2012. június 01.

Nyári hűsítők: menta és citromfű

Akár egy bérház gangján is érdemes cserépbe vagy ládába mentát ültetni. Nálunk több mint száz fajtájából a bors- és a fodormenta a legismertebb. Nyári hűsítő italokba és salátákba használjuk. De próbáljátok ki a friss vagy szárított mentalevélből készült teát zsíros ételek fogyasztása után, mert nemcsak finom, de az emésztést is segíti.

Félárnyékos, árnyékos nyirkos helyet szeret, de sok mindent kibír. Ha kertbe kerül kordában kell tartani, mert egy-két év alatt nagy területeket foglal el. Tehát akit zavar a terjedése az nagy cserépbe ültetve ássa be a földbe és akkor a tarackoló gyökerek nem tudnak terjeszkedni.

Nyomul a menta:

A macskamenta nevét biztos mindenki ismeri, illata édesebb, levele ezüstös és kék virágaival díszít – és a mi macskáinkat nem vonzza.

A citromfű:

A citromfű nemcsak külalakjában hasonlít a mentához, de felhasználási területük is azonos – italokba, teának, fagylaltba használják, sokan salátákba is teszik. Ez a növény jobban kedveli a napot, mint az árnyékot, de ugyanúgy tartható edényben is. Gyógyteaként nyugtató hatású. Rájuk is érvényes, hogy ha a csúcsukat visszacsípjük, akkor bokrosodnak.

Én most csináltam a mentából szörpöt, amit mentás limonádéhoz, vagy mojitóhoz lehet használni. Már az is kiderült, hogy a képen látható menta mennyisége kevés, másnap még a kétszeresét hozzápótoltam és úgy finom lett.

Hozzávalók: víz, cukor, citromsav, mentalevél. Itt megtaláljátok a pontos leírást.

És aki csak limonádét csinálna frissen, annak egy recept itt.

Palotai Éva

kiemelt kép

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics