2017. október 03.

Házprojekt: a konyhaszekrények festése

Ezzel a poszttal már régóta adós vagyok, szeretném leírni a tapasztalataimat konyhaszekrény festés-ügyben. Bár a szekrények újonnan készültek, a festés a szállítás során sajnos több helyen sérült, illetve fényesebb volt mint, amit szerettem volna, így újra kellett őket festenünk.

Ehhez a már jól bevált tejfestéket választottam, ami nagyon szépen terül, 100%-ban természetes, gyorsan szárad, nem büdös, így beltérben is lehet vele dolgozni.

A konyhaszekrény váza hagyományos fehér bútorlap, ehhez nem is kellett nyúlni, csak az ajtókat festeni.

Első körben kicsit meg kellett őket csiszolni, főleg a sérült részeken, de a tejfestékhez nem szükséges csontra lecsiszolni a korábbi festékréteget! Ezen kívül volt pár olyan elem, amit mi készítettünk el valamennyivel később, de a festés folyamatán ez nem változtat, ugyanaz a menete.

Fehér tejfestéket használtam, az első rétegbe kevertem egy tapadásfokozót, az Extra Bond-ot, mivel a tejfestéknek van egy olyan tulajdonsága, hogy megrepedezik, lepattogzik. Sokan épp emiatt használják és egyébként gyönyörű felületeket lehet vele létrehozni, nincs másik festék, ami ezt utánozni tudná. A könyvembe Adél, a Renovatúra Műhely festett így egy kis szekrényt:

Ez viszont nem azt jelenti, hogy ne lehetne normál felületet is létrehozni vele, csak szükség van az adalékanyagra hozzá:

A szekrényajtók fenyőből készültek, a betét szintén fenyő rétegelt lemez, ezeket picit átcsiszoltuk festés előtt, hogy simább legyen.

A tejfesték por állagú és ezt kell vízzel összekeverni, az Azúrbagoly weboldalán részletese leírás van az arányokról, mindenről. Ezt egyébként nem kell szentírásként kezelni, ha például jobban vizezzük, akkor lazúros, pácos hatást érhetünk el, azaz a fa erezete átlátszik alatta. A festendő felülettől és a festék színétől is függ, hogy hány réteg kell, általában kettő, de van hogy egy is szépen fed.

A festék kicsit hígabb, mint például egy zománc, de az ecsetnyomoktól nem kell félni, mert ahogy szárad, szépen el is tűnnek a csíkok, úgyhogy kenjük bátran!

Ahogy írtam gyorsan szárad, mire végigértem a festendő fiókokon, ajtókon, nem kellett várnom, az első darabok már szárazak voltak. A fiókok belső felét nem festettem le teljesen, hiszen ezt a részt takarja maga a fiók korpusza:

Nem hagyományos konyhabútorunk van, hanem egy „keretes szerkezetű” , azaz a korpusz elé került egy keret, és az ajtók-fiókok ennek a síkjába nyílnak bele, nem rá, ahogy az általában lenni szokott. Ez is fából készült és ugyanúgy festettem:

A festékrétegek között és a végén is finoman át kell csiszolni, én erre mindig egy finomabb szemcséjű csiszolószivacsot használok, ez vált be a legjobban és persze minden csiszolás után, mielőtt a következő lépésre térnénk, portalanítjuk is a felületet. A két réteg festék után viaszoltam a lapokat, ezt puha szöszmentes ronggyal kell szépen beledörzsölgetni. Készítettünk róla képet, de mivel fehéret viaszolok, ezért szinte nem látszik semmi, inkább a nappali polc viaszolásáról tennék be egy képet:

A viasz azon túl, hogy védi a felületet, a színeket nagyon szépen bemélyíti, ilyenkor kapják meg az igazi karakterüket.

 

Néhány tapasztalattal kiegészíteném a leírtakat, mert úgyis ez a fő kérdés, hogy mindez hogy bírja a kiképzést, hiszen a konyha mégiscsak konyha. Elmondhatom, hogy konyha viszonylatban a viasz kicsit kényes, ami azt jelenti, hogy ha rácseppen valami és azonnal letörni az ember, akkor semmi probléma nincs vele. Van akinek ez nem okoz gondot és eleve nagyon tisztán főz, azok nyugodtan használhatják ezt is. Én elég malac módjára főzök, de ennek ellenére nincs gond a bútorral, a mosogató alatti szekrényen látszanak kicsit a vízcseppek, de ez is csak bizonyos szögből, és kb 10 perc munkával, pici csiszolás+viasz, teljesen eltüntethető. Aki maceraként tekint arra, hogy évente kijavítgassa a hibákat, annak semmiképp nem ajánlom a viaszolt bútor!

Ennél ellenállóbb felületet ad a lakkozás, de megmondom őszintén, hogy én ezt nem szeretem, még a matt lakkot se, mert szerintem nehéz szépen lakkozni, ha vastag meg csíkos, az meg marha ronda.

Azóta, hogy megcsináltuk a konyhát, megjelent egy új anyag is, a kenderolaj, ami a viasznál sokkal ellenállóbb felületet ad és a tungolajjal és általában az olajokkal ellentétben használható olyan felületre is, ami korábban már felületkezelve, a mi esetünkben viaszolva volt. Biztos vagyok benne, hogy tavasszal, ha lesz egy kis konyhatuning, akkor ki fogjuk próbálni ezt is!

A zöld fiókok régi szatócsfiókok, még a Vaterán lőttem őket sok-sok évvel ezelőtt, végül ide lettek beépítve. Csak az előlapjukat tartottuk meg, mögötte normál sínen futó, bútorlapból készült fiókok vannak. A dupla fiókos rész pedig egyben van, kényelmesen használható, széles fiókok rejtőznek mögöttük 🙂

A tejfestéket és minden hozzávalót, illetve információt megtaláltok az Azúr Bagoly webáruházban. A Facebookon itt találjátok őket.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics