2012. május 11.

Kertprojekt: a bazsalikomról

A legsűrűbben használt egynyári fűszernövényeim elhelyezésére remek ötletet adott, hogy a zöldségesnél tegnap egy kisméretű faládába tették amit vásároltam. Ez a ládika egy nyarat biztosan kibír, az ablakpárkányomon elfér és az alján a sarkainál még rések is vannak a víz elvezetésére. Első lépésként azonnal befestettem randabarna ablakládáimmal megegyező színre. Belsejét egy kifordított virágföldes zsákkal béleltem, így a láda pereménél magasabbra tudtam bele földet tölteni.

Azonos fény-, és vízigényű növényeket választottam, bazsalikomot, metélőpetrezselyemmel általános virágföldbe ültettem össze és díszítésül egy korallbogyót tettem melléjük. Ha elfogynak, bármikor pótolhatóak. Végül még egy snidlinget is betuszkoltam hátra.

A láda a sarkain alul ki akartam szúrni a fóliát, de amíg nincs megfelelő alátét, addig nem merem, mert földes víz a falon csorogna.

Így szüretelj: a bazsalikom virágzásnak induló csúcsát lecsípem, mert így az oldalhajtások is növekedni kezdenek. Az aromája virágzás előtt a legerősebb. Sosem kopasztom meg teljesen a szárakat, inkább innen-onnan csipkedek le leveleket, vagy az egész ágat vágom vissza egy alsó elágazásig.

Érdekes:

Mallorcán meg minden lakás ablakában van egy cserép édeskésebb ízű kis levelű görög bazsalikom, mert ott ezt légyűzésre tartják.

Főzéshez kipróbáltam a lila levelűt is, ami lehet, hogy nagyon dekoratív a virágok közt, de az ételekben csúnya. Tehát konyhai felhasználásra nekem marad a megszokott nagy levelű.

Gasztro: Kedvencünk a a nagyon egyszerűen összerakható „caprese” saláta: paradicsomszeletek mozzarella sajttal rétegezve, sok vágott bazsalikommal megszórva és kis olívával meglocsolva. Ha már átmentem gasztroba, nagyon finom a kis olíva olajon, vagy vajon párolt karotta, is (felkarikázott zsenge répa is lehet), aprított bazsalikommal és kis kockákra vágott fokhagymával összeforgatva.

Magról: Egyébként aki sok bazsalikomot használ annak javaslom, hogy próbálkozzon a magvetéssel, még nem késett el. Már a szabadban is elég meleg van ahhoz, hogy ládába, vagy cserépbe szórt, vékony réteg földdel betakart magokból 7-10 napon belül kibújjanak a kis növénykék. Nyár közepére-végére már vágható is lesz.

Tartósítás tippek:

Tapasztalatom szerint szárítva nem marad meg az illata. Én általában fűszerolajként őrzöm meg az aromáját, úgy, hogy egy jó csokor bazsalikomot összevágva olajjal leöntök és néhány nap után leszűrve az olajat lehetőleg hűvös helyre, elteszem, hogy ne avasodjon meg. Másik módszerem, az, hogy későnyári paradicsommal kis olajon összerottyantom és adagonként bezacskózva mélyhűtőm.

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics