2018. március 12.

Házprojekt: a tolóajtók készítése

Hónapok óta ígérem, hogy megírom ezt a posztot, most végre ide is eljutottam. Sok helyen látni az elmúlt években látványos, rusztikus vasalattal készült tolóajtókat. Vasalatot lehet venni az e-bay-en, etsy-n, aliexpresszen, stb. Illetve most már itthon is van 1-2 cég, akik elkészítik az ajtókat. Annyira azonban nem bonyolult dolog, bárki nekiállhat otthon, pláne ez után a poszt után 🙂

Nem mindenhova alkalmas ez a típusú ajtó, mert se a zajokat, se a szagokat nem szűri ki, leginkább kiszolgáló helyiségekre, mint gardrób, kamra, mosókonyha érdemes tenni, esetleg duplán vagy nagyobb ajtókat térelválasztásként, de ahol fontos a zaj-szag, mint konyha, háló, wc, oda lehetőleg ne tervezzünk ilyen ajtót.

A házfelújítás miatt mi tele voltunk bontott ajtókkal, de én már lomtalanításnál is láttam gyönyörű, százéves ajtókat kidobva – mondjuk aki egy polgári lakás összes ilyen nyílászáróját kidobja, annak letörném a kezét, nem is szólva arról, hogy tokostul jó áron el is lehet őket adni, vagy ingyen odaadni, a legrosszabb a lomikupacra dobni.

Ez volt a Ház eredeti bejárati ajtaja, ebből lett a két gardrób tolóajtaja és a külső, tornácajtóból, ami itt kicsit látszik a kép szélén, a mosókonyha. Ez utóbbi nem egy jó minőségű fa ajtó, a fa kazetta helyén csak egy pozdorja van, ezért ezt kicsit megcsiszoltuk, majd újrafestettük fehérre. A másik kettőről Férj a már jól bevált módszerrel leszedte a festéket (hőlégfúvás – hideg zsíroldó – slag – csiszolás – olajozás – csiszolás)

A vasalat megtervezését teljes egészében Férjre bíztam, ő sokkal precízebb, türelmesebb és mérnökibb beállítottságú, mint én. Első körben mi is végignéztünk egy csomó blogot és videót – diy barn door hardware és hasonlókkal rá lehet guglizni.

Fontos, hogy ami számadatokat itt leírok, az nem biztos, hogy minden esetben működik, ezt ki kell kísérletezni, de az itt leírtak jók kiindulásnak. A mosókonyha ajtót veszem most alapul, ennek a vastagsága 4 cm és 67×210 cm. A falban a lyukat már eleve ehhez az ajtóhoz építettük, 10 cm-rel alacsonyabb, és jó, ha 2-2 cm-rel keskenyebb, mint az ajtónk, hogy rendesen rátakarjon. Ha nagyon keskeny az ajtólap, akkor azért ne szűkítsük annyira be, hogy ne lehessen kényelmesen használni.

A vasalat egyszerű laposvasból készült, mi a helyi barkácsban – a Vasudvarban szereztünk be minden hozzávalót. Szerencse, hogy ott vágnak is, tehát minden darabot méretre vágtak, a laposvasat, a csövet, a szögvasat. Lyukat viszont nem fúrnak és nekünk sincs alkalmas eszközünk, ezért lakatoshoz vittük a darabokat, ő fúrta ki. Vettünk matt fekete sprayfestéket és még összeszerelés előtt mindent lefújtunk. Mutatom mi kell egy ajtóhoz:

A görgők kapugörgő vagy hasonló néven futnak, ide elég lett volna kisebb is, de én a nagyobbat választottam, mert ennek ez a lényege, ha túl kicsi a görgő, nem lesz olyan mutatós, szóval ne spóroljunk ezen.

Részletesen a hozzávalók:

Kell 1 db hosszú laposvas. Kb az ajtónk szélessége 2x és jó, ha a két végére rászámolunk 4-5- cm-t. A mienk 140 cm, 5×50 mm-es laposvas. Ehhez hosszúságtól függően, de minimum 3 csavar + tipli, ez megy majd bele a falba. Mi 8-as csavart használtunk, 120as vagy 140-es. A műszaki rajzon oldalnézetben látszik, hogy a csavaroknál van egy távtartó, ez a 3db kis henger a fenti képen, ami sima 3/4-es cső, 3 cm, 1-1 alátét is került még a falhoz. Eredetileg az egész szerkezet alá ment volna egy deszka a falra, hogy a súlyt jobban elossza, de nem tetszett a látvány, így ez végül kimaradt. Mivel nem tologatjuk sokat az ajtókat, annyira nem probléma.

Fontos! ezen a hosszú laposvason gurulnak a görgők, tehát a vas vastagságát össze kell nézni  görgővel! Nálunk a 4 mm-es vason lötyögtek a görgők, ezért lett 5 mm-es.

Aztán kell két laposvas, amit az ajtólaphoz és a görgőkhöz csavarozunk. Ennek a méretei itt láthatóak:

A görgők alá került még 3 alátét, ennek csak távtartás a funkciója, méretezni kell, mennyire van szükség, hogy az ajtó ne érjen a falhoz és persze alul a szegélyt se felejtsük el, nálunk kb 1,5 cm-t kiugrik a szegélyléc.

Egy dolog marad ki, ami nem látszik a rajzokon, de a hozzávalókról készült fotón igen, ez pedig a sín két végén az ütközők. Ez is egyszerű szögvasból lett méretre vágva.

Az össz költség kb 15.000 ft, ebből a görgők a legdrágábbak, és a vastag csavaroknak is elég húzós ára van. Maga a vas anyag a legkisebb tétel. Beleszámoltam még a lyukasztást, amit a lakatosnál készítettünk, illetve egy flakon sprayfestéket. Ez az összeg lehet magasabb, ha eleve lakatos készíti, vágja méretre a vasakat.

Az összeszerelésről sokat nem tudok írni, alapvetően két részből áll, egyszer felcsavarozzuk az ajtóra a tartóvasakat és arra a görgőt, másrészt a falra a sínt, végül ráakasztjuk az ajtót. Az így feltett ajtókról jó tudni, hogy lebegnek, ha ez valakit zavar, vagy gyakori használatban van, akkor érdemes alulra valahova tenni egy vékonyabb sínt. Mivel nálunk jellemzően nyitva és ritkán használjuk, ez nem volt szükséges. A fotók kedvéért becsukva, amúgy nyitva állnak.

A fürdőszobai ajtó üvegére eredetileg fóliát akartam tenni, hogy ne lehessen átlátni, de a munkák során eltörött a régi, nagyon vékony üveg, így akkor már az új eleve ilyen homokszórt lett. A felirat rajta matrica, amit szintén Férj tervezett és a lézervágó gépünkkel vágta ki, de plotterrel is ki lehet.

Remélem, hogy mindent leírtam és sokan hasznosítani tudjátok majd 🙂

Az utolsó két szép kép Széll Bálint műve.

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

 1. Szia Ditta! Nagyon szèpen köszönöm ezt a bejegyzést. Szuper informatív ès praktikus. Nagyon inspiráló ès motiváló a házatokról szóló írások. Nagyon szívesen látnèk/olvasnèk egy olyan posztot ahol sok-sok kèp lenne házatokról, teljesen vegyesen, az összes helysègről, hogy egy teljes kèpet kaphassunk mi, az olvasók ès mèg eltökèltebben munkálkodjunk a saját lakunkon.
  Szeretnèm megkèrdezni, hogy a ti saját házatokat milyen stílusúnak tartod?
  További jó munkát ès blogirást kívánok.
  Üdv:
  Fodor Anna

  1. Szia Anna! Köszönöm a kedves szavakat! Április végé jelenik meg a könyvem a házfelújításról, abban sok-sok kép lesz 🙂
   jó kérdés… hogy milyen stílus. Leegyszerűsítve eklektikus 🙂 Egyébként sok stílus keveredik benne: vidéki, skandináv, ipari, retro, vintage, etno. Egy kifejezés nincs rá, volt már aki Ditta-stílusúnak hívta 🙂

 2. szia , szuper , hogy leírtad , már éjjel van alig látok .. de obiban készen lehet kapni (állítólag , az drágább, rosszabb , vagy nektek nem passzolt ?, vagy nem lehet kapni ?? még nem voltam képes utánanézni , pedig élet-halál .. lenne , sőt , még talán a rácsot is meg lehetne így oldani netán (talán ?? ) ill , ahol egy nagy ajtó nem fér , kétfelé tolni ??.. ha nem ide kellett volna írni , nyugodtan tedd át , vagy ha közérdekű .. ..előre is köszi , eva

  1. Szia! ilyet obiban szerintem biztosan nem lehet kapni, meg úgy egyáltalán itthon sehol. A beszerzés forrásai azok, amiket leírtam, külföldről rendelni, vagy van pár cég, akik már ráálltak az ilyen ajtókra, vagy sk elkészíteni. De ha találsz ilyen “barn door” típusú vasalatot Obiban, bárhol, akkor szóljál kérlek, én nem tudok róla 🙂

 3. Pont ezt kerestem, köszönöm szépen! Itthon is lehet kapni pajtaajtó vasalat készletet 27000Ft körül, AliExpress és társain 100USD fölött, úgyhogy ez az írásod ill. a know-how életmentő. Gardróbszekrényre lenne a fiam szobájába, esetleg a TV szekrényre is kicsiben.
  Gyönyörű minden, amit itt mutatsz! Gratulálok a kreativitásotokhoz és az igényes munkához!
  Üdvözlettel,
  Vera

 4. Szia? Nálatok 3 db tolóajtó lett végül, ha jól látom. A fenti leírásban Te 1 db árát adtad meg, (15 ezer) vagy a 3 db szerkezetét együtt? Bocsánat, de ezen vitatkozunk a férjemmel már egy ideje, és szeretnénk dűlőre jutni. 🙂

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics