2012. február 28.

Lakberendezés a XV. században

Mint tudjátok a művészettörténet a szívem csücske, a németalföldi festészet pedig különösen. Fantasztikus lakásbelsőket és enteriőröket festettek hihetetlen részletgazdagsággal. De ami ennél sokkal izgalmasabb, hogy a látványon túl ezeken a képeken minden szimbolikus jelentéssel bír.

Szeretem, amikor a technika a művészet szolgálatába áll, mert nagyszerű dolgok kerekednek ki belőle. Így született meg a Genti oltár (Hubert és Jan van Eyck, 1426-32, Gent, St. Bavo katedrális) 100 milliárd megapixeles szuperfelbontású képe. Tegnap egész este ezzel játszottam, szabad szemmel alig látható részletek tárultak fel. Bónuszként pedig az UV és röntgen képeket is nézegethetjük, amiken szépen látszanak az átrajzolások, átfestések. Izgi!

a Genti oltár fontos mű a művészettörténetben, Jan van Eyck a németalföldi festészet egyik megalapítója, előfutára és az ő nevéhez kötik az olajfesték „feltalálását”, elterjedését is. Szinte csoda, hogy egy ekkora, több darabból álló szárnyasoltár így megmaradt és túlélt mindent, a francia forradalomtól kezdve a náci fosztogatókon át az ízlésváltozásokig mindent. A II. világháború után egy sóbányában találták meg, és az igazi kérdések és mítoszok csak ekkor kezdtek felmerülni…

Elég a rizsából, kinagyítottam nektek pár részletet:

 

Még egy kép a festőtől, minden részletében szimbolikus, még a kutya is, ami a hűséget jelképezi.

Arnolfini házaspár, 1434

csillár:

A tükör, benne visszatükröződve a pár és még 2 alak képe. Felette felirat: Itt járt Jan van Eyck, 1434. A tükör keretén 10 jelenet látható Krisztus kínszenvedéseiből.

fapapucs:

textil papucs:

ágy:

cseresznyefa:

Átfestés:

forrás és képek itt, itt.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics