Tanmese

Egyszer egy ismerősöm megkért, hogy nézzem már meg a lakását, amit most alakít át/újít fel, mert lenne pár kérdése, kicsit elakadt a berendezésnél. A lakás tulajdonképpen kész volt, falak áthelyezve, burkolatok kész, nyílászárók kicserélve, konyha, fürdő pöpec… Már csak bútorok hiányoztak, szőnyeg, textilek, falszín/tapéta.

Amint beléptem és kicsit körbenéztem az első gondolatom az volt, hogy baaaaa** meg! De hát ezt mégse mondhattam neki! Nem is tudtam mit mondani, csak nagyokat hümmögtem… Szépen lassan megértettem vele, hogy itt bizony már a menthetetlent kell menteni!

Lássuk miért: a lakás nagyjából egy légtér, előszoba-étkező-konyha-nappali totál egybe. A fürdővel és a konyhával nem is volt probléma, látszott, hogy mindkettőt profik tervezték meg, ahogy a nagy könyvben meg van írva!

A fürdő drapp színű csempéjével viszonylag semleges stílust képviselt, éppúgy megfért egy minimál lakásban, mint egy klasszikusabb hangvételűben. Pipa.

A konyha is tökéletesen tervezett, sötétbarna dió, rusztikus jellegű bútorral, jól összeválogatott burkolattal, lámpákkal, kiegészítőkkel, hozzá egy régi, masszív toszkán jellegű étkezőasztal, az előszobában kopott régi lóca. Csak 1-2 kiegészítő hiányzott, egyébként pipa.

Eddig jól hangzik, igaz? Mi volt a gond?

Nos, a probléma az alapoknál kezdődött: a konyha sötétbarna fa, a vele egy légtérben lévő nappaliban világos nyír parketta, ehhez tölgyfa ajtók. Az ablakok egészen furcsák, azt hiszem eredetileg mahagóni színű volt, de miután látták, hogy nem passzolnak a tölgyfa ajtókhoz átkenték valamivel, amitől narancssárgásak lettek. Az amúgy nem nagyméretű, egy légterű lakásban mindenféle berendezés nélkül is 4 féle totál különböző jellegű fa volt. Mielőtt félreértés esne, nem azt mondom, hogy minden egy féle legyen! Ám nem árt összehangolni ezeket.

A hab a tortán, hogy a srác a nappaliját minimál stílusúra szerette volna. Ehhez az egyetlen elem ami illett a lakásban, a nyírfa parketta. Ami viszont minden máshoz nem passzolt. Ezt nem is részletezném tovább…

A háló nagyon pici, nyírfa padló, tölgy ajtó, fura narancssárgás ablak…

– Ja, ágyam van – mondja a srác. Kicsit nagy, 2×2 méter, plusz van ilyen pereme körbe, de nagyon szép cseresznye színű!

És az eper a torta habján: miután mindenhova benéztem, meggyőződtem róla, hogy sehol semmi gardrób, tároló.

–         És hova teszed az alsógatyáidat, meg az öltönyeidet? Meg a bőröndöt, sílécet, porszívót, felmosó vödröt, ágyneműt… – kérdeztem.

–         Majd veszek valami szekrényt.

–         És hova teszed a szekrényt?

–         Ööööööööö

Ez egy tipikus történet. Most gondolhatjátok azt, hogy veletek biztos nem történne meg ilyesmi, mert ezek evidens dolgok. Hát nagyon tévedtek! Hiába gondolkodik valaki logikusan, kismillió ilyen van. Ha nem ismeri a szakma csínját-bínját, számtalan dolog fel se merül benne…

Ha szeretnéd elkerülni az ilyen és ehhez hasonló lakberendezési hibákat, nézz szét az ONLINE LAKBERENDEZÉSI TANFOLYAMAIM között.

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia!
  Nagyon örülök, hogy ráakadtam a blogodra, mivel éppen házat építünk, és lassan a berendezésén gondolkodunk.
  Sok hasznos tippet olvastam nálad, és örülök, hogy szóba hoztad a különböző tipusú és színű fák esetét. Ezzel nekem is problémaim vannak!

  A mi mennyezetünk fagerendás lesz a konyhában, étkezőben és a nappaliban-fenyő, lakkozva-nem mertünk sötét színt választani, nehogy “összenyomja” a tereket! Vagy ez hülyeség??
  Viszont a padlóra sötét színű laminált padlót (vagy fa hatású csempét) szeretnék. Akkor tegyek le róla??
  Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a nyílászárók is fából lesznek… Mit javasolsz??

 2. @csöp: én azt javasolnám, hogy a nyílászárók legyenek ugyanolyanok, mint a fagerendás mennyezet, maradjon natúr fenyő lakkozva, ne fessétek, pácoljátok. És ez még elbír bármilyen padlót…
  Egy másik lehetőség, hogy a nyílászárókat valamilyen színűre lefestitek, tehát nem marad “fa színű-jellegű”
  a gerendás mennyezetet nem javaslom én sem sötétre, bár jól tud kinézni, ez függ a belmagasságtól is, ha megvan 3 méter, akkor akár lehetne.
  újabb opció a mennyezet festése világos színre.
  szóval sok a lehetőség, nehéz tanácsot adni így látatlanban, ismeretlenül:)
  a lényeg hogy a mennyezet-nyílászáró-padló ne legyen 3 különböző!

 3. Köszi az ötleteket! Mindenképp odafigyelek erre!
  Sajna nincs 3m a belmagasság, pedig nekem is tetszenek a sötét fagerendás szobák. Ez van.

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics