2017. március 16.

Stíluskalauz: Skandinávia

A lakberendezési stílusokról nem könnyű írni, mert nem szeretem a végletekig leegyszerűsíteni a dolgokat, márpedig ma kiigazodni a különféle irányok között minden csak nem egyszerű. Persze össze lehet foglalni mindent pár mondatban, a skandináv stílus például így hangzik: alapvetően fehér, szürke és világos pasztell színek jellemzik, a funkcionalitásra nagy hangsúlyt helyez. A lakásokban nagy ablakokat találunk, ez a sok fehér és világos színnel együtt az éghajlatnak köszönhető, hiszen keveset süt a nap és korán sötétedik. Kedvelik a természetes anyagokat, a padló natúr fa, esetleg fehérre festett hajópadló. A bútorok elrendezése egyszerű és letisztult. Erőteljesebb színeket csak elszórtan, kisebb foltokban használnak.

Miután leírtam egy általános definíciót, amihez hasonlót egyébként kismillió helyen lehet találni a neten, elmondom, hogy én hogy látom. Először is a skandináv stílus egy hatalmas gyűjtőfogalom és nagyon sok értelmét nem látom 2 mondatban jellemezni. Az olyan jól hangzó, de semmitmondó leírásoknak meg még kevesebb értelme van, mint „kedvelik a természetes anyagokat és organikus formákat” vagy „a látvány általában megnyugtató és rendezett, ami a jól eltalált arányoknak köszönhető”.

Most őszintén,  bárki is tudja ezek alapján, hogy HOGYAN csinálja meg?

Egyébként ha skandinávokról beszélünk, az alatt legtöbbször a svédeket érjük, a példák nagy része is az.

A skandináv gyűjtőnéven belül pedig kapásból elkülönítek 6 teljesen különböző trendet: 1. kortárs design 2. nordic 3. country 4. Gusztáv 5. népies 6. városi eklektika, ez utóbbin belül és a felsoroltak keverékéből még végeláthatatlan variáció. És biztos van még sok más is, és lehet hogy nem így hívják őket „hivatalosan” ha egyáltalán van nevük.

Nézzünk mindegyikre egy példát:

1. Kortárs design: letisztult, egyszerű. Nem annyira kedvelem így egy az egyben, inkább csak 1-1 elemét eklektikusabb környezetbe helyezve.

skandi1

2. Nordic: fehér, natúr, szürke, barna. Kicsit „színtelen” enteriőrök, de ennek ellenére mégis puha, otthonos hatást tud elérni az anyaghasználatnak köszönhetően.

skandi6

3. Country: mint mindenhol, vidékiesebb jellegű, azonban ezen belül is vannak még további irányzatok.

skandi2

4. Gusztáv-stílus: III. Gusztáv 18. századi svéd király nevéből ered, aki a franciákkal haverkodott. XVI. Lajost és a francia hatást le se tagadhatná:

skandi5

5. Népies: mint nálunk a tulipános láda és a festett paraszt búrotok, csak északi kiadásban:

skandi4

6. Városi eklektika: ezt nehéz egy képben összefoglalni, mert nagyon sokféle stílus keverhető, így teljesen más hangulatú enteriőrök születnek. A leggyakrabban kevert stílusok: antik, mcm(retro), klasszikus design darabok, ikea (most vegyük stílusnak:)), country, vintage industrial no és persze a gusztáv.

skandi3

A skandinávokról egyébként részletesen beszélek a Stílus tanfolyam I. részében, a hangsúlyt arra helyezve, hogy hogyan kell mindezt megvalósítani.

Forrás

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics