Házprojekt: a kazán beszerelése

Már régóta adós vagyok a kazán beszerelés poszttal. A kiválasztásról még a nyáron beszámoltam. A szerelés, beüzemelés több lépcsős volt, szokás szerint nehézségekbe ütköztünk, de már annyira rutinosak vagyunk, hogy nem ijedünk meg az “Ez nem lesz jó”, “Ezt nem lehet megcsinálni” kezdetű mondatokról.

Elsőként kimérték a kazán helyét:

img_9431

Aztán lyukat vágtak a kéménynek a födémen, tetőn:

img_9414

img_9453

img_9455

Ez nem olyan felemelő látvány, amikor az ember éveken keresztül felújít, végre az utolsó simításokhoz ér és ismét rombolást lát.

Felszerelték a kazánt a falra:

img_9434

És leellenőrizték, hogy renden van-e lyuk, jól áll-e majd a kémény. Ja, nem ilyen ferdén áll, itt épp folyamatban volt a próba 🙂

img_9463

Rákötötték a kazánt a gázra, ekkor még nem sejtettem, hogy később még csövek labirintusa lesz itt:

img_9478

img_9482

Az első probléma az volt, hogy a tetőnél kell egy takaró idom, amiből lehet kapni több félét, lapos tetőhöz, 45 fokos tetőhöz valót, stb. Gépészünk hozott vagy 3 fajtát, de egyik se volt kompatibilis a manzárdtetőnkkel. Újabb kör, bádogost keresni, aki legyártja nekünk az egyedi idomot. ezzel is eltelt 1-2 hét, de aztán a bádogos jött, tetőt bontott, és behelyezte az idomot:

img_9743

img_9748

img_9752

És végre lett kémény:

img_9770

A vezeték, ami lóg, a régi villany, amit leválasztottak az utcai oszlopról (az új földkábelen van), viszont eddig a tetőről nem tudtuk leszedni, olyan magasan van, csak rövidebbre vágtuk.

A következő lépcső, amivel szintén hetek teltek el, az a tetőkibúvó ablak. Teljesen ellentétes információkat kaptam, hogy ez most kell-nem kell, mert amióta csak zárt égésterű kazánokat lehet beszerelni, azóta állítólag nem kötelező. Ez a kéményseprőknek szükséges, hogy le tudják ellenőrizni a kéményt, ami valószínűleg egyszer történik meg az életben, de azért csináljunk oda egy ablakot… Nekem se időm, se energiám nem volt arra, hogy kiderítsem, most tényleg kell-e, azt tudom, hogy a kéményseprők által adott papír valami rettentő szent dolog, mert boldog-boldogtalan kéri mindenhez, amíg ez nincs, továbblépni nem nagyon lehet, nem beszélve az építkezési e-naplóból, ahova szintén fel kell tölteni, a használatba vételi engedélyhez szükséges. Érdemes ennek előre utánajárni, ne az utolsó pillanatban, mert kb 50.000 forintot spórolhatunk (ablak, beszerelés, kéményseprődíj).

img_0031

miközben a tetőn zajlottak az események, lent a kazánnál is folytatódtak a munkák. Egyre több cső meg mindenféle dolog került ide:

img_0077

A fűtés elosztó központ:

img_0078

Az a kis zöld izé egy elektromos meleg víz keringető, ami azt a célt szolgálja, hogy ha kinyitjuk a csapot, akkor rögtön melegvíz jöjjön és ne folyassunk el több liter vizet mire bemelegszik. Nekünk a konyhai csap van elég távol a kazántól, ott tényleg nagyon sokára ér oda a meleg. Ehhez lehet venni szabályozókat is, hogy mondjuk csak reggel-este menjen, vagy nappal és éjszaka ne.

img_0080

img_0081

Miután összes cső felkerült, bekötötték és a radiátorok is a helyükre kerültek, jött a próba, hogy működik-e a rendszer. Ez értelemszerűen hideg vízzel történik, hiszen a kazán ekkor még nincs beüzemelve. Egy-két radiátornál nálunk is volt csöpögés, itt-ott meg kellett húzni jobban az idomokat. Egyébként a fűtéscsövek lefektetésekor is van nyomáspróba, hiszen elég szívás lenne, ha betonozás, burkolás után derülne ki, hogy valami nem oké.

A teljes folyamathoz az is hozzátartozik, hogy amennyiben felújítunk és van gázóra, azt le kell szedetni a szolgáltatóval még a munkálatok megkezdésekor. Majd visszaszereltetni miután minden megvan. Természetesen mindkettőért fizetünk 🙂

A szerelések befejeztével jön a végeláthatatlan papírmunka:

1. kell a szent kéményseprő engedély és egy, a szolgáltató által jóváhagyott terv.

2. kijön a műszakis a szolgáltatótól leellenőrizni, hogy minden megfelelően történt-e. Ez kicsit olyan, mint amikor az iskolában lélegzetvisszafojtva számoltuk a lapokat a naplóban, amiben a tanár lapozgatott, hogy kit is feleltessen. Itt lélegzetvisszafojtva követtem az ellenőrt és ha túlment 1-1 részen megkönnyebbültem. Amúgy ennyire nem vészes a helyzet, de tökre beparáztatják az embert előtte.

3. megkapjuk a műszaki jóváhagyást. Ez a papír kell ahhoz, hogy visszaszereljék a gázórát.

4. Ha a gázóra is visszakerült, jöhetnek beüzemelni a kazánt. Ezt nem feltétlen a gépészünk végzi. Minden területen vannak egy-egy gyártóra szakosodott gépészek, akik a hivatalos beüzemelést végzik. Ezért szintén külön fizetünk 🙂 Fontos, hogy ők azok, akik lepecsételik a jótállást és a gyártó felé bejelentik a beüzemelést, szóval ezt nem lehet sufnituning módon intézni.

Időben azzal érdemes számolni, hogy a 2-3-4-es pont legalább 1-2 hét mire lezajlik. Nos, nekünk egy nap állt a rendelkezésünkre, mivel a szolgáltatónál nem kapkodnak. Úgy esett, hogy a műszaki ellenőr a költözésünk napján jött. Igen, aznap, amikor este mi már ott aludtunk, ráadásul péntek is volt, szóval 3 napig nem lett volna melegvízünk, de a csillagok állása nekünk kedvezett. Annyi előnyünk volt, hogy a gázóra visszaszerelő és az Ariston kazánt beüzemelő ugyanaz a személy, így ezt a két lépést egyben megoldottuk. Már szóltunk neki előre, hogy pénteken álljon készenlétben és a műszakis is jó fej volt, ahogy végzett felhívta, hogy jöhet. Még jó, hogy itt mindenki ismer mindenkit. Este pedig a gyerekek fel is avatták a kádat 🙂

img_0355

Folyt.köv. a termosztáttal!

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics