2017. szeptember 30.

Házprojekt: A-tól Z-ig a kandallónkról

Kezdem azzal, hogy nem is tudom minek nevezzem pontosan, hiszen maga a berendezés egy öntöttvas kályha, nem klasszikus kandalló, ugyanakkor a körbeépítés miatt inkább kandallóra hasonlít, szóval maradjunk abban, hogy hol így, hol úgy hívom, nem csinálok ebből ügyet.

Miért ezt választottuk és nem klasszikus kandallót? Ennek több oka is van. Első körben az a speciális helyzet, hogy nálunk a hajópadló alatt nincsen beton. A házunk vályog, sose volt betonozva, a felújításnál szempont volt, hogy ne is legyen, a régi hagyományos megoldást preferáltuk. Kavicságy van, rajta homok, azon a párnafák, közötte kőzetgyapot hőszigetelés és rajta a hajópadló. Erre nem lehet felfalazni egy klasszik kandallót, már csak ezért sem, mert a fa természeténél fogva mozog, reagál a hőmérsékletre, páratartalomra, stb. nem egy biztos alap falnak. Innentől kezdve három opció volt, a cserépkályha, a vaskályha és a bioetanol kandalló. Tudom, ez utóbbi nem az igazi, de a kezdetekkor a kedvező ára miatt gondoltam jó lesz hangulatnak, nem akartunk nagy beruházást. Ma már nagyon örülök, hogy úgy jártunk, ahogy és nem ez lett. Olyan bioetanolt szerettem volna, aminek van ajtaja és tényleg rendes kandallónak néz ki, na ilyet egyetlen egyet találtam a piacon. Mire megvettük volna, közölték, hogy beszüntették a gyártását – állítólag balesetveszélyes volt, bár ha az ember ésszel használja, akkor nincs probléma, csak ez úgy tűnik nem mindenkinek sikerült és inkább visszavonták a forgalomból. Kétségbeesetten hívogattam a cégeket, az egyik pár órával azelőtt adta el az utolsó darabot, a másik bemutatóteremben volt kiállítva, beépítve, de azt is az orrunk előtt adták el. Ekkor viszont már annyira rá voltam pörögve a kandalló témára, hogy azt mondtam, hogy nekem akkor is kell és nem érdekel, akkor igazi lesz!

Eredetileg volt cserépkályhánk, aki az elejétől követi a felújításunkat, talán emlékszik rá, nagyon szép darab és hatalmas dilemma volt, hogy megtartsuk-e, végül nem maradt, mert nem illett bele az elképzelésekbe. Ezt azóta sem bántuk meg, szétbontottuk, eladtuk, jó helyre került:

Sok inspirációs képet néztem, de mindig ezeknél a körbeépített vaskályháknál lyukadtam ki, a cserépkályhák kevésbé mozgattak meg, bár azok is csodásak.

A másik meghatározó tényező a döntésben az volt, hogy új, szerelt kémény kellett hozzá, amit vagy eltakarunk – ezt egy cserépkályhánál nehéz, vagy a házon kívülre kerül a szerelt kémény, de mivel az egész bazironda, ezért ez sem volt opció.

Fontos még, hogy nem a fűtés volt a fő szempont számunkra, hiszen van van egy cirkós-radiátoros rendszerünk, elsősorban a hangulat miatt szerettünk volna kandallót. Épp ezért ezt a megoldást nem érdemes összehasonlítani azokkal, amelyek fő fűtőberendezésként szolgálnak, de azért így is bőven fog meleget adni.

Jó pár kört futottam kályha ügyben, végül az MB Kandallónál kötöttem ki, itt nagyon készségesek voltak, mind telefonon, mind e-mailen válaszoltak az összes kérdésemre, utánajártak, visszahívtak és a kivitelezéshez is ők ajánlottak szakembert. Kályhából sem a legnagyobb méretűt választottuk (Kratki Koza K6), mert nincs szükség akkora teljesítményűre, a kinézetén kívül természetesen ez is szempont volt.

A kályha alá a fa padlóra kellett valami hőálló anyag, erre vannak speciális üvegek alátétek, de szerintem ezek marha rondák, a már említett betonhiány miatt az se megoldás, hogy hidegburkolatot tegyünk ide, se a padlóval egy szintben, se rá. Mindenképp egy darab valami kellett, amit nem kell ragasztani, fugázni, a fa padló mozgása miatt ez repedt volna előbb-utóbb. Az Otti Manufaktúra nyújtotta a megoldást, akik elkészítették nekem egybe öntve a kívánt színnel, struktúrával, felületkezeléssel a kandalló alá kerülő „követ” – mert valójában beton, de fantasztikusan szép az egész!

Mielőtt bármit is megvettünk, kiválasztottunk volna, szükség volt látványtervekre, méretezésre. Semmiképp nem akartunk túl nagy, tolakodó építményt köré. Férj elkészítette az egyik fotóra, ebbe több kályhát is belepróbáltunk, mielőtt véglegesítettük volna, még párkány nélkül:

Ezt követően tudtam a kő méretét pontosan meghatározni, gyorsan meg kellett rendelni, hiszen amíg ez nincs, addig szerelni sem lehet. Az egész sztori egyébként valamikor tavaly november környékén kezdődött, de aztán abban maradtunk a kályhással, hogy majd csak január-február csinálja meg, mert a karácsony előtti időszakban már fullon volt, szóval aki még idén szeretne kandallót/kályhát, akkor nagyon gyorsan álljon neki, mert most még talán időben van. Februárban el is készültünk, de akkor hirtelen annyira enyhe idő lett, hogy gyakorlatilag 1-2 próbafűtésen kívül nem is használtuk a kályhát. Akkor így nézet ki, még nem volt körbeburkolva:

A kéményről pár szót, bár szögezzük le, nem vagyok szakember, de nem is én terveztem meg:

  1. Fafödémünk van – ezen pedig a kályhacső nem mehet át (logikus, mert forró, a fa meg éghető anyag), kizárólag a bélelt kémény. Azt nem tudom, hogy egyéb pl vasbeton födém esetén átmehet-e és megoldható-e a kéménybe kötés a padlástérben, ez nyilván sokkal esztétikusabb megoldás lenne.
  2. Van egy olyan szabály, hogy a bélelt kémény tisztító nyílásának lejjebb kell lennie, mint a kályhacső bekötése.
  3. És miért van benne ennyi kanyar? Itt már kicsit homályos a történet így bő fél év távlatából, az egyik szűkítő tényező a körbeépítés volt, nem lehetett túllógni a leendő a falon, de úgy emlékszem el is rontották, mert kivágták a fal középtengelyében a födémet, aztán felvilágosítottam őket, hogy a kályhát nem lehet odébb tolni, hiszen annak kell középen kell lennie, szépen szimmetriában, igencsak hülyén nézne ki, ha 30 cm-rel odébb tolnánk. Ezért lett plusz egy kanyar, de azt mondták ez belefér és a kéményseprők sem akadékoskodtak az átvételkor.

A körbeépítése se ment a legegyszerűbb módon, ezt már az elején is tudtuk. A legjobb lett volna szépen ytongból vagy eleve bontott téglából felfalazni, de ez a már említett beton nélküli padlónkból kifolyólag nem volt opció, a gipszkarton volt az egyetlen megoldás. A tűzálló gipszkarton helyes nevén tűzGÁTLÓ, és nem alkalmas arra, hogy teljes tűzállóságot biztosítson, pláne nem olyankkor, ha a kályhacső ennyire közel fut hozzá, mint a mi esetünkben, ezért szükség volt tűzálló anyag bélelni belülről. Ez alap esetben lehet kerámia paplan is, viszont mivel itt az alsó részen ki is látszik, ez nem lett volna esztétikus megoldás. Ez ügyben is konzultáltam az MB Kandallóval és a 30 mm-es kálciumszilikát lapot javasolták. A megoldás az lett, hogy a gipszkarton vázra ez került belülre, kívülre pedig a gipszkarton. Sajnos a kartont nem válthatta ki teljesen, mert bár maga a szilikát lap festhető, burkolni nem lehet, a szeletelt téglát nem bírná el. Ez plusz költség volt, nem is kevés, mert nem olcsó az anyag, viszont így teljesen biztonságos az egész, nem kell aggódnunk. A lap a gerenda mögé is befut, így a fa is védve van.

Az építmény mindkét oldalán van 1-1 kivehető szellőzőrács, ezek kétfunkciósak, egyrészt a felszálló meleg levegő ki tud jönni rajta, másrészt az egyiken keresztül a kémény, a másikon a füstcső tisztítónyílása érhető el.

Sokan kérdeztétek, hogy a párkány honnan van. Itt Bálint (Nem Mind Lom, Wind&Beer) barátomat vettem elő, mert ő igazi paraszt falusi gyerek és mindent be tud szerezni, így nem okozott neki különösebb gondot egy régi, 18-20-as, 120 cm hosszú gerenda sem és természetesen szépen meg is munkálták nekem. Ez egyébként részben a fém gipszkarton vázhoz van erősítve, részben pedig rá is ül az oldalsó falra. Már készen volt majdnem a teljes felépítmény, amikor észrevettem, hogy nem pont középen van a gerenda, sajnos túl jó a szemem az ilyesmihez, millimétereket is észreveszek, jelen esetben is max 1 cm differenciáról van szó, de végül nem akartam szétbontatni az egészet, hogy odébb tegyék, Férj szerint kellett volna, mert akárhányszor fotózom, mindig anyázok egy kicsit, bár igazán csak akkor látszik, ha pont szembe állok vele.

És még mindig nem vagyunk készen! 🙂 Még hátra van a szeletelt téglával való burkolás, ezeket a  Tégláriumnál szereztük be. Őket is nagyon jó szívvel ajánlom, mert vérprofik, nem tudtam olyat kérdezni, amire Tamás ne tudott volna választ vagy ötleteket adni és kaptam tőlük egy kivitelező listát is. Lehetőleg ilyesmit csak olyan burkoljon, aki látott, csinált már ilyet, mert egészen másképp kell rakni, fugázni, mint a mezei csempét. Ugyanitt megvehetitek a fugát, ragasztót, impregnálókat, tehát mindent, ami szükséges hozzá.

Jöjjön egy kis kitérő a téglákról, szeletelt téglákról. Van pár kulcspont, hogy mitől fog jól kinézni: 

  1. Lehet kapni külső és belső szeleteket. A belsők olcsóbbak és teljesen egyenletesek, de ezekkel nem lehet olyan szép felületet kialakítani, mindenképp a csak külső szeleteket javasolnék. Ebből van olyan opció is, hogy vegyes méret, azaz nem csak egészek kerülnek bele, hanem töröttek is. Itt most ne rommá tört téglákra gondoljatok, de ami a szeletelés során eltörik, az itt landol. Ez szintén kedvezőbb árú és ugyanolyan szép felületet ki lehet alakítani, igaz, macerásabb munka összeválogatni a darabokat.
  2. A fugatávolság minimum 1-1,5 cm legyen, ez a téglák egyenetlensége miatt úgyis változik, de nem szabad őket szorosan tenni.
  3. Lehet kapni ú.n. kőfugázót, ez sokkal rusztikusabb és szemcsésebb, mint egy normál fugázó anyag, téglákhoz is tökéletes, természetesebbnek hat.
  4. A fuga színe sem mindegy. Ez nyilván preferencia kérdése, szerintem sokkal szebb és lágyabb a téglafal, ha fehér a fuga, mi sima szürkét vettünk (a színesek valamennyivel drágábbak), mondván úgyis lefestjük. Na ezt elbaltáztam, töredelmesen bevallom, ugyanis a vizezett mészfesték nem fehérítette ki eléggé. A téglát tovább nem akartam fehéríteni, azok szépek lettek, de a fuga nem volt szép. Így egy kellemes délelőtt egy kis ecsetkével és a hígítatlan mészfestékkel szépen végigpingáltam a fugákat. Na ezután tökéletes lett a végeredmény, pontosan olyan, amilyet elképzeltem.

Itt még száradt az egész. Amikor kiraktam róla képet a FB-ra és írtam, hogy még le lesz festve, nagyon sokan írtátok, hogy ne, meg így szép, stb. Valóban, így is nagyon szép a bontott tégla, de mindenképp akartam kicsit fehéríteni, mert így túl agresszíven uralta a teret az építmény:

Ha fehérrel fugáztunk volna, elképzelhető, hogy nem is fehérítettem volna a téglákon, mert akkor az összhatás is egészen más lett volna, de így a szürke fugával nem volt kérdés. Sima mészfestéket hígítottam fel vízzel, kb fele-fele arányban, vagy lehet kicsit több víz került bele, mint a fele. Ezt ki kell tapasztalni, ami várakozással is jár, mivel a mész lassabban fehéredik ki. Egy részen át is csiszoltam szivaccsal, hogy picit visszaszedjem a festéket. Itt még festés alatt a fuga, látszik, hogy nem hófehér még mindenhol:

A gerenda kapott még egy kis tungolajat, részben, hogy védje a fát és a színe is élet telibb lett így. Még le kell festenünk fehérre a kálciumszilikát lapot a belső oldalakon, ami látható helyen van és azután már csak élvezzük a látványát, a fa ropogását és a meleget.

A nappali még picit alakul, a sarokba a hintaszék helyére egy fotel jön majd, ehhez tegnap érkezett meg a kárpit Angliából. Fel kell tenni a képeket a falra, kicsit rendezgetni a dekorokat és le lesz cserélve a dohányzóasztal.

Bevásárló lista:

Kandalló, tartozékok és kivitelező: MB Kandalló

Kályha alatti kő: Otti Burkolat

Szeletelt tégla és segédanyagok: Téglárium

Csillár: Vivre. Itt a kínálat folyamatosan változik, a lámpa jelenleg nem kapható, rendszeresen érdemes nézni.

Falikar: Maisonsdumonde (Mo.-ra nem szállít sajnos)

Beni Ourain szőnyeg: Azul Bereber

Kanapé, virágállvány: IKEA, a kanapé a régebbi Stockholm, ebből a formából már csak bőr huzatos kapható, az új fazont sajnos nem sikerült eltalálni, elég kommerszre sikeredett.

Párnák, kosár, kisasztal szintén Vivre

Képkeret, hintaszék: Nagymama

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics