Hasznos tanácsok 1.

A tegnapi negatív szösszenet után nézzünk pár valóban hasznos tanácsot, hogy mikre kell nagyon odafigyelni, és mi az, amit a leggyakrabban elszúrhatnak a lakberendezés során.

Első helyen álljon a kedvenc témám:

1. Tárolás – ezt nem részletezem, lásd a tegnapelőtti posztot.

2.           Térszervezés – Ha építés, átalakítás előtt állsz, akkor kezd azzal, hogy felméred a saját igényeidet. Bármily meglepő, ez a legtöbb esetben elmarad és az átalakítás annyiból áll, hogy ide kerül a nappali, a konyhából csinálunk hálót, stb. Írj le mindent! Tudom, hogy listamániás vagyok, de a lista jó! Ha mondjuk 2 év múlva gyereket akarsz, akkor nyugodtan tervezd meg kb. azt a gyerekszobát, akkor is, ha addig dolgozó vagy vendégszoba, vagy akármi. Láttam nem egy olyat, hogy túl kicsire tervezték és igen problémás volt gyerekszobává berendezni később, de ezer más probléma is lehet.

Gondold át a mindennapokat, az életviteled, hol mennyi időt töltesz, mi a legfontosabb helyiség számodra. Az legyen a legnagyobb, akár a többi rovására. Általában nem végtelen a lehetőséged egy lakás átalakításánál, itt is kompromisszum kell! Ha a nappali a központi helyed, akkor told odébb bátran a háló falát, akkor is, ha az így pici lesz. Ellenben ha egész nap a hálóban fekszel és olvasgatsz, akkor az ne legyen egy luk.

3.      Rossz méretű bútorok – itt két probléma merül fel, egyrészt választhatsz túl nagy-túl kicsi darabokat, másrészt túl sokat-túl keveset. Ha már vannak meglévő darabjaid, amikhez ragaszkodsz, akkor már a téralakításnál is vedd figyelembe őket! Nekem van jó pár nagyméretű antik bútorom, ezek külön odafigyelést igényelnek. Ne csináld azt, hogy, úgyis 25 nm lesz a szoba, majd valahova elfér. Tervezd meg! És ne zavarjon, hogy ez „előbb a gomb, aztán a kabát” esete. Ha ez engem valaha is zavart volna, akkor a legkedvesebb bútoraim nem lennének meg.

     Túl nagy: ne válassz például egy L alakú, minimál stílusú kanapét (ezek bazi nagyok) egy 20-25 nm-es szobába se. Hiába tetszik, idiótán fog kinézni, elfoglalja a fél szobát, és akkor még jön a tv, polc, asztal, stb. Készíts pontosan méretezett alaprajzot, már azon is kitűnnek a nagy bakik, ezen kívül használd az eszed, és igen, néha kompromisszumokat kell kötni és lemondani a vágyainkról.

4.     Egy kakukktojás a felsorolásban, viszont nagyon bosszantó lehet: a TV rossz elhelyezése. Nézd meg honnan jön a fény, hol van az ablak, besüt-e a nap. Ha lehet, semmiképp ne legyen a Tv-vel szemben lévő falon ablak, nem kellemes, ha leülsz és a TV-ben a szembe lévő házat vagy a saját függönyödet kell bámulni. Ha nincs jó megoldás az elhelyezésre, akkor viszont külön figyelj a sötétítésre (függöny, redőny, valami legyen.)

Igazából írtam még csomót, de annyi lett, hogy ketté kellett bontanom. A későbbiekben lesz majd szó színekről, kiegészítőkről, mintákról is, de azért nem ezekről írok, mert a lakberendezés nem ott kezdődik, hogy milyenre fessük a falat és milyen csempe legyen! Ha az alapok rosszak, akkor cseszheted. Persze nem biztos, hogy szembeötlő a hiba, másoknak fel sem tűnik, de a mindennapjaidban sok bosszúságot fog okozni és nem tudod majd élvezni az otthon igazi kényelmét.

Ha szeretnéd tudni, hogy minek mekkora hely kell, szeretnél megtanulni alaprajzot olvasni és rajzolni,

illetve megtanulni a tervezés szabályait,

akkor jelentkezz a Lakberendezés alapjai online tanfolyamomra.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics