2016. augusztus 05.

Hogyan válasszunk csempét?

Vagyis a cím nem pontos, mert arról fogok írni, hogy én hogyan választottam a Házba. Sok minden tetszik, de azt is tudom, hogy nem lehet mindent bezsúfolni egy lakásba és persze nem kell ugyanolyan csempét tenni mindenhova, arra azért érdemes figyelni, hogy az összkép ne olyan legyen, mint a vásári bazár. Az sem árt, ha az ember elkülöníti azt, ami tetszik neki és azt, amiben élni is tud, mert a kettő bizony nem ugyan az.

Tudom magamról, hogy kissé szélsőségesen csempe ellenes vagyok, ami azt jelenti, hogy csak oda kerül, ahova muszáj, értsd: kád, mosdó, WC  közvetlen környéke, igaz a konyhapultnál lesz végig, mert nem az a nagyon tisztán főzős fajta vagyok, Férjről meg inkább ne is beszéljünk, szóval jobb a békesség 🙂 Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy ez természetesen nem feltétlen követendő példa, így is lehet és úgy is lehet, nem csak egy jó megoldás van. Azért a WC és fürdő mennyezetig való becsempézéséről próbálok mindenkit lebeszélni, mert tényleg tök felesleges, pénzt is spórolhatunk vele és sokkal szellősebb, kellemesebb lesz a végeredmény, ha nem burkoljuk végig.

Az első lépés mint mindig, az inspirációk gyűjtése, Pinterest album létrehozása. Ha már van pár tucat képünk és alaposan áttanulmányozzuk őket (nem csak nézegetjük!), akkor könnyen levonhatunk következtetéseket. Íme 1-2 montázs az általam gyűjtött képekről:

1200x1200_01

1200x1200_02

Sok-sok fehér csempés képet is gyűjtöttem a színesek mellett:

1200x1200_03

Két és fél éve is írtam már a burkolatokról, de a kezdeti elképzelések szerencsére nem tértek el. A fentiekből ezeket a következtetéseket vontam le:

  • színek: sok fehér, szürkék, finomabb kékek-zöldek
  • visszatérő elemek: a hatszög forma, a cementlapok, a metro csempe, a kézműves-rusztikus jelleg

Még egy gondolat az inspirációs képekről: ha valaki előbb kiválasztja a csempét és utólag keres inspirációs képeket, azok nem mindig egyeznek meg. Ennek tök egyszerű oka van. Ha nem keresünk inspirációkat, akkor kizárólag a katalógusok és a bemutatótermekben kiállított minták alapján döntünk, nem ér minket más impulzus. És lehet, hogy ott van a számunkra tökéletes csempe is, csak nem látjuk benne a lehetőséget. Egészen más valódi enteriőr fotókból inspirálódni, mint mintalapokból vagy látványtervekből. Arról nem beszélve, hogy az interneten a lehetőségek tárháza áll nyitva előttünk, rengeteg ötlet, praktikus megoldás, amikre nem is gondolnánk. Gyakran ilyenkor derül ki, hogy a kinézett burkolat nem a legjobb választás, szóval ne spóroljuk meg azt a kört, ami egyébként nagyon élvezetes is 🙂

Visszatérve a Házhoz, a fentiek alapján ezt a listát írtam magamnak: Moza cementlap, Pataki Tiles, metro csempe, Zalakerámia Carneval. Ezzel csak annyi problémám volt, hogy a 4 versenyzőre összesen 3 helyiség jutott. A cementlapot tehettem volna a padlóra is és sokáig kacérkodtam a gondolattal, hogy ez legyen a hidegburkolatos helyiségekben, de végül a csiszolt beton győzött a maga egyszerűségével, semlegességével.

Ahogy a színes cementlapoknál se tudtam dönteni úgy a többi színes, mintás csempében is bizonytalan voltam. Tetszettek, de egyik mellett se tudtam letenni a voksomat. Tudtam én a lelkem mélyén, hogy a fehér csempék valóak nekem, egyszerűen csak nehéz volt lemondani a sok szépségről. Ez pontosan mutatja a különbséget a tetszik és az élni is tudok benne között, amit az elején írtam.

Nagyon tetszettek azok a metro csempék, amiknek a felülete kicsit repedezett, régies:

crackle

Ezért úgy döntöttem, hogy két legyet ütök egy csapásra és rendelek ilyet a Pataki Tiles-tól, márt láttam náluk hasonlót. Sokáig gondolkodtam, hogy leírjam-e a sztorit, mert nem pozitív és senkinek nem szeretnék rosszat, de hát megtörtént. Kezdjük ott, hogy rajongok a csempéikért és megszámolni se tudom, hány embert irányítottam már hozzájuk. Szóval írtam nekik, hogy ilyet és ilyet szeretnék, érdeklődtem, hogy milyen méretekben lehet rendelni, mennyibe kerül és kb mikorra lenne meg. Tök alapvető kérdések. Már az első válaszra is több napot vártam és annyi állt benne, hogy ez a csempe ezzel és ezzel a kóddal fut, és augusztusban lesz 10 nap szünet, szóval ha határidős, akkor igyekeznünk kell. Ezzel a kóddal sokkal okosabb nem lettem, átböngésztem az oldalukat (annak ellenére, hogy elég jól ismerem) meg a katalógusokat, de nem találtam semmi infót. Így még aznap újra feltettem a kérdés, hogy milyen méretek vannak és mennyibe kerül. Ez július 4-én volt és azóta se kaptam választ. Felhívhattam volna őket, de volt ezer másik dolog az építkezéssel kapcsolatosan plusz az érzés, hogy én nem fogok könyörögni, hogy gyártsanak nekem 4 m2 csempét! Borzasztó, hogy van egy fantasztikus termék és hozzá egy ilyen ügyfélkezelés.

Mindenesetre ez eldöntötte a kérdést. Marad a metro, abból is a sima, nem a klasszikus fózolt. Találtam amúgy belőle itthon is repedezettet, de annak a felszíne enyhén hullámos volt, kicsit bizonytalan voltam, de Férj egy határozott nemmel megoldotta a dilemmámat 🙂 Ugyanazzal a sötétszürke fugával kerül majd fel, mint, ami a WC-ben is van:

IMG_0052

A fürdőbe került a Moza cementlap:

IMG_0059

Ez inkább tört fehér, ami a hófehér meszelt fal mellett látszik igazán:

IMG_9989

A WC-be pedig a Zalakerámia Carneval került, ez sok helyen beszerezhető, mi a Praktikerben vettük, mert az esett útba. Egyébként a „lakberendező is hibázik” c. fejezetünk bemutatja – látjátok, hogy a jobb oldalon rosszul lett rakva a csempe? Nem kötésben van. Sajna későn vettem észre és szétverni már nem akartam. Ha ez munkánál esik meg, akkor minden további nélkül újra rakatom, de itt nem akartam Apósomat szívatni, plusz be kell valljam, kicsit szeretem az ilyen apró tökéletlenségeket, ettől lesz emberi 🙂

IMG_0044_20160802184554118

Végül a csempék együtt. A koncepció itt a fehér volt, ezen belül jöhettek a különféle formák. Fontos, hogy mindig legyen egy koncepció, az összes burkolatot illetően (ez nem azt jelenti, hogy egy színű vagy egyféle lehet csak!) Tegyük őket egymás mellé és nézzük meg, hogy harmóniában vannak-e egymással, az teljesen mindegy, hogy a valóságban nem látod őket egyszerre. Egy otthonnak egységesnek kell lennie, és ez az alapoknál kezdődik:

IMG_0068_NEW

  1. MOZA Cementlap | 2. Metro csempe | 3. Zalakerámia Carneval

 

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics