2017. augusztus 10.

Mire jó az olaj és hogyan használjuk?

Nemrég írtam az olajok és lazúrok közötti különbségről, de most egy kicsit jobban belemennék az olajokba, mert kevésbé közismertek és ha feljön a téma mindig nagyon sok kérdést kapok, szóval inkább összeszedek minden infót egybe.

Az olaj lehet színezett és színtelen, kültéri vagy beltéri, és nagyon leegyszerűsítve a lakk, a lazúr, a viasz alternatívája, tehát minden olyan anyagé, aminek a célja, hogy a fát felületkezelje, védje. Fontos, hogy nem minden olaj alkalmas padló olajozására, vannak kimondottan padló olajok.

Miért jobb az olaj, mint a lakk?

Egészen másképp működik a két anyag, a lakk egy filmréteget képez a felületen, így védi azt, az olaj viszont mélyen beszívódik a fába.

Személy szerint sokkal jobban kedvelem az olajozott felületeket, egyrészt, mert megmarad a fa természetes szépsége, a fényes-lakkos fának számomra mű hatása van. Másrészt pedig házi kivitelezésben sokkal könnyebb olajozni, mint szépen lakkozni. Nálunk minden fa felület, ami nem festve van, az olajozott. A régi ajtótokokat, amelyekről rengeteg munkával szedtük le a festékrétegeket csak színtelen olajat kaptak:

A hajópadlónkat pedig egy réteg színezett és egy réteg színtelen olajjal kezeltem:

Az olajozás menete általánosságban:

A kezeletlen fát célszerű előtte megcsiszolni, ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor egy csiszolás után (120-as csiszolóval) nedves ronggyal áttöröljük, a nedvesség a fa rostjai felhúzza. Miután megszáradt, finom szemcséjű (240-es) csiszolóval ismét átmegyünk rajta, így már nagyon sima felületet kapunk, olajozás után maximum egy csiszolószivacsos átsimogatásra van szükség. Ha nem nedvesítünk előtte, kihagyjuk ezt a lépést, akkor az olajtól fog „kiszőrösödni” a fa. Ezt követően is csiszolhatunk, csak az olajozott felületet elvileg kicsit nehezebb lesz, bár a saját tapasztalatom az, hogy nincs különbség a kétféle folyamat között a végeredmény szempontjából.

Az olajat felhordhatjuk ecsettel, hengerrel vagy ronggyal is, én az ecsetes és rongyos megoldást kedvelem, ezekkel jobban be lehet dolgozni a fába. Hogy mennyi olajat kell felvinni az alapanyagfüggő, ha nagyon száraz a fa és gyorsan beszívja az olajat, nyugodtan átkenhetjük még egyszer, amíg nem telítődik.

Max 10 perc elteltével a felesleges olajat el le kell törölni, mert  ragacsos, fényes foltokat hagyhat a felszínen. Ha több rétegben olajozunk, akkor a rétegek között is szükséges a finom csiszolás, majd a portalanítás, és mindenképp várjuk ki az adott termék száradási idejét, ami mindig fel van tüntetve a csomagoláson.

Az olajozott felületekhez, padlókhoz célszerű kimondottan erre való tisztítószereket használni, mert ezek egyben ápolják is a fát, illetve használattól függően szükséges lehet néhány évente átkenni. Igen, ennyivel „macerásabb” a lakkozott felületnél, azonban megéri, mert sokkal gyönyörűbb így a fa. Előnye viszont, hogy ha bármi sérülés keletkezik rajta, akkor azt könnyedén javíthatjuk és nem látszik meg a javítás nyoma.

Kültéri olajnak ajánlom a Bondex Decking Oilt, amit hamarosan le is tesztelek és beszámolok róla:

A hírek szerint pedig a közeljövőben érkezik egy új, beltéri olaj a PPG Trilak termékpalettájára.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics