2017. január 05.

Milyen a korszerű tetőtér-beépítés?

A beépítetlen tetőtér jelentős hűlő felülete a háznak, így jelentős hőveszteséget okoz. Ez elpazarolt energia, amely nemcsak a környezet terheli, hanem plusz költséget is jelent. Gondos tetőtér kialakítással megszüntethető az olyan egészségre ártalmas probléma is, mint a penészesedés, így egészséges és környezetbarát lakótér alakítható ki. A beépítés ár-érték arányosan a legjobb megoldás, hiszen csökken a rezsiköltség, jó hőérzetet, növekvő komfortot, és új életteret teremtve.

3_otthonkommando_ffg_0261_1000x600-copy

Hoztam néhány javaslatot a gazdaságosabb otthon kialakítása érdekében:

  • Kezdjünk egy hőkamerás vizsgálattal, ami megmutatja az épület gyenge pontjait, célirányosan tudunk szigetelni, ablakokat cserélni.

  • A szerkezet (födém, szarufák) megerősítésekor a meglévő elemeket stabilizáljuk anyagukban azonos termékekkel.

  • Az energiahatékonysághoz fontos a tető megfelelő rétegrendjének kialakítása, és az elemek méretbeli szabályainak betartása.

  • A tetőtér hőszigetelését a gyártói előírások szerint, szálas hőszigetelő anyaggal készítsük.

  • A szarufák közötti hőszigetelésen felül a szaruzat tetejére kell még min. 10-15 cm vastag szigetelést beépíteni. Fontos a minőség, később már nem lehet cserélni.

  • A légrés vastagsága min. 5 cm legyen, hiszen hiába vastag a hőszigetelés, nem lesz megfelelő a légáram.

  • A hőszigetelés és a belső párazáró fólia legyen minél vastagabb, a külső fólia pedig páraáteresztő. A toldásokat le kell ragasztani!

3_otthonkommando_ffg_1322_tetoter_1000x600px

3_otthonkommando_ffg_9617_1000x600

A beépítés során alkalmazott technológiának, a felhasznált szigetelő anyagoknak, valamint a minőségi VELUX ablakoknak köszönhetően a tető zárófödémként válik a ház részévé. Fontos a nyílászárók minősége, alacsony hővesztesége, hiszen felületük számottevő az épületen. A VELUX tetőtéri ablakok jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkeznek. A tetőtér-beépítéssel az energetikai besorolás akár két szintet javulhat a minősítési skálán, tehát a ház gazdaságosabbá válik.

További információ a VELUX oldalán található.

Mentés

Mentés

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics