2016. augusztus 03.

Hol vegyünk magas (fehér) szegélylécet?

Évek óta előkerül a kérdés a tanfolyamokon, tanácsadásokon és a munkák alkalmával is. Most, hogy a Házban már nekünk is felkerültek, szinte nincs olyan nap, hogy ne jönne a FB-on vagy e-mailen kérdés, hogy hol vettük a szegélyléceket, úgyhogy gondoltam ideje összeszedni a lehetőségeket.

IMG_0017

Itthon a szokásos megoldás a parkettához szín azonos szegélyt tenni, a hidegburkolatoknál pedig a vágjuk félbe a lapot és tegyük fel szegélynek megoldás az elterjedt. A magas szegélyeknek több előnye is van, bármilyen burkolathoz jó, a lakás pedig egységesebb képet ad, ha mindenhol ez van. Stílusban mindenhez passzol, a modernhez is és a klasszikushoz is, de azért a profil választásnál figyeljünk oda, hogy passzoljon az összképbe.

Azt nem mondhatnám, hogy idehaza tobzódunk a választékban, de nézzük végig milyen anyagok állnak a rendelkezésünkre. Gugliban magas szegélyléc vagy amerikai típusú szegélyléc nevekkel lehet rákeresni.

Készülhet fából, ami egyértelműen a legköltségesebb megoldás, ráadásul elég merev, ezért ha nem teljesen egyenes a fal, akkor nem lehet szépen odailleszteni. Rések amúgy mindig mindenhol lesznek, egyenes felületek és derékszögek csak papíron léteznek 🙂 Ha fa, akkor keményfa legyen (bükk, tölgy), a puhafák könnyebben sérülnek, lucfenyőből én biztos nem tennék szegélyt. A fával további probléma, ha nem megfelelően szárított, előkészített az anyag, akkor vetemedni, repedni fog. Kevés helyen lehet fából magas szegélyt kapni, a Zatiknál van, de itt se sok, inkább a klasszikus 4-6 cmesek. Ha fa, akkor lehet érdemesebb asztalossal csináltatni, úgy kiválaszthatjuk a méretet és a kívánt profilt is.

A következő opció az mdf/hdf. Ez szintén merev, ha nagyon girbe-gurbák a falak, akkor nagy rések maradnak. Ez a legelterjedtebb és alapvetően kétfélét találhatunk: festhető vagy, ami a gyakoribb fóliázott/laminált. A fóliázottat nem szoktam ajánlani, az kicsit műanyagszerű plusz nem olyan időtálló, felmosástól, odaütődésektől sérülhet és akkor már nem olyan szép. Az mdf szintén elkészíttethető asztalossal. A festhető bármikor könnyedén felújítható egy újabb réteg festéssel.

A harmadik opció az extrudált polisztirol (néhol poliuretán) szegély. Nem összekeverendő a sima polisztirollal, amit a mennyezethez teszünk! Az egy puha anyag, nem alkalmas padlószegélynek! Ez szintén festhető. Nagy választék a Planalto Kft-nél van, mi is itt vettük (Bp. 3. kerület), akik a belga NMC termékeit forgalmazzák.

Összességében az mondható, hogy barkácsáruházakban és hasonló helyeken nem kapható magas szegélyléc, max elvétve 1-1 típus. A padlóburkolatokat forgalmazó cégeknél se ez az első, amit ajánlgatnak. Ha egyáltalán van, akkor se jellemző nagy választék, 10-11 cm-esenél általában nincs magasabb és leggyakrabban a fóliázott mdf, amit árulnak. Árban 1000-2000 ft között mozog métere az mdf-nek és a polisztirolnak is. A fa és a magasabb, díszesebb profilok ennél persze többe kerülnek.

Fontos, hogy a magasság kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás belmagasságát is. Minél magasabb a lakás, annál nagyobbat tehetünk be. Egy polgári lakás simán elbírja a 15 centiset, de egy panelba ne erőltessük, ott maradjunk a 8-max10 centinél.

Igen, tudom, hogy sokkal macerásabb ezeket feltenni, mint a klasszik színazonosat, a műanyag sarokelemekkel, hiszen itt szépen gérbe kell vágni, aztán még festeni is, ne adj isten a réseket kitölteni. Az utóbbi hetekben letettem 40 méternyit, a saját kezemmel szobrászkodtam meg a sarkokat, amiknek köze nem volt a derékszöghöz, festegettem, javítgattam, de az eredmény kárpótolja a sok fáradozást. Gérbe vágtunk:

IMG_9815

Szépen kitöltöttem a réseket:

IMG_9877

IMG_9878

Majd festettem két rétegben (Dulux latex matt) és a vizes helyiségekben még fehér szilikonnal is kinyomtam alul-felül. A falak nem egyenesek, ezért a ragasztó száradásáig kreatív megoldásra volt szükség:

IMG_9987

Tehetjük őket bármilyen helyiségbe, bármilyen burkolathoz, ha belefér a koncepcióba, akkor festhetjük színesre is, nagyon vagány tud lenni:

szegely3

szegely5

szegely6

szegely1

De ha fehéren hagyjuk, akkor egészen biztosan nem lövünk mellé, szinte észrevétlen, mégis rengeteget dob egy lakáson. Fehér falhoz és színeshez is mehet:

szegely7

szegely8

szegely9

szegely10

szegely11

Ha ilyesmire vágysz, akkor ne alkalmazd ezt a megoldást, mert nem fogod elérni vele a kívánt hatást:

parketta

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

 1. Nálunk gipszből lett hasonló szegély felragasztva a nyári festés alkalmával, mert meguntam a barna szegélyt folyton visszaragasztgatni. Szerintem nagyon szép lett, és azonnal felragadt a falra. A fal egyenletlenségeit is könnyen el lehetett tüntetni (mivel vályogházban lakunk a falak nem mindenhol egyenesek).

 2. Kedves Ditta!

  Mi is ilyen szegélylécet szeretnénk a házunkba, ezért nagyon megörültünk, hogy rátaláltunk erre a cikkedre. Van néhány kérdéses dolog számunkra, amivel kapcsolatban ha időd engedi és megírnád tapasztalataidat, nagyon hálásak lennénk férjemmel és talán az utánam jövő komment olvasóknak is hasznos infó lehet 🙂
  Mik a tapasztalataid, mennyire sérülékeny a fehér szegélyléc? A Planalto-sat néztük ki – bírja a koccanó porszívót, esetleges kisautókat és bármi egyebet? Mennyire koszolódik? Úgy értem, nyilván mint mindenre, erre is ráül a por, de mennyire kényes ilyen szempontból? Messziről látszik és hetente át kell törölni vagy bírja a strapát? Milyen festékkel festetted le? Üzletben megadják hozzá a konkrét típust? Olyat szeretnénk nyilván ami mosható, nem pattog le, stb.
  Ezen kívül is érdekelne bármi más tapasztalatod, amit a felrakása óta gyűjtöttél.
  Ja és bónusz kérdés: az MDF-hez képest ezek a Floorstyl típusok fokokkal jobbak minőségben vagy hasonló kaliber a kettő?
  Nagyon köszönöm előre is, ha válaszolsz!

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics