2012. április 20.

Indul a „Kert projekt” rovat! – Mi legyen a levirágzó hagymás virágokkal?

Már jó rég beharangoztam, hogy lesznek kertes bejegyzések! Nos jelentem elindul! Mivel én nem vagyok túlzottan otthon a témában, ezért egy vendég-bloggert kerestem. Sokan jelentkeztetek, ezúton is köszönöm mindenkinek, nagyon nehéz volt választanom!

Szeretném bemutatni Nektek Palotai Évát, aki ezentúl segít rendet teremteni a kertben, erkélyen, teraszon:

„Pesti, nagyon belvárosi lakosként soha nem volt kertem, még szobanövényem is kevés, egészen addig, amíg a lányom születése táján egy kis Balaton-felvidéki faluban házat nem vettünk. Akkor kitört belőlem a Bika és lelkes kezdő amatőr kertészként belevetettem magam a kert, valamint a zöldségek-gyümölcsök „házilagos előállításának” mélységeibe. Ja meg még a lekvárokba is.
Valószínűleg ennek a henyei kertnek a kényszerű megszűnése keltette fel bennem azt a vágyat, hogy nemcsak a nyarat, vagy a hétvégéket, hanem az egész évet szeretném egy kertes házban tölteni. Így is történt, váltottam. A Ráday utcát külváros, majd Pest közeli kisváros követte, a második házat nyüvöm… Amúgy filmvágó vagyok.”

Mivel kicsit elcsúsztam a tervezett időponttól, a hagymás virágok lassan levirágoznak, de mi legyen velük?

***

Áprilisra már a télen beszerzett, vagy ajándékba kapott jácintok, krókuszok, nárciszok fürtös gyöngyikék – mindegyik hagymás növény – visszahúzódnak, virágszáruk leszárad, leveleik lekókadnak. Ha azt szeretném, hogy újra virágozzanak akkor az elszáradt virágokat, leveleket nem vágom le (de eldugom a megcsúnyult virágot szem elől), mert a hagyma az így visszanyerhető tápanyagból könnyebben regenerálódik a következő virágzásra.

Akinek kertje van annak egyszerű a dolga, beássa a földbe ezeket a hagymákat. Tapasztalatom szerint a nárcisz, a krókusz, a fürtös gyöngyike és a tulipán remekül működik tovább, ám az illatos telt virágú jácint a kertben már nem lesz olyan látványos, mint cserépben. A kék virágú fürtös gyöngyike, ami nekem egy félbevágott hordóban remekül mutatott a többiekkel, egy idő után eltűnt és idén már ki se bújt.

Aki városi lakásban, vagy lakótelepen él és nem akarja kidobni az elvirágzott cserepes krókuszt, jácintot, vagy nárciszt, annak azt javaslom, hogy „gerilla- kertészként” nézzen ki lakása közelében egy bokrot, vagy fát, ami alá ássa be – akár egy evőkanál segítségével a hagymákat, mert így jövő tavasszal már nemcsak ő örülhet a kibújó virágoknak. Általában a hagyma méretének 2-3 -szorosa legyen az ültetési mélység!

Tanács: akár kert akár park, lehetőleg lombhullató fa vagy bokor legyen a kiválasztott, mert akkor gyorsabban előbújnak tavasszal – és lehetőleg ne azt a fát válasszátok, amelyiknél minden kutya otthagyja a névjegyét.

Most mindenfelé virulnak a tulipánok ezer színben és sokféle méretben. Kertes házban élők tapasztalhatják, hogy az a tulipán ami éveken át gyönyörűen virított egyszerre mintha elfelejtett volna virágozni csak leveleket hoz. Ha ilyenkor kiásnánk, azt láthatnánk, hogy az egy nagy hagyma körül körben több kisebb sarjhagyma nőtt.
Nagyon jó, mert így szaporodnak a hagymások, de ezek egymást korlátozzák, egymástól nem tudnak megnőni, miközben az anyahagymát leszívják és ezért egyik sem fog virágot hozni. Ilyenkor fel kell szedni és szétültetni a hagymákat. A nagyon kicsik természetesen csak később virágoznak majd, ha megnőttek.
A szakirodalom szerint 3-4 évenként érdemes felszedni és szétültetni a hagymákat. Nekem azt tanították falun az okosok és ezt könnyű megjegyezni is, hogy amikor befejeződik az iskola akkor kell felszedni és mikor kezdődik akkor kell beültetni.

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics