2016. július 13.

Újdonság! Bondex terméktesztelés

Korábban már írtam arról, hogy a PPG Trilak Bondex nevű termékcsaládja sok újdonsággal bővül és ahogy ígértem, le is teszteltem a Vintage Effect névre hallgató festékeket és a waxokat is.

bondex

A festékek 5 színben érhetőek el (balról jobbra): fehér, jeges márvány, palaszürke, tengeri köd, ásványszürke

IMG_9555

A festékek vizes bázisúak, így vízzel hígíthatóak. Használat előtt addig keverjük, amíg a tetejéről eltűnik az olajos réteg és teljesen homogén nem lesz a festék:

IMG_9548

IMG_9551

A Bondex Vintage Effect alapvetően nem egy fedőfesték, inkább a lazúrhoz hasonlítanám, mert ha visszatöröljük, akkor a fa erezete látható marad, ugyanakkor szép, finom árnyalatokat kölcsönöz a fának. Az első lépés, hogy ecsettel felvisszük a festéket:

IMG_9579

A hivatalos leírás szerint száliránnyal ellentétesen kell festeni, na erre nekem egyáltalán nem állt rá a kezem, hiszen alaphelyzetben pont fordítva festünk, de különösebb jelentősége nincsen a dolognak 🙂 Ezt követően egy ronggyal vissza kell törölni a felesleget és így válik láthatóvá a fa erezete:

IMG_9584

Több technikát is kipróbáltam a festés-visszatörlés során. Amire a leginkább figyelni kell – különösen a sötétebb színeknél – hogy a festék gyorsan szárad, ezért gyorsan vissza kell törölni. Ha sokat várunk, már nem törölhető vissza és gyakorlatilag lesz egy fedő festékünk. Többféle módon lehet szabályozni, hogy mennyire szeretnénk az erezetet láthatóvá tenni. Az egyik, hogy várunk a visszatörléssel picit, a másik opció, hogy kicsit felhígítjuk vízzel a festéket. Ez utóbbi főleg a sötétebbeknél vált be nekem. Vizezve könnyebben szétterül és nem lesz olyan homogén a felülete. Illetve minél jobban rányomjuk a rongyot, az annál jobban visszaszedi a festéket.

Megmondom őszintén, hogy a végén én már úgy festettem a deszkákat, hogy az ecsettel csak 2-3-at húztam, hogy a festéket felvigyem, de nem ezzel oszlattam el, hanem a ronggyal kentem szét az egészet, ha pedig pici vizet is belekevertem még könnyebb volt eldolgozni az amúgy sűrű festéket.

Száradás után a waxolás következik. Háromféle Bondex wax közül választhatunk: ezüst, aranybarna és fekete:

IMG_9609

Ronggyal, finom körkörös mozdulatokkal visszük fel:

IMG_9611

IMG_9645

Mivel én a színeket deszkákon mutatom most be, ezért az egész felületet waxoltam, hogy jól láthatóak legyenek az árnyalati különbségek, de egy faragott bútornál elegendő ha csak a faragványokat dörzsöljük át, ezzel kiemelve a mintát.

Nézzük a színeket (balról jobbra). Az első a fehérrel festett deszka, utána pedig ennek a különféle waxokkal kezelt változatai: aranybarna, ezüst, fekete:

IMG_9663

A tengeri köd fantázianévre hallgató szín. A waxok sorrendje mindenhol ugyanaz (aranybarna, ezüst, fekete):

IMG_9671

Jeges márvány:

IMG_9647

Ásványszürke:

IMG_9658

Palaszürke:   IMG_9680

Összeraktam fajtánként is a deszkákat, igyekeztünk úgy fotózni, hogy a színeket minél jobban visszaadjuk. A festékek wax nélkül. Sorrend: fehér, jeges márvány, ásványszürke, tengeri köd, palaszürke

IMG_9681

A fenti sorrend aranybarna waxszal kezelve:

IMG_9682

Ezüst waxszal:

IMG_9683

Feketével:

IMG_9684

A két metál wax a képeken kicsit csalóka, mert ezek szépen finoman csillognak, ha épp úgy esik rájuk a fény, viszont így nem tudtuk őket jól lefotózni, mert akkor a csillogás miatt nem látszik a szín rendesen 🙂

A Bondex Vintage Effecttel könnyű dolgozni, tökéletesen fed és ahogy visszatöröljük és előjön a fa erezete, nagyon izgalmas felületeket hozhatunk létre. Ha a cél az, hogy meghagyjuk  fa erezetét, de egy kicsit túl szeretnénk lépni a klasszikus lazúrokon és finom szürkés árnyalatokra vágyunk, akkor a Vintage Effect a tökéletes festék hozzá!

A termékek augusztustól kerülnek az üzletekbe, de mindenképp tájékoztatlak benneteket, ha már elérhetőek!

A Bondex termékek hamarosan elérhetőek az üzletekben, addig is bővebb infó róluk itt.

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics