Áprilisi kihívások

Áprilisban több olyan célt is kitűztünk, amit régóta csak tologatunk magunk előtt. A hulladékmentesség útján lassan, de haladunk. Amit már abszolút sikerrel megváltoztattunk, tehát több hónapja beépültek az új szokások:

  1. Nincsenek nejlonzacskók! Vásárlásnál textilszákokat használunk, nekem a The Sorting Bags-től vannak, de sima egyszerű vászonból meg is lehet varrani. Eddig sehol nem volt gond, hogy ezekbe tesszük a pékárut, zöldséget, gyümölcsöt.
  2. Visszaváltható üveges szódát veszünk, csapvizet iszunk és kulacsokat használunk. Nincs PET palack!
  3. Nagyon tartottam a konyhai papírtörlő megszüntetésétől, hogy nehezen fog menni, de én vagyok a legjobban meglepődve azon, hogy kb FEL SE TŰNT A HIÁNYA! Nemrég hagytuk el, de egyszerűen nem tudok visszagondolni, hogy mire használtuk? A nedves törlőrongy+konyharuha ugyanúgy megteszi.
  4. A papírzsepi megszüntetésébe kicsit belebuktunk, és bevallom itt én vagyok a szűk keresztmetszet. A gyerekek és Férj szó nélkül elkezdték használni a textilzsepiket, de én még nem tudtam rávenni magam. De nem adom fel, főleg, hogy jön a jó idő, kevésbé leszünk taknyosak. Talán így könnyebb lesz átállni.

A fentieken kívül is sok változás van folyamatban, van ami könnyebb, van, ami nehezebb. Pár hónapja figyelem, hogy miből áll össze a szemetünk, nem csak a kommunális, a szelektív is. Mivel komposztálunk is, és ételt eleve nem nagyon dobunk ki, így a sima háztartási hulladékunk a legkevesebb, a szelektív viszont még nagyon sok, főleg a műanyag, amit leginkább az élelmiszerek csomagolása tesz ki. Vidékhez képest a budapestiek és nagyobb városokban élők igencsak el vannak kényeztetve, van csomagolásmentes bolt, piacok. Itt még rendes piac sincs, ahol egy helyen meg lehetne venni mindent.

Szóval áprilisra két nagy kihívásunk van:

  1. Első körben felkutattam a közelben lévő házi tejtermék beszerzési helyeket – gugli, helyi FB csoportok segítségével. Információim szerint lehet tejet házhoz kérni és van pár opció, ahol sajtot, illetve egyéb tejterméket lehet vásárolni. Ennek kettős célja van, egyrészt a csomagolás elhagyása – ezeket hazahozhatjuk saját dobozban, üvegben – másrészt a jobb minőségű étel.  Harmadrészt pedig nem a multiban hagyom a pénzem, hanem a kistermelőhöz megy. Aztán ott vannak a húsboltok, bár nem vagyunk nagy húsfogyasztók, nálam a hús kimerül a csirkemellben, azt is hetente max egyszer eszem, vagy még ritkábban, felvágottat is keveset eszem, de Férj és a gyerekek picit többet. Itt a fő probléma, hogy a húsboltban jellemzően csak tőkehús kapható, felvágott nem, aztán van külön füstölt húsos, szóval minden külön. Áprilisban kijelölünk pár napot, amikor felkerekedünk és felmérjük a terepet, kipróbáljuk a termékeket. A sajtkészítés alapjait amúgy már megtanultam, pár éve Panni Sajtműhelyében voltam tanfolyamon és szeretném is ezt művelni, ha nem is mindent, de elég időigényes munka, még javítanom kell az időgazdálkodáson 🙂
  2. A másik nagy kihívás pedig a normális étkezés. Itthonról dolgozunk, sokszor nincs idő ebédet főzni, vagy csak sajnálom rá az időt, így elég összevissza és nem a legegészségesebben étkezünk. Volt időszak, amikor menüt rendeltünk, de egyrészt nincs nagy választék azokból, akik országosan szállítanak, nem csak a fővárosban, másrészt pár hét után meg lehet unni, mert mindennek ugyanolyan íze van. Szóval a terv a heti menü összeállítása – gyorsan elkészíthető kajákkal – és eszerint bevásárolni. Ennek szintén kettős célja van, a kiegyensúlyozottabb étkezés mellett az előre tervezés miatt a kajára költött összeg is csökkenni fog.

Ez az áprilisi kihívás. Hó végén őszintén beszámolok, milyen változásokat sikerült elérnünk.

Addig is Kellemes Húsvétot, sok locsolót! 🙂

Házprojekt helyzetjelentés: elkészült a Kisház külső vakolása is. Jövő héten kezdik rakni a kerítést és várjuk a termőföldet már nagyon, hogy végre igazi kertünk legyen!

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics