Házprojekt: a kazán beszerelése

Már régóta adós vagyok a kazán beszerelés poszttal. A kiválasztásról még a nyáron beszámoltam. A szerelés, beüzemelés több lépcsős volt, szokás szerint nehézségekbe ütköztünk, de már annyira rutinosak vagyunk, hogy nem ijedünk meg az „Ez nem lesz jó”, „Ezt nem lehet megcsinálni” kezdetű mondatokról.

Elsőként kimérték a kazán helyét:

img_9431

Aztán lyukat vágtak a kéménynek a födémen, tetőn:

img_9414

img_9453

img_9455

Ez nem olyan felemelő látvány, amikor az ember éveken keresztül felújít, végre az utolsó simításokhoz ér és ismét rombolást lát.

Felszerelték a kazánt a falra:

img_9434

És leellenőrizték, hogy renden van-e lyuk, jól áll-e majd a kémény. Ja, nem ilyen ferdén áll, itt épp folyamatban volt a próba 🙂

img_9463

Rákötötték a kazánt a gázra, ekkor még nem sejtettem, hogy később még csövek labirintusa lesz itt:

img_9478

img_9482

Az első probléma az volt, hogy a tetőnél kell egy takaró idom, amiből lehet kapni több félét, lapos tetőhöz, 45 fokos tetőhöz valót, stb. Gépészünk hozott vagy 3 fajtát, de egyik se volt kompatibilis a manzárdtetőnkkel. Újabb kör, bádogost keresni, aki legyártja nekünk az egyedi idomot. ezzel is eltelt 1-2 hét, de aztán a bádogos jött, tetőt bontott, és behelyezte az idomot:

img_9743

img_9748

img_9752

És végre lett kémény:

img_9770

A vezeték, ami lóg, a régi villany, amit leválasztottak az utcai oszlopról (az új földkábelen van), viszont eddig a tetőről nem tudtuk leszedni, olyan magasan van, csak rövidebbre vágtuk.

A következő lépcső, amivel szintén hetek teltek el, az a tetőkibúvó ablak. Teljesen ellentétes információkat kaptam, hogy ez most kell-nem kell, mert amióta csak zárt égésterű kazánokat lehet beszerelni, azóta állítólag nem kötelező. Ez a kéményseprőknek szükséges, hogy le tudják ellenőrizni a kéményt, ami valószínűleg egyszer történik meg az életben, de azért csináljunk oda egy ablakot… Nekem se időm, se energiám nem volt arra, hogy kiderítsem, most tényleg kell-e, azt tudom, hogy a kéményseprők által adott papír valami rettentő szent dolog, mert boldog-boldogtalan kéri mindenhez, amíg ez nincs, továbblépni nem nagyon lehet, nem beszélve az építkezési e-naplóból, ahova szintén fel kell tölteni, a használatba vételi engedélyhez szükséges. Érdemes ennek előre utánajárni, ne az utolsó pillanatban, mert kb 50.000 forintot spórolhatunk (ablak, beszerelés, kéményseprődíj).

img_0031

miközben a tetőn zajlottak az események, lent a kazánnál is folytatódtak a munkák. Egyre több cső meg mindenféle dolog került ide:

img_0077

A fűtés elosztó központ:

img_0078

Az a kis zöld izé egy elektromos meleg víz keringető, ami azt a célt szolgálja, hogy ha kinyitjuk a csapot, akkor rögtön melegvíz jöjjön és ne folyassunk el több liter vizet mire bemelegszik. Nekünk a konyhai csap van elég távol a kazántól, ott tényleg nagyon sokára ér oda a meleg. Ehhez lehet venni szabályozókat is, hogy mondjuk csak reggel-este menjen, vagy nappal és éjszaka ne.

img_0080

img_0081

Miután összes cső felkerült, bekötötték és a radiátorok is a helyükre kerültek, jött a próba, hogy működik-e a rendszer. Ez értelemszerűen hideg vízzel történik, hiszen a kazán ekkor még nincs beüzemelve. Egy-két radiátornál nálunk is volt csöpögés, itt-ott meg kellett húzni jobban az idomokat. Egyébként a fűtéscsövek lefektetésekor is van nyomáspróba, hiszen elég szívás lenne, ha betonozás, burkolás után derülne ki, hogy valami nem oké.

A teljes folyamathoz az is hozzátartozik, hogy amennyiben felújítunk és van gázóra, azt le kell szedetni a szolgáltatóval még a munkálatok megkezdésekor. Majd visszaszereltetni miután minden megvan. Természetesen mindkettőért fizetünk 🙂

A szerelések befejeztével jön a végeláthatatlan papírmunka:

1. kell a szent kéményseprő engedély és egy, a szolgáltató által jóváhagyott terv.

2. kijön a műszakis a szolgáltatótól leellenőrizni, hogy minden megfelelően történt-e. Ez kicsit olyan, mint amikor az iskolában lélegzetvisszafojtva számoltuk a lapokat a naplóban, amiben a tanár lapozgatott, hogy kit is feleltessen. Itt lélegzetvisszafojtva követtem az ellenőrt és ha túlment 1-1 részen megkönnyebbültem. Amúgy ennyire nem vészes a helyzet, de tökre beparáztatják az embert előtte.

3. megkapjuk a műszaki jóváhagyást. Ez a papír kell ahhoz, hogy visszaszereljék a gázórát.

4. Ha a gázóra is visszakerült, jöhetnek beüzemelni a kazánt. Ezt nem feltétlen a gépészünk végzi. Minden területen vannak egy-egy gyártóra szakosodott gépészek, akik a hivatalos beüzemelést végzik. Ezért szintén külön fizetünk 🙂 Fontos, hogy ők azok, akik lepecsételik a jótállást és a gyártó felé bejelentik a beüzemelést, szóval ezt nem lehet sufnituning módon intézni.

Időben azzal érdemes számolni, hogy a 2-3-4-es pont legalább 1-2 hét mire lezajlik. Nos, nekünk egy nap állt a rendelkezésünkre, mivel a szolgáltatónál nem kapkodnak. Úgy esett, hogy a műszaki ellenőr a költözésünk napján jött. Igen, aznap, amikor este mi már ott aludtunk, ráadásul péntek is volt, szóval 3 napig nem lett volna melegvízünk, de a csillagok állása nekünk kedvezett. Annyi előnyünk volt, hogy a gázóra visszaszerelő és az Ariston kazánt beüzemelő ugyanaz a személy, így ezt a két lépést egyben megoldottuk. Már szóltunk neki előre, hogy pénteken álljon készenlétben és a műszakis is jó fej volt, ahogy végzett felhívta, hogy jöhet. Még jó, hogy itt mindenki ismer mindenkit. Este pedig a gyerekek fel is avatták a kádat 🙂

img_0355

Folyt.köv. a termosztáttal!

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics