg szakember véleményét kikérve, hogy egyáltalán alkalmas-e hazai használatra. Most lesz az, hogy alszom rá jó sokat és alaposan kikérdezem a villanyszerelő ismerősömet.

*****

Egy jól működő otthon alapja a megfelelő világítás!

Ennek a megtervezéséhez ismernünk kell egy sor szabályt, a világítás típusokat, hova mi kell, plusz az egyéni igényeket is.
Meg kell tervezni egyszer alaprajzi szinten – ez az első lépcsőfok. A második lépcsőfok, pedig a megfelelő lámpák és izzók kiválasztása, nem mindegy hova milyen típus kerül.

A lámpák ráadásul a lakberendezés adu ászai!

Egy karakteres lámpával  – némi túlzással persze, de – félig kész is a lakás!

Ha a lámpaválasztásnál mellényúlunk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik…

Mind a két szintet részletesen végigvesszük a Tökéletes világítás online tanfolyamon!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÖKÉLETES VILÁGÍTÁS online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics