Házprojekt: ez történt júliusban

A legutóbbi összefoglalóban látványos dolgok történtek, betonoztunk, betont csiszoltunk, a falak le lettek festve… Az utóbbi egy hónapban szintén sokat dolgoztunk, de jellemzően nem nagy és látványos munkák voltak napirenden, hanem inkább apróságok, javítgatások és olyan feladatok, amik sok időt elvisznek, de ez egyáltalán nem látszik rajtuk. De sok kicsi sokra megy ugyebár 🙂

Készen vannak a burkolások, az összes javítgatással, mindennel együtt. Kivéve a konyha:

IMG_0018

IMG_9989

A kapcsolók, konnektorok mellett sok lámpa is felkerült (a többi képen is látszanak):

IMG_9788

Tapéta egyedül a gyerekszobában lesz, a festők ezt is feltették:

IMG_9702

Elkészült a WC-nél a víz elosztó rendszer elfalazása. Ezt kőművesünk ránk hagyta félig készen, mert elment nyaralni. Férj és Após fejezte be:

IMG_9691

IMG_9698

IMG_9700

IMG_9978

Lett kémény a kazánhoz. Erre várni kellett, mert a manzárd tetőhöz nem kapott a gépészünk megfelelő kémény idomot, így csináltatunk kellett bádogossal egyet. Aztán az ács betette mellé a tetőkibúvó ablakot. Most várjuk a kéményseprőket. Itt még nincs meg az ablak:

IMG_9770

Felkerültek a kádra a lábak és belül is lefestettük. Itt tartozom egy vallomással, mert kicsit elszúrtuk a dolgot. Minden tök jó lett, de a kádzománc lassan szárad, ezért néhány öngyilkosjelölt muslica és szúnyog beleragadt. Férj megpróbálta kiszedni őket és még maradt egy kis festék, azzal rájavított. Na ezt nem kellett volna. Mivel kétkomponensű a festék, a javításhoz nem sikerült megfelelő arányban hozzákeverni az edzőt, ez pedig azt eredményezte, hogy a javított részek két hét elteltével sem akarnak megszáradni.

IMG_9777

A csiszolt beton részeken (előszoba, WC, fürdő, mosókonyha) feltettük a szegélyléceket. Beszerzés itt. Ez is nagyon pepecselős munka: először méretre vágni és felragasztani, aztán, alul-felül és az illesztéseknél kikenni a réseket a ragasztójával. Előtte nem árt maszkolószalaggal körberagasztani, akkor kevesebbet kell takarítani. Ha ez megszáradt, jöhet a festése két rétegben, szintén körberagasztva. Ha ez is megvolt, én a végén a biztonság kedvéért kinyomtam alul-felül fehér vízálló szilikonnal, a padlónál szintén előtte leragasztva. Azért az eredmény kárpótolja az embert:

IMG_0017

Mi így oldottuk meg a nem túl egyenes falaknál a szegély odaszorítását, amíg a ragasztó meg nem szárad:

IMG_9791

IMG_9987

Elkészítettük a gardrób ajtót. A lamellás ajtó festése végtelen türelmet igényel, pláne 3 rétegben 🙂 A festésen kívül azért a tok elkészítése, körbeszegése, az ajtó beállítása is melós volt:

IMG_0019

Erre már tök rég kitaláltam, hogy bőr fogantyút szeretnék. Pár héttel utána egyszer csak szembe jön velem Adél (Renovatúra Műhely) felújított íróasztala – a részletes leírása itt – mi mással, mint bőr fogantyúkkal:

asztal-renovatura1

Írtam is neki rögtön, hogy nem maradt-e véletlenül egy neki és láss csodát, de igen! A bőrdíszműves eggyel többet készített neki és mivel egy darabot nemigen tudott már mire használni, csavarostul, mindenestül elhozta nekem amikor egyszer erre járt. Köszönöm még egyszer, imádom! 🙂

lamella

Körbeszegtük és lefestettük a háló- és gyerekszoba ajtót. Ez a két új ajtónk van – a régiekkel ellentétben, amikről leszedtük a festéket – ezek fehérek lesznek. Egyszerűen sok lett volna ha ez is natúr marad, nehéz lett volna „megöregíteni” a fát, ráadásul a legolcsóbb fa ajtók, azaz a minősége is ennek megfelelő. Jobb ez fehéren. Ezek is egy alapozó és két zománcrézeget kaptak és közben igyekeztem marhára képben maradni, hogy mit hányszor kentünk már le. A festésben nagy segítségünk is volt:

ajtofestes

Az utcafronti ablakoknál is szükség volt némi javításra. Ide nem szerettem volna nagy belső párkányt, viszont a régi helye csúnya volt, el kellett takarni, de úgy, hogy a spalettákat is be lehessen csukni, ezek most ideiglenesen visszakerültek. Sok aljából vágni kellett, hogy egyenesen álljon. A tok régi része és a takarólécek itt még festésre várnak, akárcsak a spaletták:

IMG_9797

A gépészeti munkák is folytatódnak. Szép lassan felkerülnek a csapok, radiátorok, wc, stb.

IMG_9971

IMG_9979

A legnagyobb meló a hajópadló lerakása, pontosabban első körben az alap kialakítása: homok szintezése és a párnafák+hőszigetelés. A homokot több, mint 2 hónapja hordtuk be a házba, így bőven volt ideje kiszáradni. Amikor azonban elkezdtük a szintezést, kiderült, hogy csúnyán elszámoltuk a mennyiséget, 4 m3-rel kevesebb volt! Első körben a két kisszobát azért megcsináltuk, a másik helyiségből áthordtuk a homokot, így azon a hétvégén legalább ez a kettő elkészült:

hoszig1

hoszig2

Ezt követően s.o.s. száraz! homokot kellett szereznem. Alaposan körbejártam a témát, két lehetőségen volt: vagy hozatok sima homokot a tüzépről, ami vizes lesz, de 20ezer ft-ba kerül szállítással. Vagy hozatok szárazat, ami 120ezer lenne kb. Homok sehol nem tartanak fedett helyen, ami száraz, a mindenféle extra eljárással csírátlanított meg hasonlók, ezért jóval drágább is. Ebből lehetett volna kis kiszerelésű zsákosat kérni vagy ömlesztve, de árban nem volt nagy különbség. Mondanom se kell, hogy fizikai fájdalmat éreztem már a gondolatától is, hogy 120ezret fizessek 4 m3 homokért…  Végül a sima mellett döntöttünk és próbáljuk szárítani – vékonyan fóliára, betonra elteríteni, párszor átgereblyézni, aztán mehet be. A szobában meg megy a ventilátor. Remélem mindenki el tudja képzelni, hogy ez mennyi meló és milyen sebességgel lehet haladni 🙂

Ennek ellenére a nappali részbe jutott elég száraz így tegnap itt is elkészült a párnafázás:

hoszig3

A legnagyobb igénybevételnek kitett részeken mindenhol sűrítettük a párnafákat:

IMG_0025

A legfontosabb még a végére: a hajópadló. Az anyag készen van, ha natúr állapotban tennénk le, akkor már jöhetne is! A felületkezelése, színe az amivel variálunk. Olyat szeretnék ami öregnek néz ki, finom meleg barna színe van, kicsit szürkés. Nem túl egyszerű módszerrel eddig erre jutottunk:

IMG_9899

padlo1

padlo3

Ez megfelelő is lenne, de még megpróbálkozunk egy egyszerűbb megoldással, jelenleg várjuk, hogy a Milesi-sek a kész minta alapján kikeverjenek egy színezett olajat. Így előre láthatóan valamikor a jövő héten érkezhet meg a padló, amit már csak le kell rakni 🙂

Március közepén még így néztünk ki:

IMG_7930

Ekkor augusztus 1-et lőttem be költözésnek, de már egy ideje látom, hogy lesz pár hét csúszás, főleg a hajópadló miatt, amire nagyon sokat kellett várni. Aztán az aug 13-14 hétvégét tűztem ki, de mivel még mindig a padlóval szöszölünk, ez feltehetőleg kb ekkor fog lekerülni, most úgy tűnik, hogy az augusztus 20-i hétvégét fogjuk cuccolással tölteni. Augusztusban kész leszünk, az tuti, de nem szeretnék kapkodni és rossz döntéseket hozni, csak azért, hogy 2 héttel előbb elkészüljünk.

Ja, közben elbontottuk a régi lépcsőt és „építettünk” egy ideigleneset, vagyis nagyon nem kellett építeni, milyen jó, hogy még megőriztük a régi padlásfeljárót:

lepcso2

IMG_9993

Ezen a héten meg kell szárítgatnunk még annyi homokot, ami az étkező-konyhába kell a feltöltéshez, hétvégén itt is letesszük a párnafákat. Közben gépészeti munkák lesznek, megpróbáljuk ezt a kád dolgot orvosolni, el kell hoznunk a maradék szegélyléceket, mert a cég jövő héten zárva lesz. Folytatjuk a javítgatásokat/apróságokat és remélem sikerül véglegesítenünk a hajópadlót is.

A Házprojektet napi szinten a Facebook oldalán követhetitek.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics