2013. március 19.

Raklapot teraszra!

A raklapot sokféleképpen felhasználhatjuk, remek bútorok készíthetők belőlük. Azonban jó tudni, hogy ezek nem igazán jó minőségű fából vannak és nincsenek is megmunkálva rendesen. Ami azt jelenti, hogy ha valaki a lakásba szeretné betenni, akkor azért van mit rajta dolgozni, csiszolni, felület kezelni, stb.

Azonban ha a kertbe szánjuk, akár ideiglenesen, akár hosszabb távra, akkor elég kevesebbet is melózni vele. Néhány éve már pörögnek a raklapos ötletek, sokak szerint már lejárt lemez a dolog, én mégis azt gondolom, hogy teraszra kiváló lehet. A szép kerti garnitúrák meglehetősen drágák, de ideiglenes megoldásnak ez sokkal vagányabb mint egy műanyag csoda…

raklap1.jpg

raklap2.jpg

raklap3.jpg

raklap4.jpg

raklap5.jpg

raklap6.jpg

raklap7.jpg

raklap8.jpg

raklap9.jpg

raklap10.jpg

raklap11.jpg

A forrásokat lásd a képekre kattintva.

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Mindig jót röhögök magamban amikor fedetlen teraszokon a fotó kedvért, tonnányi olyan dolog van, ami nem időjárás álló! 🙂
  1-2 párna, matrac még oké, az mobilizálható. De amikor 15 párna, 2-3 matrac, könyvek, stb.. van a képen, a már vicces. 1,5 óra pakolás egy kis hangulatos könyvolvasásért? 🙂
  Ugyebár ha hetekig rossz az idő akkor ezeket tárolni is kellene valahol, zárt helyen. A lakásban? Fél szobát elfoglalnának…

  Bocs, de jócskán a praktikusság híve vagyok…

 2. @Nick Leeson: Ugye arra nem gondoltál még, hogy a képek mondjuk nem kontinentális éghajlaton készültek, ahol a futó záporok nem kiszámíthatóak?
  Hanem pl olyan éghajlaton, ahol nyaranként nem igen van eső. És ha van is, olyan meleg követi, amiben a díszpárna is megszárad pár óra alatt. Illetve évente 1x-2x akár belefér 15 perc futkosás a párnákkal.

  A képek közül van egykét barátságos és inspiratív, de azért akad köztük pár lepukkant és lehangoló is, pedig tudom én, hogy a mű-lepattant dolog az manapság nem igénytelen, hanem egyenesen nagybetűs STÍLUS.

 3. A teraszok többsége fedett, egyébként meg lehet kapni számtalan helyen (ecserin, vaterán, anyámkínjafalván, stb)hatalmas utazóládákat, tulipános ládákat, stb, ami azon kívül, hogy alkalmas a párnák, huzatok, tárolására, még mutatós is ebben a környezetben. Egyébként meg én szerintem simán bevállalok 4,5 perc pakolást egy ilyen teraszra egy hangulatos nyáresti ücsörgéshez, kávézáshoz, egyébhez. Szerintem aki akarja megoldja praktikusan és ízlésesen.

 4. Tehát én is jót röhögök, mert aki még nem emelgetett raklapot, az nem tuggyaegyáltalánsenem, hogy mennyire szar emlegetni, meg takarítani is komplikált ezen egyébként kellően szálkás tüzelőanyag alól, de nekem mindegy, hogy ki az, aki még nem emelgetett raklapot, viszont fényképen jól mutatnak…

 5. @gszabi1: Csak kérdezem, ne idegesítsed magad föl rajta…a tárolása megoldott, vagy lapra szereled? Ha már 4 és fél perc alatt megoldod a beüzemelését…

 6. @átlátó: Valamit félreérthettél: A raklap ebben az esetben nem kell, hogy mobilizálható legyen, elég a párnát elrejteni az időjárási tényezők elől.
  A raklapot pedig ha lecsiszolod, akkor nem szálkás. És miután keményfából van (legalább is az EUR fajta) így az időjárásnak is pár évtizedig ellenáll.
  A takarításban némiképp igazad van, de azért annyira nem bonyolult pár hetente éléreállítva felmosni alatta. Bár kifogásnak ellene megfelelő.

 7. @átlátó: dehogy idegesítem, csak tippet adtam 🙂 Egyébként ahogy az utánad szóló is írta, ha rendesen elő van készítve (csiszolva) és úgy festve a raklap (nekem mindegyikből 2 rétegben gombaölő, pórustömítő, alapozó, zománcfesték van rajta) akkor évekig eláll akár viszontagságos időjárási körülmények között is (elvégre a kerítésről sem rohad le a festék 2 év alatt ha faszántosan meg van csinálva a festés). Ízlések és pofonok, van akinek tetszik és a pro és kontrákkal együtt tud élni vele, van akinek nem. 🙂

 8. Hát, ha már fa akkor inkább csinálok bármit rönkből/méterfából mint raklapból. Ahol kert/udvar/raklap van dögivel ott a fa is elérhető. Férfiembernek kertesházban meg ugye 3 dolog biztos van: Flex, láncfűrész, meg wd40. Ha meg nincs, 3500/nap-ért lehet kölcsönözni elektromos láncfűrészt.
  Egyébként van egy raklapod,azt felületkezeled, találsz rá szivacsot, kereket szerelsz rá, egy csomó időd elmegy, és az akkor is csak egy raklap marad.

 9. Nagy l.fasz ez nem praktikusság.

  Lefogadnám – ha ténylegesan használat bútorok lennének ezek és nem beállított kamu katalógusfotók…mint ahogy nyilvánvalóan azok – hogy ezeket többszáz dollárokért vásárolják, mert trendi.

  Az alulról az ötödik nagyméretű raklap hokedli párnákkal, mellette a hanyagul bekészített könyv, rajta a tejával, amiből kilóg a filter (mert annyira lazák vagyunk, h. ezt a könnyedséget is megengedhetjük magunknak)…a mindent vivő modoros sablonosság…egyébként elbaszták, mert pöttyösbögrével adta volna ki igazán az érzést.

  Praktikus, mert magad is elkészítheted!
  Ja, de aki képes egy ilyen bútort összerakni (mert képen egyszerű, de advance szint azért)…nos az már fúrt-faragott, így van annyi anyagismerte, hogy eszébe sem jut ilyenbe kezdeni.
  Így a fő célcsoport a metroszexuális, városi b.lfasz.

  Mondjuk üzletnek nem rossz, de nálunk kicsi a piac a tehetős 25-35 éves korosztályban, akinek pont ez a fejlövése, mosndjuk egy-két élelmes asztalost eltarthat.

 10. @Blád__: Ott van az igazság! Ha már agyon van barkácsolva a raklap (pénz, idő), attól az még raklap marad! Akkor már egyszerűbb valami igényeset csinálni…

 11. Gáz, hogy azt elfelejti megemlíteni a szerző, hogy a raklapokat milyen vegyszerekkel kezelik mielőtt raklapként szolgálnak (rovarvédő, stb…) a tartósság érdekében, ami egy csiszolás, festés, lakkozás folyamat után ugyanúgy párolog belőle.
  Nem beszélve arról, hogy ellenőrizhetetlen, hogy milyen vegyszerek folytak rá a felhasználás során.
  Én nem ülnék soha ilyen fára, főleg enni róla…

 12. Hú emberek, nagy itt a vita, pedig aki ért fához, raklaphoz, az nem ijed meg ezektől a kerti megoldásoktól sem. Kérdezzetek szakembert, mondjuk erdészt vagy fűrészüzemben dolgozót, mielőtt köpködtök. A cikkírónak is javasolnék egy interjút vmi erdőgazdasági szakival, többet mondana, mint a képek önmagukban. KEFAG pl., náluk raklapüzem is van Jánoshalmán (ÖKOPAL), és ők erdészek is.

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics