2017. március 16.

Stíluskalauz: Skandinávia

A lakberendezési stílusokról nem könnyű írni, mert nem szeretem a végletekig leegyszerűsíteni a dolgokat, márpedig ma kiigazodni a különféle irányok között minden csak nem egyszerű. Persze össze lehet foglalni mindent pár mondatban, a skandináv stílus például így hangzik: alapvetően fehér, szürke és világos pasztell színek jellemzik, a funkcionalitásra nagy hangsúlyt helyez. A lakásokban nagy ablakokat találunk, ez a sok fehér és világos színnel együtt az éghajlatnak köszönhető, hiszen keveset süt a nap és korán sötétedik. Kedvelik a természetes anyagokat, a padló natúr fa, esetleg fehérre festett hajópadló. A bútorok elrendezése egyszerű és letisztult. Erőteljesebb színeket csak elszórtan, kisebb foltokban használnak.

Miután leírtam egy általános definíciót, amihez hasonlót egyébként kismillió helyen lehet találni a neten, elmondom, hogy én hogy látom. Először is a skandináv stílus egy hatalmas gyűjtőfogalom és nagyon sok értelmét nem látom 2 mondatban jellemezni. Az olyan jól hangzó, de semmitmondó leírásoknak meg még kevesebb értelme van, mint “kedvelik a természetes anyagokat és organikus formákat” vagy “a látvány általában megnyugtató és rendezett, ami a jól eltalált arányoknak köszönhető”.

Most őszintén,  bárki is tudja ezek alapján, hogy HOGYAN csinálja meg?

Egyébként ha skandinávokról beszélünk, az alatt legtöbbször a svédeket érjük, a példák nagy része is az.

A skandináv gyűjtőnéven belül pedig kapásból elkülönítek 6 teljesen különböző trendet: 1. kortárs design 2. nordic 3. country 4. Gusztáv 5. népies 6. városi eklektika, ez utóbbin belül és a felsoroltak keverékéből még végeláthatatlan variáció. És biztos van még sok más is, és lehet hogy nem így hívják őket “hivatalosan” ha egyáltalán van nevük.

Nézzünk mindegyikre egy példát:

1. Kortárs design: letisztult, egyszerű. Nem annyira kedvelem így egy az egyben, inkább csak 1-1 elemét eklektikusabb környezetbe helyezve.

skandi1

2. Nordic: fehér, natúr, szürke, barna. Kicsit “színtelen” enteriőrök, de ennek ellenére mégis puha, otthonos hatást tud elérni az anyaghasználatnak köszönhetően.

skandi6

3. Country: mint mindenhol, vidékiesebb jellegű, azonban ezen belül is vannak még további irányzatok.

skandi2

4. Gusztáv-stílus: III. Gusztáv 18. századi svéd király nevéből ered, aki a franciákkal haverkodott. XVI. Lajost és a francia hatást le se tagadhatná:

skandi5

5. Népies: mint nálunk a tulipános láda és a festett paraszt búrotok, csak északi kiadásban:

skandi4

6. Városi eklektika: ezt nehéz egy képben összefoglalni, mert nagyon sokféle stílus keverhető, így teljesen más hangulatú enteriőrök születnek. A leggyakrabban kevert stílusok: antik, mcm(retro), klasszikus design darabok, ikea (most vegyük stílusnak:)), country, vintage industrial no és persze a gusztáv.

skandi3

A skandinávokról egyébként részletesen beszélek a Stílus tanfolyam I. részében, a hangsúlyt arra helyezve, hogy hogyan kell mindezt megvalósítani.

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics