2011. június 29.

retro, vintage, shabby chic

Ma tisztázzunk néhány fogalmat, amik szerintem sokatok fejében összemosódik, nehezen behatárolható, hol kezdődik és hol ér véget. Kicsit én is belekavarodtam a dolgokba a kutakodás közben, de a végére letisztult:) Nem fogok hosszú, történeti áttekintést, honnan ered a szó, stb. lexikális dolgot írni, próbálok koncentrálni a jellemzőkre, amik segítségével ti is felismeritek a stílusokat.

Ami első körre leszűrhető: nincsenek éles határok, a fogalmak gyakran fedik egymást, ki így, ki úgy használja őket, és egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy van egy igazi, egy jó definíció!

A Retro-Vintage bonyodalom: a retro, mint fogalom sokkal korábban vált köztudottá itthon, mint a vintage, ezért a legtöbben az ’50-es évektől kezdve mindent leretroznak. Ami előtte van az meg az antik. Na ez így nem egészen helyes. Egy dolog biztos! Ami retro az nem vintage és fordítva!

Az egyik féle meghatározás szerint a vintage a ’20-as évektől a ’70-es évek közepéig tartott, a retro pedig ’75-től a ’90-es évekig. De sokan a ’60-’70-es éveket már a retrohoz veszik.

Ami mindkettőben azonos, az az életérzés, ami a múltból merít, az elmúlt évtizedek kifejezési formáit, eszményképei eleveníti meg. A nosztalgikus hangulat, ami körüllengi ezeket.

A retro jellemzői a harsány, élénk színek, merész minták, műbőr, fényes, lakk felületek, műanyag, organikus, illetve futurisztikus formák. Egy másik változatában nem a színek, hanem a formák a dominánsak. Ez a mai ízléshez jobban passzol.

A vintage jellemzői virágminta, nem élénk színek, mint a retronál, hanem a pasztellek jellemzőbbek. Kicsit romantikus, kicsit csajos, kicsit játékos. A bútorok régiek, kopottak, ritkán színesek, pontosabban inkább egyféle, általában visszafogott színek (fehér, barna, halvány pasztell). Színben a textilek, tapéták, kiegészítők dominálnak. Jól variálható mai, modern bútorokkal is. Tipikusan az a stílus, ami kreatív megoldásokkal kihozható fillérekből is, viszont mivel manapság eléggé trendi, méregdrágán is beszerezhetőek a bútorok, kiegészítők. Még annyit, hogy a vintage alapvetően nem lekberendezési stílus, sokkal inkább a divatra jellemző.

Vintage vs. Shabby chic 

A kettő hasonló, ám mégsem teljesen ugyanaz. Történetileg, stb nem mennék bele, maradok a megkülönböztető jegyeknél. Ha kicsit többet szeretnél olvasni róla, akkor mindkét stílusról bővebb leírást találsz például a country comfort oldalán.

A shabby chic elegáns de kopott. Az elegancia mellett a francia vidékies stílus hatása is beszivárgott. Fő színe a fehér, emellett a nagyon halvány pasztell árnyalatok. Romantikus, egy kis női bájjal fűszerezve.

A különbséget a legjobban úgy lehetne megfogalmazni, hogy a vintage angolos, a shabby chic franciás. Azaz elegánsabb, könnyedebb, légiesebb, Bár ez így nagyon le van egyszerűsítve.

A vintage továbbá színesebb és változatosabb ,kicsit kaotikusabb és sokkal több mindent elbír.

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics